Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin vastaanottokeskukset lähellä repeämispistettä

Apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty vetoaa muihin pääkaupunkiseudun kuntiin, että ne etsisivät tiloja vastaanottokeskuksiksi

Kaupunki
 
Isisin hirmuvaltaa Mosulista Suomeen paennut irakilaisperhe kertoo tarinansa
Isisin hirmuvaltaa Mosulista Suomeen paennut irakilaisperhe kertoo tarinansa
Pohjois-Irakista ääriliike Isisiä paennut perhe saapui Helsinkiin noin kaksi viikkoa sitten. Perheen isä Mohammed Noori, hänen vaimonsa Zainab Mahmood ja heidän tyttärensä Rand Noori ovat nyt sijoitettuina Helsingin Uudenmaankadun vastaanottokeskukseen. Keskuksessa vierailivat perjantaina valtiovarainministeri Alexander Stubb ja sisäministeri Petteri Orpo. Mohammed Noorin mukaan hän toivoo löytävänsä Suomesta turvallisen maan asua. Toimittaja: Mark Autio, kuvaus: Jani Viskari, leikkaus: Kristiina Marttinen

Helsingin Uudenmaankadun vastaanottokeskuksen majoitustilassa on tunkkaista ja kuumaa. Tilaa on vähemmän kuin vankisellissä.

Alasängyllä yhdeksänkuukautinen Rand Noori tarrautuu haastattelumikrofoniin ja järsii sitä. Ikenistä puskevat ylähampaat ilmeisesti kutittavat.

Artikkeliin liittyvät

"Toivon lapselleni parempaa elämää kuin olen itse kokenut", Zainab Mahmood huokaisee ja siirtyy imettämään Randia.

Turvapaikanhakijoiden määrä on parin viikon aikana kasvanut niin nopeasti, että tuoreet Helsinkiin tulijat majoitetaan lattialle avatuille patjoille.

"Aikuiset pystyvät elämään näin, mutta pieni tyttäreni ei ymmärrä, miksi ollaan kuin vankilassa, miksi on niin kovin ahdasta", kertoo perheen isä Mohammed Noori.

Noori kertoo elämän pysähtyneen Mosulissa sen jälkeen, kun äärijärjestö Isis valtasi Pohjois-Irakissa sijaitsevan kaupungin viime vuoden kesäkuussa.

"Yritimme elää siellä, mutta se oli vaarallista ja kauheaa."

Salakuljettajat järjestivät pitkän ja kalliin pakomatkan läpi Syyrian, Turkin ja koko Euroopan. Helsinkiin perhe saapui Ruotsista pari viikkoa sitten.

"Lähdimme Irakista, koska haluamme elää rauhassa. Ettei kukaan hyökkää yllättäen asuntoon, ettei kaduilla pysäytetä ja viedä pois", hän sanoo.

Apulaiskaupunkijohtaja Laura Räty esitti perjantaina avunpyynnön muille pääkaupunkiseudun kunnille turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta.

Rädyn mukaan Helsinki on varautunut majoittamaan noin 450 turvapaikanhakijaa, mutta perjantaina kaupungin vastaanottokeskuksissa oli kaikkiaan 1 750 ihmistä. Joka päivä saapuu useita kymmeniä uusia.

"Olemme tällä viikolla avanneet uuden tilan Koskelassa, ja se tulee arvioidemme mukaan täyttymään tämän viikonlopun aikana. Tämä on vakava vetoomus pääkaupunkiseudun muille kunnille, että tiloja vastaanottokeskustoimintaan löytyisi myös Helsingin ulkopuolelta."

Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen kertoo, että Vantaa "aikoo kantaa vastuunsa". Vantaa pohtii pienen vastaanottokeskuksen perustamista kaupungin omistamaan tilaan. Apulaiskaupunginjohtaja Maritta Pesosen mukaan tilassa olisi paikka 120 turvapaikanhakijalle.

Espoosta ei kaupungin perusturvajohtajan Juha Metson mukaan ole löytynyt sopivaa tilaa vastaanottokeskukselle. Kaupunki on käynyt läpi sekä kaupungin omistamia että yksityisiä tiloja. Espoo aikoo kuitenkin ottaa vastaan lisää alaikäisiä turvapaikanhakijoita.

Perjantaina Maahanmuuttovirasto ja SPR ilmoittivat suunnittelevansa uutta hätämajoituskeskusta Lammille. Uutta keskusta suunnitellaan myös Kontiolahdelle. Vihdin kuntakin kertoi harkitsevansa keskusta.

Lisäksi nuoria, ilman huoltajaa maahan tulleita turvapaikanhakijoita suunnitellaan sijoitettavan ainakin Lieksan ja Turun kristillisiin opistoihin sekä Itä-Karjalan kansanopistoon.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) kävivät perjantaina Uudenmaankadun vastaanottokeskuksessa. Nopeille ratkaisuille on ministerien mukaan kiistaton tarve.

"Tilanne on syntynyt ihan viimeisten viikkojen aikana, koska määrät ovat kasvaneet niin nopeasti", Orpo sanoo. Molemmat ministerit kannattavat yhteiseurooppalaisia toimia.

"Emme voi yksin Suomessa hoitaa tätä ongelmaa", Stubb sanoo.

Stubbin mukaan turvapaikanhakijat ovat suuri yhteiskunnallinen haaste, jossa ei ole sijaa vastakkainasettelulle.

"Yleensä uudet asiat koetaan pelottaviksi. Ihmisen mielipidettä pitää ymmärtää, jotta siitä voidaan käydä keskustelua", hän arvioi.

"Tilanne ei kuitenkaan muutu lähitulevaisuudessa. Meille tulee entistä enemmän turvapaikanhakijoita, ja silloin meidän pitää käydä avointa yhteiskunnallista keskustelua, jossa ei anneta ääripäiden kontrolloida sitä."

Jani Viskari HS
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (oik.) ja sisäministeri Petteri Orpo (kesk.) tapasivat perjantaina Helsingin Uudenmaan vastaanottokeskuksessa Mohammed Noorin ja hänen yhdeksänkuukautisen tyttärensä Randin.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (oik.) ja sisäministeri Petteri Orpo (kesk.) tapasivat perjantaina Helsingin Uudenmaan vastaanottokeskuksessa Mohammed Noorin ja hänen yhdeksänkuukautisen tyttärensä Randin.
Apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty
Apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat