Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äiti, saanko lyödä takaisin? Koulukiusaaminen jättää pysyvän jäljen

Pääkaupunkiseudun peruskouluissa on noin 15 000 lasta, joilla on erilaisia vaikeuksia oppimisen tai kouluun sopeutumisen kanssa. Erilaisuus voi tarkoittaa koulukiusatuksi joutumista, kuten kävi espoolaiselle Matiakselle.

Kaupunki
 
Laura Oja
Matiaksen vuosia jatkunut kiusaaminen purkautui ahdistus- ja paniikkihäiriöinä sekä lievänä masennuksena, joiden takia hän käy terapiassa edelleen. Nykyisin Matiaksella kuitenkin menee hyvin ja hänellä on kavereita.
Matiaksen vuosia jatkunut kiusaaminen purkautui ahdistus- ja paniikkihäiriöinä sekä lievänä masennuksena, joiden takia hän käy terapiassa edelleen. Nykyisin Matiaksella kuitenkin menee hyvin ja hänellä on kavereita. Kuva: Laura Oja

Kun Nina oli neljännellä luokalla, hänen pihallaan asui cp-vammainen tyttö. Samalla pihalla asuva poika tapasi kiusata tyttöä, ja eräänä päivänä Nina sai tarpeekseen.

"Vedin sitä poikaa turpiin", Nina sanoo. Häntä rangaistiin teosta, mutta juttua kertoessaan Nina hymyilee.

Fakta

Lisätuen tarve on peruskouluissa yleistä

 Helsingissä 12 prosenttia peruskoululaisista on saanut erillisen päätöksen, jonka turvin he voivat saada erityistä tukea koulunkäyntiinsä oppimis- tai sopeutumisvaikeuksien vuoksi.

 Näistä oppilaista kaksi kolmasosaa on erityisluokilla ja yksi kolmasosa tavallisissa luokissa.

 Kaikkiaan noin 25 prosenttia Helsingin peruskoululaisista tarvitsee lisätukea koulunkäyntiinsä, mutta kaikille ei ole tehty erityisen tuen päätöstä.

Lähde: Helsingin opetusviraston tehostetun ja erityisen tuen suunnittelija Tom Andersson

"Tiesin tehneeni oikein."

Nyt noin neljäkymmentävuotias Nina seisoo olohuoneessaan ja katsoo vanhaa valokuvaa, jossa hän pitelee sylissään pientä Matias -vauvaansa. Nina kertoo opettaneensa Matiakselle tämän: puolusta aina heikompiasi.

Mutta kun Matias tuli kahdeksannella luokalla kotiin leiriltä ja kertoi, että erästä poikaa siellä oli kiusattu eikä hän uskaltanut mennä lähellekään, Nina ei sanonut mitään. Hän ei kysynyt Matiakselta, miksi et auttanut.

Oli parempi olla hiljaa, koska kiusattu oli kerrankin joku muu kuin Matias.

Jo päiväkodissa Matiaksen hoitajat huomasivat, että poika oli erilainen. Matias oli eristäytynyt eikä löytänyt paikkaansa muiden lasten joukossa. Varsinaista diagnoosia ei koskaan tehty, mutta lääkärit sanoivat Matiaksella olevan Aspergerin oireyhtymään liittyviä piirteitä.

Aspergerin oireyhtymä on lievä autistinen häiriö. Sitä sairastavilla on usein erityisiä ongelmia sosiaalisissa tilanteissa: he lukevat huonosti muiden tunnetiloja ja kommunikoivat siksi kömpelösti. Huumorin ymmärtäminen on vaikeaa ja käyttäytyminen kaavamaista.

Vaikka Matias oppi lukemaan ennen kuin meni kouluun, uusien asioiden oppiminen vei aikaa. Luokkakaverit eivät ymmärtäneet, miksi Matias ei aina tajunnut heidän juttujaan.

"Vitun urpo." "Läski." "Vitun idiootti." "Saatanan homo." "Sä mokaat kaiken, mitä sä teet."

Sitten isku olkapäähän: "Häivy!"

Matias kävi alakoulunsa Espoossa hyvämaineisella alueella ja halutussa koulussa. Hänen äitinsä kertoo, että oli tahtonut Matiaksen kyseiseen kouluun, koska se mainosti itseään paikkana, jossa erilaisuuden hyväksymistä haluttiin tietoisesti edistää.

Alkuun kaikki menikin uudessa koulussa hyvin. Ensimmäisillä luokilla Matiaksen syntymäpäivillä kävi vielä vieraita.

Neljännellä luokalla Nina kuitenkin huomasi, ettei vieraita tai kutsuja muiden juhliin enää tullut, eikä Matiaksella ollut koulussa kavereita. Pienikokoinen poika leikki koulun pihalla itsekseen.

"Muistan aina leirikoulusta otetun valokuvan, jossa iso poikajengi kävelee tien yli, ja Matias seuraa yksin kymmenen metrin päässä", Nina kertoo. Hän sanoo, että Matias haaveili isoon porukkaan kuulumisesta.

Matiaksen koulu oli mukana kiusaamisen vastaisessa Kiva koulu -hankkeessa. Koulussa järjestettiin viidennellä luokalla kysely, jonka myötä kävi ilmi, että lähes kaikki Matiaksen luokan ja rinnakkaisluokan oppilaat pitivät Matiasta koulukiusattuna.

Matias pahoinpideltiin koulussa ensimmäisen kerran muutamaa kuukautta myöhemmin.

"Tutkittava kertoo että tänään koulussa puolen päivän aikaan hän joutui. . . muun oppilaan pahoinpitelyn kohteeksi. Tämän yhteydessä polvi iskeytyi hänen oik. alaraajaansa, hän sai iskun vas. yläraajansa ja. . . kasvot työnnettiin. . .  Tutkittava muistaa koko tapahtuman."

Nina on säilyttänyt Matiaksen pahoinpitelyihin liittyviä lääkärintodistuksia ja tämän opettajien kanssa käydyn sähköpostikirjeenvaihdon. Lääkärintodistuksista käyvät ilmi vammat, joita Matias on saanut omien luokkalaisten pahoinpideltyä hänet useaan kertaan.

Sähköpostiviesteistä taas voi lukea yhden epäonnistuneen koulukiusaamisen vastaisen taistelun anatomian.

Laura Oja
Matiaksen pahoinpitelyä koskevasta lääkärintodistuksesta on peitetty kellonaika ja päivämäärä. Omat luokkalaiset pahoinpitelivät Matiaksen useita kertoja.
Matiaksen pahoinpitelyä koskevasta lääkärintodistuksesta on peitetty kellonaika ja päivämäärä. Omat luokkalaiset pahoinpitelivät Matiaksen useita kertoja.

Matiasta kiusasi eniten Pekka, poika, joka oli itse ollut aikaisemmin koulukiusattu. Nina kertoo opettajien sanoneen hänelle, että Matias oli ollut yksi ainoista pojista, joka ei kiusannut Pekkaa.

Kerran Matias tuli kotiin itkuisena ja kertoi, että Pekka oli murtanut häneltä sormen. Murtuneesta sormesta kertoo myös säilynyt lääkärintodistus.

Koululla Matias ei puhunut tapahtuneesta mitään, ettei häntä haukuttaisi nössöksi.

"Äiti, saanko lyödä Pekkaa takaisin? Äiti, sinähän sanoit, että se lopettaa kiusaamisen jos en välitä. Miksi se ei ole lopettanut?" Matias kysyi kotona.

Kun Nina kirjoitti koululle jälleen yhden vihaisen sähköpostiviestin ja kysyi, milloin koulu aikoo ryhtyä konkreettisiin toimiin kiusaamisen lopettamiseksi, hänelle vastattiin rauhoitellen.

Opettaja kertoi kysyneensä muilta pojilta, mitä on tapahtunut ja nämä sanoivat, etteivät olleet nähneet mitään eikä Matias siis heidän mukaansa puhunut totta.

Useita kertoja Nina otti yhteyttä kouluun, koska oli huolestunut Matiaksen yksinäisyydestä. Opettaja vastasi, että oli pistänyt saman merkille.

"Mutta aina, kun kysyn Matiakselta, miten hän voi, Matias vastaa, että hyvin", opettaja kirjoittaa sähköpostiviestissä.

Kiusaaminen jatkui kuudennelle luokalle. Lopulta luokka hajotettiin, mutta kiusaaminen oli jo tehnyt tehtävänsä.

Ovi kolahtaa. Hiukan kyyryssä kävelevä nuori mies saapuu kotiin ja istahtaa sohvalle äitinsä viereen.

Matias on aloittanut vähän aikaa sitten ammattikoulussa ja kertoo, että hänellä menee tällä hetkellä ihan hyvin. Olemus on kuitenkin varuillaan oleva.

Alakoulun aikainen kiusaaminen ja yläkoulun läpi jatkunut yksinäisyys ovat purkautuneet Matiaksessa ahdistus- ja paniikkihäiriöinä sekä lievänä masennuksena, joiden takia hän käy terapiassa edelleen. Vaikka terapia on auttanut, ehkä suurin syy Matiaksen parempaan vointiin on uusi kouluympäristö, jossa hän on voinut aloittaa kaverisuhteiden luomisen puhtaalta pöydältä.

Uudessa koulussa Matiaksen tausta koulukiusattuna on otettu vakavasti, ja hän kertoo hengailevansa koulukavereidensa kanssa käytävillä ja tekevänsä muita "ihan tavallisia" juttuja. Oppimiseensa Matias tarvitsisi tosin edelleen lisää tukea.

"En koskaan halunnut mennä puhumaan opettajille, etten olisi alkanut itkemään", Matias muistelee muutaman vuoden takaisia tuntemuksiaan kiusattuna. Nyt hän kertoo käyvänsä juhlissa ja juovansa alkoholiakin.

Kysymykseen, mikä on uudessa koulussa parasta, hän vastaa epäröimättä:

"Kaverit."

 

Kaikkien haastateltujen ja jutussa mainittujen ihmisten nimet on muutettu.
Lähteet: Tilastokeskus, Helsingin opetusviraston oppilashuollon aluevastaava Mikko Suonsyrjä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat