Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsia kuunneltiin päiväkotien ruokalistan teossa

Päiväkodeissa ei enää tarjoilla soijasuikalekastiketta

Kaupunki
 
HS testasi: Päiväkotiruoka maistuisi aikuisellekin
HS testasi: Päiväkotiruoka maistuisi aikuisellekin
Helsinkiläisten päiväkotien ruokalistat uudistuivat pari viikkoa sitten. Esimerkiksi salaattiaineita ei enää sekoiteta, vaan kasvikset ja juurekset ovat tarjolla erikseen, omina värikkäinä ryhminään. Leipä ja pasta ovat luomua. Valmiista jogurteista luovuttiin ja tilalla on maustamatonta luomujogurttia, jonka päälle saa marja- tai hedelmäsosetta. HS pääsi Kruunuhakaan päiväkoti Aleksiin maistamaan torstain lounasta, joka oli siskonmakkarakeittoa. Toimittaja: Satu Pajuriutta, kuvaus ja leikkaus: Katarina Sällylä

Helsinkiläisten päiväkotien ruokalistat uudistuivat pari viikkoa sitten. Ruokalistaa on muokattu yhdessä lasten, vanhempien ja päiväkotien työntekijöiden kanssa. Viime keväänä kahden viikon ajan 150 ryhmää 70 päiväkodissa kertoi mielipiteensä ruuan ulkonäöstä, mausta ja riittävyydestä.

Lapset eivät osaa vielä luomua vaatia, mutta vanhemmat ovat tyytyväisiä luomuleipään ja -pastaan.

HS testasi

Keittolounas ja jälkiruokaa

Salaattiaineet tarjotaan erillisinä kekoinaan.

 Siskonmakkarakeitto: Ainesosat erottuvat selkeästi. Tuoksuu ja maistuu hyvälle. Aikuisen makuun suolaa voisi olla hieman enemmän.

 Luomuruisleipä ja tuoreet kasvikset: Lapset pitävät varmasti siitä, että kurkku ja tomaatti ovat erikseen.

 Luomujogurtti ja marjasose: Jälkiruoka lounaan päälle maistuisi aikuisellekin. Hapan, mutta raikas.

"Tuntuu hyvältä, että luomua on lisätty. 4-vuotias Leo -poikanikin on alkanut sanoa isälleen kaupassa, että haluaa luomuomenaa", sanoo Anne Intovuori.

Seoksia ja "mössöjä" on vähennetty. Ruoka-aineet, kuten aamiaisella tai välipalalla tarjottavat hedelmät ja juurekset, ovat tarjolla omina värikkäinä ryhminään. Valmiit sokeroidut jogurtit vaihdettiin maustamattomaan luomujogurttiin, jonka päälle saa marja- tai hedelmäsosetta.

Ruokalistalta on kokonaan poistettu esimerkiksi soijasuikalekastike, jonka kumimainen maku ja koostumus saivat huonoa palautetta lapsilta ympäri kaupunkia.

Uudistuksessa on muutoinkin selkiytetty ruoan ulkonäköä ja koostumusta.

"Esimerkiksi salaattiaineet eivät ole enää sekaisin, vaan kasvikset ja juurekset on tarjolla omina selvinä ryhminään, jolloin lapsi tietää helpommin, mitä syö", sanoo päiväkodin johtaja Anne Mann Kruununhaassa päiväkoti Aleksissa, jossa HS kävi maistamassa lounasta 3–4-vuotiaiden ryhmässä.

Mann kertoo, että päiväkotilapsilla on hyvin erilaiset ruokatottumukset. Toiset eivät uskalla maistaa mitään. Toisten lasten suosikkiruokia ovat katkaravut, oliivit ja hyvin mausteiset ruuat.

"Lautasta ei tarvitse syödä tyhjäksi, mutta maistaa pitää", Mann sanoo.

Torstaina 330 kunnallisessa päiväkodissa lusikoitiin lounaaksi siskonmakkarakeittoa tai linssisosekeittoa.

"Hyvää", oli kaikkien HS:n haastattelemien lasten arvio.

Ruokailu kiinnostaa lasten vanhempia, sillä ruokalista on varhaiskasvatusviraston klikatuin verkkosivu.

Päiväkodeissa ruokailee noin 23 000 lasta, ja päiväkodissa tarjotut ateriat kattavat noin kaksi kolmasosaa lapsen päivän ruuasta.

Satu Pajuriutta HS
Kruununhaka

Katarina Sällylä HS
Lotta Suomela, 4, auttoi ensin pöydän kattamisessa ja pääsi sen jälkeen itsekin syömään siskonmakkarakeittoa päiväkoti Aleksissa Kruununhaassa torstaina. Lastentarhaopettaja Outi Oittinen tarjoili kulhoista tomaattia ja kurkkua leivän päälle tai sormin naposteltavaksi.
Lotta Suomela, 4, auttoi ensin pöydän kattamisessa ja pääsi sen jälkeen itsekin syömään siskonmakkarakeittoa päiväkoti Aleksissa Kruununhaassa torstaina. Lastentarhaopettaja Outi Oittinen tarjoili kulhoista tomaattia ja kurkkua leivän päälle tai sormin naposteltavaksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat