Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Mieltymys tiiviisti rakennettuun kaupunkiin ei tarkoita halua yhteisöllisyyteen

Keskieurooppalainen townhouse-talotyyppi ei hurmaa pääkaupunkiseudun väkeä

Kaupunki
 
SABRINA BQAIN HS
Helsingissä townhouse-asumisesta on saatu kokemuksia esimerkiksi Ormuspellossa.
Helsingissä townhouse-asumisesta on saatu kokemuksia esimerkiksi Ormuspellossa. Kuva: SABRINA BQAIN HS

Urbaani tiiviys ja yhteisöllisyys ovat kaksi toisistaan riippumatonta asumismieltymystä. Asia selviää Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun arkkitehtuurin laitoksella tehdystä tutkimuksesta, jossa kyseltiin pääkaupunkiseudulla asuvien ihmisten asumismieltymyksiä townhouse-asumiseen liittyen.

Mieltymys vilkkaaseen ja tiiviisti rakennettuun kaupunkiympäristöön ei siis tarkoita halua osallistua asuinalueen kehittämiseen tai halua seurustella naapureiden kanssa ja hankkia paljon sosiaalisia kontakteja.

Tulos urbaaniuden ja yhteisöllisyyden riippumattomuudesta on jokseenkin yllättävä.

Toinen yllättävä tulos oli toive yksityisyydestä. Vaikka vastaajat olivat pääkaupunkiseudulta ja suuri osa heistä asui jo tiiviisti rakennetussa kaupungissa, ei "avointa asumista" arvostettu lainkaan.

"Sekä townhouse-myönteisistä että muista vastaajista selkeä enemmistö asetti paljon tai melko paljon merkitystä sille, että kadulla kulkijat eivät näkisi kotiin sisään (myönteiset 84 prosenttia ja muut 87 prosenttia)", tutkijat kirjoittavat.

Edes ulkotiloja ei haluta vieraiden silmien nähtäväksi: 87 prosenttia townhouse-myönteisistä ja 83 prosenttia muista toivoi takapihan olevan katseilta suojassa. Pieni etupiha ei kyselyyn vastaajia kiinnostanut.

Tutkijat syvensivät kyselytutkimuksen tuloksia kutsumalla ihmisiä työpajoihin, joissa townhouse-asumista pohdittiin melko vapaasti. Etupihan arvostus kasvoi, kun sen merkitys esimerkiksi polkupyörien säilytyspaikkana ja yksityisyyden takaajana ymmärrettiin.

Townhouse-myönteisistä 49 prosenttia antoi paljon tai melko paljon merkitystä sille, että talo ei ole kiinni naapuritalossa.

Tämä luo perinteiselle townhouse-rakentamiselle melkoisia ongelmia. Jos townhouse on toisiin taloihin kytketty omatonttinen yhden kotitalouden pientalo, ei tulevaisuuden suomalainen townhouse välttämättä ole tämän määritelmän mukainen townhouse lainkaan, tutkijat kirjoittavat.

Tarve rakentaa hyvin erilaisia talotyyppejä korostuu tulevaisuudessa.

Townhouse-asumista tutkittiin, koska uusi talotyyppi on houkutellut erityisesti pääkaupunkiseudun kaupunkisuunnittelijoita. Townhouse-rakentamisen avulla pitäisi olla mahdollista luoda tiivistä ja ekologisesti tehokasta kaupunkia, tutkimusprojektin vastuullinen johtaja Hannu Huttunen kirjoittaa tutkimuksen johdannossa.

Lähivuosina townhouse-alueita nousee pääkaupunkiseudulle todennäköisesti useita, mutta tähän mennessä toteutetut hankkeet ovat Huttusen mukaan kohdanneet ongelmia. Suomalainen asumis- ja rakentamiskulttuuri ei ole oikein sulattanut keskieurooppalaista talotyyppiä.

Tutkimus myös vahvisti entisestään jo vanhaa havaintoa: suurin osa ihmisistä ei asu toiveidensa mukaisesti. Suurin osa kyselytutkimukseen vastanneista eli 46 prosenttia asui kerrostalossa keskustan ulkopuolella. Samalla tämä oli vähiten suosittu asumisen muoto: vain kahdeksan prosenttia vastaajista toivoi asuvansa kerrostalossa keskustan ulkopuolella. Suurin suosikki oli omakotitalo: 46 prosenttia vastaajista valitsi sen. Toisaalta myös kerrostalosta keskustassa pidettiin: se oli vastaajista kolmasosan suosikki.

Tutkijoiden mukaan nykyisten asumismuotojen ja suosikkien väliset suuret erot muistuttavat jälleen, "että asumisen valinnanmahdollisuudet eivät kohtaa toiveita ja todellisia mahdollisuuksia".

 

Huttunen, H., Hasu, E., Hirvonen, J., Tervo, A. & Ullrich, T. 2015. Uusi suomalainen unelmakoti? Asukasnäkökulma townhouse-asumiseen. Aalto yliopisto, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, arkkitehtuurin laitos.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat