Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki kamppailee lihavuutta vastaan

Sutjakka Stadi -ohjelma korostaa terveellistä ruokavaliota ja liikuntaa

Kaupunki
 

Helsingin kaupunki on laatinut lihavuuden hoitoa ja ehkäisyä varten Sutjakka Stadi -toimenpideohjelman, jolla halutaan vähentää helsinkiläisten lihavuutta.

Sutjakka Stadi on osa Helsingin kaupungin strategiaohjelmaa. Ohjelman taustalla on THL:n kansallinen lihavuusohjelma.

Yli puolet Suomen aikuisista on ylipainoisia. Joka viides aikuinen on lihava, käy ilmi sosiaali- ja terveysviraston, Husin ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laatimasta selvityksestä.

Helsingissä arvioidaan olevan 60 000 lihavaa työikäistä. Jopa 17 prosenttia eli lähes viidesosa helsinkiläisistä aikuisista ei harrasta liikuntaa vapaa-ajallaan.

Määrät ovat kaupungin mielestä huolestuttavia. Arviolta 1–7 prosenttia Suomen kaikista terveysmenoista aiheutuu lihavuudesta.

Lihavuus altistaa monille sairauksille, kuten diabetekselle, verenkiertoelimistön sairauksille, tuki- ja liikuntaelinsairauksille sekä masennukselle.

Käytännössä Sutjakka Stadi -ohjelma tarkoittaa sitä, että kaupunki haluaa saada ihmiset ylös sohviltaan lenkkipoluille ja salaattipöytiin.

Esimmerkiksi päiväkodeissa ja kouluissa kannustetaan terveellisiin ruokavalintoihin. Kaupunkilaisia kannustetaan pois kotisohvilta myös kehittämällä työmatkapyöräilyä ja arkiliikuntaa.

Tämä tapahtuu rakentamalla lisää pyöräparkkipaikkoja, parantamalla ulkoliikuntapaikkojen laatua sekä järjestämällä ryhmäliikuntatoimintaa kaikenikäisille.

Kouluihin tuodaan aktiivisempia välitunteja ja toiminnallisia oppitunteja.

Nyt alle kouluikäiset lapset ovat paikallaan 60 prosenttia ja aikuiset jopa 80 prosenttia ajastaan. Kokonaisistumisajan ylittäessä 6–8 tuntia päivässä terveysriskit lisääntyvät. Tavoitteena on vähentää istumista merkittävästi.

Sutjakka Stadi -ohjelmaa on tarkoitus toteuttaa vuosina 2015–2020.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat