Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lude voi pakottaa jopa seinän purkuun – häpeä vaikeuttaa torjuntaa

Yhdessä Helsingin suurimmista vuokrayhtiöistä on käyty koviin toimiin luteita vastaan

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Timo Tyrjälä huomasi ludevaroituksen roskakatoksen seinässä eikä siksi ottanut jonkun hylkäämää sohvaa talteen.
Timo Tyrjälä huomasi ludevaroituksen roskakatoksen seinässä eikä siksi ottanut jonkun hylkäämää sohvaa talteen. Kuva: Juhani Niiranen HS

Helsingin kaupungin asunnoissa (Heka) Kannelmäessä kannetaan parhaillaan huonekaluja ja muuta omaisuutta roskasäiliöihin. Luteet ovat alkaneet levitä kaupungin suurimpiin kuuluvan vuokrayhtiön asunnoissa, ja vastatoimet ovat rajuja.

Luteet ovat piinanneet Pelimannintien talojen asukkaita yli vuoden: yhtiön roskakatokseen kiinnitetty varoitustiedote on päivätty viime vuoden elokuulle. Vuokrakiinteistöön kuuluu 11 taloa ja noin 420 asuntoa.

Muutamat asukkaat ovat joutuneet muuttamaan, ja ainakin yhdestä kodista on jouduttu purkamaan väliseiniä.

Fakta

Näin luteet löytää kotona ja matkalla

Kotona:

 Lude viihtyy parhaiten sängyssä, jossa on lämpöä ja hiilidioksidia tuottava ruoanlähde eli ihminen. Purema kutiaa usein kuten hyttysenpisto. Kun puremia raapii, lakanoihin tulee pieniä veripisteitä.

 Lude piilottelee patjan reunoissa. Jos reunoissa on pieniä mustia pisteitä kuin kuulakärkikynällä tökittyinä, ne ovat lutikan jätöksiä.

 Sängyn alapohjassa lude piiloutuu kulmiin. Luteet tavallisesti ylensyövät ja pulauttavat osan verestä ulos, jotta mahtuvat takaisin piiloihin. Pesän näkee jäljistä.

Matkalla:

 Jos matkalaukun työntää hotellisängyn alle, lude voi pudottautua siihen. Jos laukun sitten jättää asuntoon, luteet ryömivät kotiin.

 Jos kengät on pantu hotellihuoneen lattialle, luteet pystyvät kipuamaan niihin. Kengät ja muutkin tavarat kannattaa nostaa pöydille, telineisiin ja kaappeihin.

Seinien purkaminen riippuu Heka-Kannelmäen toimitusjohtajan Jari Jorosen mukaan siitä, kuinka pahasti luteet ovat levinneet huoneistossa.

"Pakko ne kevyet väliseinät on purkaa, jos luteita on päässyt tunkeutumaan seinän väleihin. On jouduttu isoihinkin toimenpiteisiin: muutamme ihmisiä poiskin", Joronen kuvaa.

Torjuntaa vaikeuttaa Jorosen mukaan häpeä. "Ihmiset viivyttelevät luteista ilmoittamista pitkään, vaikkeivät olisi syyllisiä niiden leviämiseen."

Myös Heka on asukkaiden mielestä piilotellut ongelmaa.

"Taloyhtiön puolesta ei ole tullut yleistä ilmoitusta, vaikka asia on ollut heillä tiedossa kuukausia. Huhut kiertävät, ja ihmiset syyttävät toisiaan", kommentoi yhden ludeasunnon asukas, joka ei halua puhua asiasta omalla nimellään.

Myös hänen kodissaan on luteita. Tuholaistorjuntayrityksen tarkastaja varmisti asian perjantaina. Työnsä takia tarkastajakaan ei halua nimeään julki.

Huoneet pursuavat sinetöityjä jätesäkkejä, joissa on vaatteita matkalla pesuun.

Ongelmallista on Jorosen mukaan sekin, etteivät kaikki asukkaat noudata tuholaistorjujan ohjeita.

"Ei ole muuta keinoa kuin tuhota omaa omaisuutta, eivätkä ihmiset aina halua tehdä sitä. Ihmiset eivät inhimillisistä syistä toimi ohjeiden mukaan, vaikka ne ovat selkeät", Joronen sanoo.

Nimettömänä pysyttelevälle asukkaalle tieto tuli liian myöhään. Asukkaat ehtivät kantaa luteita ja niiden munia täynnä olevat sängyt käytävään päivä ennen torjujan saapumista.

"Emme tienneet, ettei tavaroita saa kuljettaa ulos. Miksei jokaiseen asuntoon voisi jakaa infoa ajoissa?" asukas huokaa.

Luteiden purematkaan eivät paljastaneet ongelmaa ajoissa.

"Kävin terveyskeskuksen ihotautilääkärillä kuukausia sitten. Hän epäili lääkeallergiaa ja antoi lääkkeet nokkosihottumaan."

Juhani Niiranen HS
Seinälude eli lutikka.
Seinälude eli lutikka.

Toimitusjohtaja Jorosen mukaan luderiesa tulee Hekan tietoon usein liian myöhään. Siksi korjausliikkeet voivat paisua. Kyse näyttää olevan yksittäisistä asunnoista.

Kokonaiskuvaa ongelman laajuudesta Hekassa ei ole. Hekalla on 47 000 vuokra-asuntoa, joiden isännöinnistä ja huollosta vastaa 21 alueyhtiötä.

"Helsingissä on luteita. Niitä on meidänkin taloissamme. Tämä ei ole ollut sen mittaluokan ongelma, että ludemääristä olisi tehty yhteenvetoja", kertoo Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö.

Jorosen mukaan Hekassa on törmätty myös tilanteisiin, joissa yhdet asukkaat ovat vieneet huonekaluja roskakatokseen ja toiset vieneet ne tietämättöminä omiin koteihinsa.

Eräässä Pelimannintien talossa asuva Timo Tyrjälä on huomannut ludevaroituslapun roskakatoksen seinässä.

"Tässä oli hyväkuntoinen sohva. Luteiden takia en uskaltanut ottaa sitä talteen. Sänkyni syynäsin taskulampulla: mitään ei löytynyt."

Toisen talon aulassa tarkastaja tutkii asunnosta käytävään vietyä runkopatjaa taskulampulla.

"Luteet ovat pesineet täällä kuukausia – jälkiä on paljon. Itse hyönteiset eivät näyttäydy, mutta pienet, hometäplän näköiset pisteet ovat niiden ulostetta. Kankaan ja puun välissä näkyy niiden pieniä valkoisia munia."

Katja Kuokkanen HS
Annastiina Airaksinen HS
Kaarela

Korjaus kello 11.54: Helsingin kaupungin asunnot Oy:n toimitusjohtaja on Jaana Närö, ei Sari Näre, kuten artikkelissa aiemmin virheellisesti luki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat