Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vastaanottokeskukset täyttyvät hurjaa tahtia

Suomi varautuu vastaanottamaan ennätysmäärän turvapaikanhakijoita tänä vuonna. Helsingin seudulla uusille tulijoille tehdään tilaa perustamalla väliaikaisia majoitusratkaisuja. Se ei miellytä kaikkia naapureita.

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat
Evitskogiin perustettu vastaanottokeskus pelottaa paikallisia
Evitskogiin perustettu vastaanottokeskus pelottaa paikallisia
Noin 600 ihmisen kylään muutti 260 turvapaikanhakijaa. Toimittaja: Lari Malmberg, kuvaus: Rio Gandara, leikkaus Kristiina Marttinen

Sitä on tultu katsomaan. Autoilla, pyörillä, jalan. Yhtäkkiä Kirkkonummen Evitskogissa sijaitsevien Opistotien ja Harvsintien risteyksessä on alkanut pyöriä ihmisiä niska pitkällä.

Risteyksestä ei ole kuin muutaman sadan metrin matka KN-keskukseen, Evitskogiin toissa viikolla perustettuun väliaikaiseen vastaanottokeskukseen. Sinne on reilussa viikossa saapunut 260 turvapaikanhakijaa, pääasiassa Lähi-Idästä ja Pohjois-Afrikasta.

Noin kuudensadan asukkaan Evitskog on pieni maalaiskylä. Opistotien ja Harvsintien risteyksessä asuvat Tarja Tenkanen ja Pasi Tenkanen, äiti ja poika, kertovat, että vastaanottokeskus on herättänyt kyläläisissä epäluuloja.

"Vanhemmat ovat alkaneet hakea tyttölapsia bussipysäkiltä. Heidän ei enää uskalleta antaa kävellä yksi kotiin", Tarja Tenkanen sanoo.

Siihen, onko kyläläisten huoli aiheellinen, hän ei halua vielä ottaa kantaa.

"Aika näyttää."

Suomi valmistautuu vastaanottamaan tänä vuonna ennätykselliset 15 000 turvapaikanhakijaa. Asukkaiden epäluuloista huolimatta väliaikaiset vastaanottokeskukset ovat tarpeen, sillä majoituspaikoista on huutava pula Helsingin seudulla.

Helsingin keskustan kaksi vastaanottokeskusta ovat nyt ylikuormittuneita. Sekä Kallion että Punavuoren keskuksissa on niiden johtajan Leena Markkasen mukaan kaksinkertaisesti ihmisiä paikkalukuun verrattuna. Väkeä on kummassakin melkein 400, paikkoja on 200:lle.

Pääkaupunkiseudun kunnat neuvottelevat torstaina valtion kanssa uusien tilapäisten vastaanottokeskusten avaamisesta. Uusin vastaanottokeskus avattiin tiistaina Koskelan sairaalan tiloihin Helsinkiin. Tällä hetkellä alueella on ollut päivähoitotoimintaa ja vanhusten palveluita.

Vastaanottokeskus sijoitetaan sairaalan G-rappuun. Keskuksen ensimmäinen bussilastillinen turvapaikanhakijoita saapui tiistai-iltapäivänä. Ensimmäiset 60 majoittujaa ovat kaikki miehiä. Helsingin maahanmuuttopalveluiden päällikkö Sari Karisto arvioi, että talo täyttyy viikossa, jolloin siellä on 240 naista, miestä ja lasta.

Ovella on vartija, ja noin viisikymppinen arabimies vilkuttaa ikkunasta ja hymyilee.

Uudet asukkaat asuvat vanhoissa potilashuoneissa, joihin mahtuu 3–9 ihmistä kerrallaan. Sairaalan tyhjiä tiloja alettiin valmistella vastaanottokeskukseksi viikko sitten. Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi hankkeen yksimielisesti maanantain kokouksessaan.

"Nopealla vauhdilla rakennettiin tämä pystyyn. Tämä on tällaista kollektiivisempaa majoitusta", Karisto sanoo.

Koskelan vastaanottokeskus helpottaa turvapaikanhakijoiden majoitustilannetta hetkeksi. Helsingissä on vastaanottokeskusten paikkojen lisäksi yli 600 turvapaikanhakijaa, jotka ovat järjestäneet itse majoituksensa.

"Nyt on tosi tiukka tilanne, eikä ole tietoa, mihin kaikki turvapaikanhakijat lähetetään, kun heidän tietonsa on otettu ylös", Leena Markkanen kuvaa.

Tilanne kiristää tunnelmaa turvapaikanhakijoiden kesken.

"Nyt on niin paljon väkeä, että nukutaan lattioilla, ja ruokailuun on pitkät jonot. Koska joukossa on traumatisoituneita ihmisiä, tilanne aiheuttaa kyllä riitoja", Markkanen kertoo.

Naapurustossa vastaanottokeskukset aiheuttavat jonkin verran valituksia. Kyse on Helsingin poliisin ja vastaanottokeskuksen johtajan Markkasen mukaan yleensä äänistä ja siitä, että yhteen paikkaan kokoontuu paljon ihmisiä.

"Varsinkin kun on paljon miehiä koolla, lähistön asukkaista voi tuntua siltä, että vastaanottokeskus aiheuttaa häiriötä", ylikomisario Jaakko Wallenius sanoo.

Punavuoren vastaanottokeskuksen naapurissa ovat ravintolat ja niiden tupakkapaikat aiheuttavat Markkasen tietojen mukaan enemmän häiriötä kuin vastaanottokeskuksen asukkaat.

"Punavuoressa on vastaanottokeskuksen vieressä pitkä penkki. Joidenkin naapureiden mielestä siinä saavat istua kaikki muut paitsi meidän asukkaat", Markkanen sanoo.

Koskelassa vastaanottokeskukseen suhtaudutaan rauhallisesti. Vieressä on remontin takia evakossa oleva Maunulan päiväkoti, ja vanhempien keskuudessa tieto vastaanottokeskuksesta ei tunnu herättävän erityistä vastustusta tai pelkoa.

"Ei se ole mikään ongelma", kolmevuotiasta Elliä päiväkodista tiistaina hakenut Maija Summanen sanoo.

Riku Lekman oli tiistaina matkalla päiväkotiin hakemaan esikoistaan.

"En keksi vastaanottokeskuksesta mitään negatiivista sanottavaa. Kulttuurit kohtaavat, ja lapset oppivat niistä."

Maahanmuuttopalveluista kerrotaan, että Koskelan uusi keskus on saanut jopa positiivista palautetta.

"Emme odota mitään kansanliikettä tätä vastaan", Sari Karisto sanoo.

Vastaleivotussa Evitskogin vastaanottokeskuksessa Kirkkonummella on meneillään tiedotustilaisuus. Keskuksen johtoon juuri palkattu Veikko Pyykkönen pitää tulijoille puhetta. Turvapaikanhakijajoukko kuuntelee hiljaisena. Pyykkönen on oikeastaan jo eläkkeellä, mutta kokemuksensa vuoksi häntä pyydettiin palaamaan töihin, johtamaan uuden vastaanottokeskuksen perustamista.

"Te tulette erilaisista maista ja erilaisista kulttuureista. Nyt meidän pitää kuitenkin oppia elämään rauhassa yhdessä", Pyykkönen kertoo.

Evitskogiin on sijoitettu pelkästään miehiä. Muutama tappelu on jo nähty.

Turvapaikanhakijoiden määrän nopea kasvu on yllättänyt maahanmuuttoviraston. Helsingin vastaanottokeskuksella on noin 700 majoituspaikkaa, mutta tarvitsijoita on tällä hetkellä jo yli tuhat. Niitä, joille ei ole löytynyt varsinaisista vastaanottokeskuksista sijaa, on majoitettu hostelleihin ja hotelleihin. Ainakin yksi pariskunta vietti maanantain ja tiistain välisen yön Punavuoressa sijaitsevan kuntosalin lattialla.

Evitskogissa moni nukkuu vielä liikuntahallissa patjalla. Kurssikeskuksessa asuu edelleen myös virolaisia työntekijöitä, mutta heille ollaan etsimässä vaihtoehtoista majapaikkaa.

"Ensi viikon aikana yritämme saada teille kaikille paikan huoneista", Pyykkönen sanoo.

Työntekijöistäkin on pulaa. Evitskogin vastaanottokeskukseen yritetään pikapikaa löytää kaksi sairaanhoitajaa, kaksi sosiaalityöntekijä, toimistosihteeri ja 10–11 ohjaajaa.

Vastaanottokeskus on Kirkkonummella auki ainakin kolme kuukautta. Mitä sen jälkeen tapahtuu, sitä ei kukaan vielä tiedä.

Asukas Pasi Tenkanen kritisoi nimenomaan vastaanottokeskuksen perustamiseen liittyvää tiedotusta.

"Sitä ei käytännössä ole ollut. Yhtäkkiä päätettiin, että vastaanottokeskus tulee tänne. Seuraavana päivänä täällä olikin jo turvapaikanhakijoita."

Tiedotuksen puute on Tenkasen mukaan saanut huhumyllyn surraamaan ylikierroksilla. Hän korostaa, että huolia aiheuttaa enemmänkin tulijoiden suuri määrä kuin heidän taustansa.

Toisella puolella Harvsintietä Jari Wilen maalaa huussia. Pellon takana siintävä järvi kimaltelee auringossa. Wilen riisuu hanskat ja pyyhkäisee hikeä otsalta.

"En tiedä, onko tämä [Evitskog] turvapaikanhakijoiden kannalta oikea paikka", Wilen sanoo. "Tämä on niin syrjässä, ettei tänne edes linnut lennä. Ei täällä ole heille mitään tekemistä."

Pölyistä hiekkatietä pitkin kulkee tummaihoinen mies. Wilen kertoo rakentaneensa tonttinsa takaportille aidan. Kävelylle lähteneet turvapaikanhakijat eivät olleet ymmärtäneet, että tien vieressä oleva tontti on yksityisaluetta.

"Mutta se on kyllä enemmänkin järjestävän tahon vika. Heidän pitäisi tehdä asia selväksi", Wilen sanoo.

"Jos asiasta sovitaan reilusti, niin pojille voidaan järjestää tuohon ratsastuskentälle vaikka jalkapallo-ottelu. Ja pelin jälkeen saunaan. Mutta luvatta ei voi pihalle tulla."

Irak, Turkki, Kreikka, Makedonia, Serbia, Unkari, Itävalta, Saksa, Tanska, Ruotsi ja Suomi. Bagdadista lähteneen Omar Hassanin matka pohjoiseen on ollut pitkä.

"Käytin käytännössä kaikkia kulkuvälineitä", Hassan sanoo.

Viimeinen etappi Ruotsista Suomeen kulki Lapin kautta kuorma-auton kontissa. Mutta nyt Hassan on perillä. Se hymyilyttää.

"Minä olen irakilainen", hän sanoo suomeksi.

Matkalla on ollut aikaa opiskella puhelimen ja Youtuben avulla kieliä.

Erikoisinta Hassanin tarinassa on, että siinä ei oikeastaan ole mitään erikoista. Hän on tullut Suomeen täsmälleen samaa reittiä kuin suurin osa tänne kesän aikana saapuneista turvapaikanhakijoista. Hän on myös irakilainen – niin kuin suuri osa Suomeen saapuneista. Ja hänen nimensä on Omar, niin kuin monen Evitskogissa asuvan turvapaikanhakijan nimi on.

"Omar on sunni-nimi. Meille ei ole tilaa Bagdadissa. En uskaltanut enää lähteä kotoani ulos, koska ihmisiä tapettiin heidän uskontonsa vuoksi", Hassan sanoo.

Sunnit ovat shiia-valtaisessa Irakissa vähemmistöä.

Hassanilla on Suomessa vain yksi tavoite: uusi alku.

"Minulla on Irakissa viisi lasta ja vaimo. Nuorin lapseni syntyi vain 13 päivää ennen kuin lähdin. Haluaisin aloittaa Suomessa uuden elämän ja saada perheeni tänne", hän sanoo.

Ihan helppoa se ei tule olemaan. Hassan on koulutukseltaan sähköinsinööri ja puhuu sujuvaa englantia. Mutta kuukausia kestävässä turvapaikanhakuprosessissa sillä ei ole suurta merkitystä.

Maahanmuuttoviranomaiset yrittävät nyt selvittää, onko Hassan kotimaassaan sellaisessa vaarassa, ettei hän todella voi palata sinne. Se ratkaisee hänen kohtalonsa.

HS-työryhmä: Melissa Heikkilä, Katja Kuokkanen, Lari Malmberg
Kirkkonummi/Koskela/ Kallio/Punavuori

Rio Gandara HS
Kirkkonummen Evitskogiin on perustettu väliaikainen vastaanottokeskus. Agron Hykellari (oik.) odotti maanantaina kauppaan lähtöä bussissa.
Kirkkonummen Evitskogiin on perustettu väliaikainen vastaanottokeskus. Agron Hykellari (oik.) odotti maanantaina kauppaan lähtöä bussissa.
Rio Gandara HS
Kirkkonummelainen Pasi Tenkanen ja hänen äitinsä Tarja Tenkanen ovat huomanneet, että vastaanottokeskus on herättänyt Evitskogin kyläläisissä epäluuloja.
Kirkkonummelainen Pasi Tenkanen ja hänen äitinsä Tarja Tenkanen ovat huomanneet, että vastaanottokeskus on herättänyt Evitskogin kyläläisissä epäluuloja.
Rio Gandara HS
Evitskogin turvapaikanhakijat ovat kaikki miehiä. Yksi heistä on Haedr Amoure Okady, joka söi maanantaina ruokalassa lounasta.
Evitskogin turvapaikanhakijat ovat kaikki miehiä. Yksi heistä on Haedr Amoure Okady, joka söi maanantaina ruokalassa lounasta.
Rio Gandara HS
Omar Hassan (vas.) toimi vapaaehtoisena tulkkina, kun Veikko Pyykkönen puhui turvapaikanhakijoille infossa Kirkkonummella.
Omar Hassan (vas.) toimi vapaaehtoisena tulkkina, kun Veikko Pyykkönen puhui turvapaikanhakijoille infossa Kirkkonummella.
Juhani Niiranen HS
Riku Lekman ei pelkää, että vastaanottokeskus toisi Koskelan alueelle häiriökäyttäytymistä. Vaunuissa istuu Lekmanin poika Vili Lekman.
Riku Lekman ei pelkää, että vastaanottokeskus toisi Koskelan alueelle häiriökäyttäytymistä. Vaunuissa istuu Lekmanin poika Vili Lekman.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat