Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin liikennepäällikkö: Sääntöjen noudattaminen tekee liikenteestä turvallisen

Reetta Putkosen mukaan ali- ja ylikulut tai nuolivalot eivät ratkaise Helsingin katujen turvallisuutta

Kaupunki
 
Helsingin liikennesuunnittelupäällikön mukaan alikulut eivät sovi joka paikkaan. Meilahden Paciuksenkadulle sellainen on juuri rakennettu. Kevyen liikenteen alikulkutunneli otettiin käyttöön toissa viikolla.
Helsingin liikennesuunnittelupäällikön mukaan alikulut eivät sovi joka paikkaan. Meilahden Paciuksenkadulle sellainen on juuri rakennettu. Kevyen liikenteen alikulkutunneli otettiin käyttöön toissa viikolla.

Mechelininkadun ja Pohjoisen Hesperiankadun risteyksessä viime perjantaina sattunut 9-vuotiaan tytön kuolonkolari kosketti Helsingin liikennesuunnittelupäällikköä Reetta Putkosta henkilökohtaisesti.

"Oma tyttäreni on 9-vuotias ja käy kolaripaikan viereistä koulua. Koen suurta myötätuntoa tytön vanhempia ja läheisiä kohtaan", Putkonen sanoo.

Onnettomuus kiihdytti entisestään koko loppukesän jatkunutta keskustelua liikenneturvallisuudesta.

Turvallisuus on Putkosen mukaan reunaehtona aina, kun Helsingin kaupunki tekee liikennesuunnittelua. Hän pohti tuoreeltaan perjantain onnettomuuden jälkeen, olisiko nuolivaloilla ja kääntyvien eriaikaisella liikenteellä voitu estää onnettomuus.

"Mutta siihen kohtaan ei mahdu sellainen kaistajärjestely. Ja tällaisia liittymiä, joissa autoilijan on väistettävä kääntyessään suojatiellä olevia kävelijöitä, löytyy meidän kaupungistamme satoja. Ei ole mahdollista muuttaa liikennejärjestelyitä siten, etteivät autot joudu väistämään suojatiellä ylittäviä jalankulkijoita. Meiltä loppuvat tila ja liikennevalojen kiertoaika kesken", Putkonen sanoo.

Liikennejärjestelyiden lisäksi myös ajoneuvokalustoon tulee Putkosen mukaan kiinnittää huomiota, jotta kaupungista tulisi turvallisempi paikka liikkua.

Putkonen muistuttaa, että Mechelininkadusta on tehty suunnitelma, joka toteutuessaan lisää jalankulkijoiden turvallisuutta.

"Suunnitelmasta on valitettu Helsingin hallinto-oikeuteen. Jos tulee sellainen päätös, että voimme rakentaa, niin sen kadun yleisilme muuttuu kaupunkimaisemmaksi, ja se taas hidastaa ajonopeuksia."

Mechelininkatua on tarkoitus uudistaa siten, että autokaistoja kavennetaan nykyisestä. Pyöräilylle tulee omat kaistansa, jolloin autoilijoiden huomio kiinnittyy myös muihin liikkujiin paremmin. Tämä tutkitusti alentaa myös ajonopeuksia.

Suojatieonnettomuuksista kimpaantuneet kaupunkilaiset ovat ehdottaneet kolmenkymmenen kilometrin tuntinopeusrajoitusta kantakaupunkiin. Tätä Putkonen ei suoraan kannata.

"Se vaikuttaisi jakeluliikenteeseen, elinkeinoelämän toimintaan ja ihmisten liikkumiseen."

Mechelininkadun yliajo ei johtunut ylinopeudesta. Putkonen muistuttaa, että läpiajoliikenne keskittyy pääkaduille.

"Pitää tietenkin kysyä, miksi koulu on tällaisen pääkadun vieressä. Sitä pitää pystyä välttämään maankäytön suunnittelulla niin paljon kuin mahdollista."

Myös sekuntilaskureita jalankulkijoiden liikennevaloihin on ehdotettu muun muassa Lisää kaupunkia Helsinkiin -Facebook-ryhmässä. Laskurit näyttävät jäljellä olevan kadunylitysajan ja ovat monille ulkomailta tuttuja.

Putkonenkin on nähnyt sekuntilaskureita ulkomailla.

"Periaatteessa laskuri voisi olla hyvä, mutta liikenneympäristön selkeyskin on arvo. Meillä vilkkuvihreä ja punaisen valon suoja-aika takaavat sen, että jalankulkijan on turvallista liikkua, kunhan autoilijat vaan noudattavat sääntöjä", liikennesuunnittelupäällikkö sanoo.

"Henkilökohtainen kantani on, että informaatio on aina hyvästä."

Tällä haavaa suojatien viereen ei lain mukaan saa pysäköidä, vaan väliä pitää jättää vähintään viisi metriä. Pitäisikö turvavyöhykkeen olla pidempi, esimerkiksi 10 metriä?

"Viisi metriä on riittävä, kunhan sitä noudatetaan. Valitettavasti lakia rikotaan jatkuvasti."

Ali- ja ylikulkuja huudetaan hätiin aina, kun vakavia onnettomuuksia suojateillä sattuu. Ne eivät liikennesuunnittelupäällikön mukaan kuitenkaan joka paikkaan sovi.

"Länsilinkki on esimerkki hyvästä alikulusta. Siinä ei tarvitse tehdä mitään ylimääräisiä kierroksia, ja siitä on luonteva mennä ali."

Mechelininkadulla alikulku ei Putkosen mukaan olisi mahdollinen, sillä sen pitäisi olla monta metriä katutasoa alempana ja ylöstulo kiertäisi.

"Jos ne ovat epäkäytännöllisiä, ihmiset eivät käytä niitä", hän sanoo.

Pahimmillaan yli- ja alikulut lisäävät turvattomuutta, kun ihmiset poukkoilevat jopa ajoradalla lyhintä reittiä etsien.

Oikaisu kello 13.48: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Mechelininkadun katusuunnitelmista olisi valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Sirpa Räihä HS
Reetta Putkonen
Reetta Putkonen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat