Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiva koulu ei ole ihmelääke kiusaamiseen

Kaupunki
 

Lähes kaikki Suomen peruskoulut ovat nykyään mukana Kiva koulu -hankkeessa, jossa oppilaille opetetaan vastuuta ja keinoja kiusaamisen ehkäisyyn.

Kaikki koulut ovat voineet osallistua hankkeeseen vuodesta 2009.

Vuosittaisella kyselyllä on selvitetty, kuinka paljon kiusaamista kouluissa koetaan. Kuudessa vuodessa itsensä kiusatuksi kokeneiden osuus on vähentynyt noin neljänneksellä ja kiusaajina itseään pitävien määrä on vähentynyt puoleen.

HS kertoi viime perjantaina (HS 21. 8.), että hankkeen tilastot eivät välttämättä kerro koko totuutta koulukiusaamisesta. Kiusaaminen on siirtynyt myös nettiin, mutta Kiva koulu -kyselyn mukaan nettikiusaaminen on harvinaista. Moni muu tutkimus pitää sitä yleisempänä ilmiönä.

Kiva koulu -nimike ei takaa, ettei koulussa kiusata.

"Kysymys ei ole ansioiden perusteella myönnetystä statuksesta, vaan mikä tahansa koulu voi ottaa ohjelman käyttöön", sanoo Kiva koulun kehittämistä johtanut professori Christina Salmivalli Turun yliopistosta.

Hän harmittelee, että Kiva koulu -hanketta pidetään epäonnistuneena, jos kiusaamista ilmenee Kiva koulussa.

"Ei Kiva koulu mikään ihmelääke kiusaamista vastaan ole. Kaikki koulut eivät noudata Kiva koulun ohjeistuksia, ja toki koulujen pitää voida tehdä myös omia ratkaisuja."

Salmivalli korostaa kaikkien vanhempien roolia koulukiusaamisen vastustamisessa. Heidän tulisi kysyä lapsiltaan, onko koulussa kiusaamista ja mitä lapset ovat tehneet sen ehkäisemiseksi.

Salmivalli huomauttaa, että monesti vanhempien on hyvin vaikeaa nähdä, että oma lapsi on koulukiusaaja. Kiusaajaa ei myöskään saa demonisoida.

"Lapset toimivat joskus typerästi ja ajattelemattomasti, mutta se ei tarkoita, että heidät on huonosti kasvatettu tai että he ovat pahoja ihmisiä. Paljon on kiinni ryhmän hyväksynnästä."

Suomessa on yleistä, että koulusta joutuu lopulta lähtemään kiusattu, ei kiusaaja.

"Vanhemmilla on kuitenkin oikeus vaatia, että koulussa ei kiusata. Koululainsäädäntöön on kirjattu, että oppilaalla on oikeus turvalliseen oppimisympäristöön."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat