Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"En kaipaa tänne mitään suojaa" – Vallilan konepajan lasiparvekkeet ovat kuin pieniä näyttämöitä

Jaakko Blomberg viihtyy akvaariomaisella parvekkeellaan, josta elämä näkyy ohikulkijoille

Kaupunki
 
Benjamin Suomela
Jaakko Blomberg asuu Vallilassa konepajan alueella ja viihtyy akvaariomaisella lasiparvekkeellaan. "En kaipaa tänne mitään suojaa", hän sanoo.
Jaakko Blomberg asuu Vallilassa konepajan alueella ja viihtyy akvaariomaisella lasiparvekkeellaan. "En kaipaa tänne mitään suojaa", hän sanoo. Kuva: Benjamin Suomela
Mesta-jutut kertovat kaupunkilaisten elämästä ruohonjuuritasolla. Kerro vinkkisi meille (hs.kaupunki@hs.fi, facebook.com/hskaupunki) tai lähetä lukijan kuva numeroon 17181.

"Parvekkeeni kuvastaa koko elämääni", sanoo Jaakko Blomberg, 31, seisoessaan illan pimetessä läpinäkyvässä akvaariossa konepajan asuinalueella Helsingin Vallilassa Alppilan ja Pasilan kyljessä.

"Akvaario" on nimitys, jota Blomberg ja monet muut konepajan alueella asuvat käyttävät asuntojensa muutaman neliön kokoisista, täysin lasisista parvekkeista.

Etenkin Aleksis Kiven kadulla, jossa Blombergkin asuu, monet parvekkeet ovat vieri vieressä. Iso osa niistä avautuu vilkkaille sisäpihoille. Elämä näkyy parvekkeilta naapureille ja ohikulkijoille esteettä.

"Tällaiset parvekkeet luovat avoimen fiiliksen tekemiseen", Blomberg pohtii ja siemailee iltateetään. Hän on joskus jopa kutsunut parvekkeelleen tuntemattomia brunssille ja avannut kotinsa tuttujen ja tuntemattomien yhteiseksi toimistotilaksi.

"En kaipaa tänne mitään suojaa, kieltäydyin sälekaihtimistakin. Suomessa ihmisillä on jännä asenne, sälekaihtimet pidetään aina kiinni, ettei kukaan vain näkisi mitään."

"Kyllähän tässä kaikenlaista näkyy", toteaa Traverssikujalla seisoskeleva työmies Vesa Nummelin ja katselee kohti Aleksis Kiven kadun parvekkeita. Nummelin on työskennellyt konepajan työmaalla vuodesta 2012.

"Kyllä kai jokainen tähän muuttava tietää, että täällä ollaan positiivisesti esillä."

Kun astelee Aleksis Kiven kadulle talojen väliin, on näkymä erikoinen. Korkeat talot kohoavat kävelytien reunoilla ja luovat hiukan klaustrofobisen vaikutelman. Talojen väliin jäävät sisäpihat, ja joka puolella on pomppupalloja, lelutraktoreita ja muita lasten leluja. Punainen pikku työntövaunu on jätetty keskelle tietä.

Kun istuu sisäpihan hiekkalaatikon kulmalle, voi katseensa kohottamalla tarkastella, mitä ihmisillä on parvekkeillaan. Muutama parveke tosin on aivan silmien korkeudella, maan tasossa. Yksityisyyttä ei ole nimeksikään.

Kaikkien mieleen lasiparvekkeet eivät ole.

"Kyllä tässä ovat ihmiset valittaneet, että ollaan kuin akvaariossa", Lotta Korkeala, 38, sanoo sisäpihalla.

Toteamus saa vahvistuksen parvekkeita katsellessa, sillä moni on virittänyt lasiseen alakaiteeseen näköesteen, kuten kaislamaton. Myös maitolasia näkyy paljon.

Pia Pihlaja, 40, toteaa, että läpinäkyvät parvekkeet ovat myös hyvin kuumat auringon paahtaessa, ja moni laittaa sälekaihtimet jo siksikin.

Konepajan parvekkeita suunnitellut arkkitehti ja professori Jyrki Tasa sen sijaan uskoo, että lasiset parvekkeet luovat yhteisöllisyyttä ja mahdollistavat oman tilan näkyvän personoinnin. Parvekekukista tykkäävä voi esitellä puutarhaansa, pyörähifistelijä kiiltävää kaksikavioistaan.

Vielä viitisentoista vuotta sitten kännykkään puhuminen metrossa tai muulla julkisella paikalla tuntui nololta yksityisten asioiden retostelulta.

Sosiaalisen median vuoksi ennen yksityisiksi miellettyjen asioiden kertomisesta puolitutuille on tullut arkipäivää, ja jo jonkin aikaa on uudenlainen läpinäkyvyys ollut näkyvissä myös asuntotuotannossa pääkaupunkiseudulla. Lasirakentamista on viimeksi ollut näytteillä esimerkiksi Vantaan Kivistön asuntomessualueella.

Jyrki Tasan mukaan suomalaiset ovat olleet vähän metsäläisiä asumisen suhteen verrattuna vaikka hollantilaisiin, jotka avaavat olohuoneensakin kadulle. Nuorten joukossa hän näkee kuitenkin avoimuutta: arkuus ja suojan kaipuu on hälvennyt.

Konepajan parvekkeiden perusteella on kuitenkin vaikeaa päätellä, minkälaisia ihmisiä asunnoissa todella asuu. Aivan kuten sosiaalisessa mediassa julkaistut ajatukset ja kuvat voivat luoda silotellun kuvan ihmisten elämästä, ei parvekkeiden läpinäkyvyys välttämättä tarkoita uudenlaista avoimuutta. Lasiparvekkeelle laitetaan se, mitä halutaan muiden ihmisten näkevän.

Sami Kero HS
Ilmakuva näyttää mihin saakka konepajan alueen rakennustyöt olivat huhtikuussa edistyneet Aleksis Kiven kadun ja Teollisuuskadun (kuvassa oikealla) välissä sijaitsevissa kortteleissa.
Ilmakuva näyttää mihin saakka konepajan alueen rakennustyöt olivat huhtikuussa edistyneet Aleksis Kiven kadun ja Teollisuuskadun (kuvassa oikealla) välissä sijaitsevissa kortteleissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat