Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupungissa ostetaan maaseutua enemmän salaattia – maitoon menee vähiten rahaa keskustoissa

Tilastojen mukaan kulutustottumukset vaihtelevat Uudellamaalla kaupunkialueen ja maaseudun välillä. Esimerkiksi lihaa ostetaan enemmän maalla.

Kaupunki
 
Sirpa Räihä HS
Sipoon Nikkilässä asuva Britt-Marie Enlund osti kaupasta ruokaa niin itselleen kuin koirilleen Benille ja Bellalle. "Kissanruokaakin ostin, kun nämä sitä niin mielellään syövät." Enlund valmistaa ruokansa itse. "En käy ulkona syömässä, koska koiria ei voi ottaa mukaan."
Sipoon Nikkilässä asuva Britt-Marie Enlund osti kaupasta ruokaa niin itselleen kuin koirilleen Benille ja Bellalle. "Kissanruokaakin ostin, kun nämä sitä niin mielellään syövät." Enlund valmistaa ruokansa itse. "En käy ulkona syömässä, koska koiria ei voi ottaa mukaan." Kuva: Sirpa Räihä HS

"Talven perunat nostettiin juuri ja metsästä saatiin marjoja pakkaseen", sanoo Kirsi Hurme ruokakaupan edustalla Sipoon Nikkilässä. Paippisten kylässä asuva Hurme kasvattaa miehensä kanssa lisäksi tomaatteja, kurkkuja ja muita kasviksia. Lisäksi kasvihuoneesta saatiin äsken viinirypäleitä, joista tehtiin mehua.

Hurmeen pariskunnan tapaan elävät ehkä selittävät, miksi Uudenmaan maaseudulla ja kehysalueilla käytetään esimerkiksi salaatteihin ja lehtivihanneksiin 40 euroa vuodessa, kun sisäisellä kaupunkialueella samoihin tuotteisiin kuluu 54 euroa eli 35 prosenttia enemmän.

Fakta

Kulutusyksikkö

 Kulutusyksikköä kohti lasketuilla tuloilla ja kulutusmenoilla voidaan verrata kooltaan ja rakenteeltaan erilaisia kotitalouksia toisiinsa.

 Kulutustutkimuksessa on käytetty OECD:n muunnettua kulutusyksikköasteikkoa, jossa kotitalouden ensimmäinen aikuinen saa painon 1, muut yli 13-vuotiaat saavat painon 0,5 ja lapset saavat painon 0,3 (0–13-vuotiaat).

Lihatuotteisiin kehysalueilla sen sijaan kuluu 580 euroa, kun sisäisellä kaupunkialueella lihatuotteita ostetaan 498 eurolla. Tiedot ovat peräisin Tilastokeskuksen kulutustutkimuksesta vuodelta 2012. Menot on laskettu kulutusyksikköä kohden, jonka avulla erilaisia kotitalouksia voidaan verrata toisiinsa.

Syy voi löytyä ruoanlaittotottumuksista, kertoo Kuluttajatutkimuskeskuksen yliopistotutkija Mari Niva.

"Kaupunkialueella asuu ehkä enemmän niitä, joilla on hyvät mahdollisuudet syödä työpaikkaruokaloissa ja viettää aikaa kahviloissa ja ravintoloissa. Jos kotona laitetaan vähemmän ruokaa, se näkyy juuri perusraaka-aineissa, kuten lihassa."

Kirsi Hurme vahvistaa tulkinnan. Hän ei syö työpaikalla, vaan kaikki ruoka ostetaan kaupasta. Samoin tekevät Nikkilässä ruokakaupassa asioineet Britt-Marie Enlund ja Martti Laine.

"Itse laitan kaiken, jo 20 vuoden ajan", Laine sanoo.

"En käy ulkona syömässä käytännössä koskaan, koska koiria ei voi ottaa mukaan", Enlund sanoo.

Kotona syöminen selittää ehkä myös maidon kulutuksen kasvun, kun sisäiseltä kaupunkialueelta siirrytään kohti kehysalueita ja maaseutua.

"Jos kotona syödään paljon aterioita, myös maidon käyttö lisääntyy, sillä Suomessa maito on edelleen tyypillinen ruokajuoma", Niva sanoo.

HS pyysi Tilastokeskukselta Uudenmaan elintarvikemenotietoja sillä alkuoletuksella, että erityyppisten alueiden välillä on silmiinpistäviä eroja kulutuksessa. Vaikka tiedot näyttävät jossain määrin tukevan oletusta, ei aineistosta voi tehdä kovin pitkälle meneviä päätelmiä.

"Voi olla, että alue ei ole tässä selittävä tekijä. Monessa kulutusta koskevassa tutkimuksessa asuinalueen selitysaste on aika vaatimaton, myös suurissa aineistoissa", sanoo elintarvike-ekonomian yliopistonlehtori Sari Ollila Helsingin yliopistosta.

Pikemminkin erot saattavat Ollilan mukaan selittyä kotitaloustyypeillä. Esimerkiksi suklaan ja makeisten kulutuksen ja kotitalouden koon kasvulla on aineistossa vahva korrelaatio. Otoskoko on kotitaloustyypeissä eri alueilla silti niin pieni, ettei tietoja satunnaisvaihtelun takia uskalla juuri tulkita. Kulutusyksikköjen vertaaminen kuitenkin tasaa kotitalouksien eroja, joten alueiden välillä saattaa olla tilaston mukaisia eroja.

"Leipomiseen ja ruoanlaittoon liittyy hyvin keskeisesti ajankäyttö ja kotona oleminen. Niinpä elämäntyyli ja ehkä sen mukaan valittu asuinalue voi myös olla yksi muuttuja, joka vaikuttaa taustalla", Ollila sanoo. Hän muistuttaa myös, että Uusimaa on erilaisten ruokakulttuurien sulatusuuni.

"Kotitaloudet ovat ruokatottumustensa suhteen varmaan hyvin erilaisia, asuivatpa he sitten millä alueella tahansa."

Pekka Torvinen HS
Sipoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat