Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lauttasaari kärsii kasvukivuista – lasten tulva on yllättänyt virastot

Kaupunginosan lapsiperheet haluaisivat uuden koulun ja päiväkodin pikaisesti

Kaupunki
 
Sirpa Räihä HS
Lauttasaaressa asuva Leena Aro kävelee Merenkulkijanrannassa, jonka asuintalot ovat ehdolla arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon saajaksi.
Lauttasaaressa asuva Leena Aro kävelee Merenkulkijanrannassa, jonka asuintalot ovat ehdolla arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon saajaksi. Kuva: Sirpa Räihä HS

Vauhdilla muuttuva Lauttasaari kärvistelee kasvukivuissa. Saarelle on muuttanut paljon uutta väkeä, ja joukossa on paljon lapsiperheitä.

Saarelle on tulossa tuhansia uusia "larulaisia" lähivuosina. Toimistoja puretaan, ja niiden tilalle nousee isoja kerrostaloja. Myös vanhoja tehdasrakennuksia muutetaan asunnoiksi. Venesataman rantaan on tulossa viisi kerrostaloa.

Meren ympäröimä kaupunginosa houkuttelee lisää väkeä myös metrolla, joka aloittaa liikennöinnin vuoden päästä. Samalla saarelaiset saavat uuden kauppakeskuksen.

Lasten tulva on jo yllättänyt pahoin Helsingin kaupungin virastot. Alueen päiväkodit ja koulut ovat ääriään myöten täynnä.

Myllykallion 433-paikkaiseen alakouluun on ahdettu yli 650 oppilasta. Hätäratkaisu on kaksi viipalekoulua, joita rakennusmiehet virittelevät takapihalle ensimmäisen, vuonna 2013 rakennetun naapuriin.

Pahaksi onneksi työt ovat viikkoja myöhässä. Ensin virastot kiistelivät, voiko puita kaataa rakennusten tieltä. Sitten paljastui, että maaperä on kosteaa hetteikköä, joten perustukset oli pakko paaluttaa.

Ahtaus ja väliaikaiset ratkaisut huolestuttavat monia vanhempia, kuten kolmen lapsen äitiä Milla Helanderia.

"Oli syyssade tai talvipakkanen koululaisten on juostava ulkokautta koulun ruokalaan. Liikuntatunteja pidetään väistötiloissa, ja sinne on käveltävä. Koulupäivät voivat olla aikamoista sähellystä", hän huokaisee.

Uusia parakkikouluja ei pihalle enää mahdu, joten virastojen on löydettävä akuuttiin tilapulaan joku muu ratkaisu.

Lauttasaaren luonnosta ja yhteishengestä iloitsevan Helanderin mielestä palvelujen puutteeseen on syynä kaavoitus.

"Saarta on kaavoitettu kuin tilkkutäkkiä. Kokonaiskuva ei ole ollut virastojen käsissä."

Ongelmaa selittää ainakin osittain maanomistus. Kaupungilla ei ole omaa maata toisin kuin monessa muussa kaupunginosassa. Yksityiset omistavat tontit.

"He ovat hakeneet tonteilleen käyttötarkoituksen muutoksia silloin, kun se on ollut heille ajankohtaista. Nyt on jäljellä enää muutamia tontteja", kertoo arkkitehti Martin Bunders kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Koulupaikkojen tarve kasvaa jatkuvasti myös teollisuusalueella Vattuniemessä, joka on jo pitkään muovautunut entistä enemmän asuinalueeksi.

Ennusteiden mukaan asukkaiden määrä kasvaa reilusti yli 9 000:n muutamassa vuodessa.

Viranomaiset ovat etsineet uudelle koululle tonttia kissojen ja koirien kanssa. Omaa maata on vain puistossa kaukana Vattuniemen kärjessä. Paikka ei ole paras kulkureittien kannalta.

"Nyt käymme kauppaneuvotteluja useampien kiinteistönomistajien kanssa. Harkitsemme sitä, että joku vanhempi rakennus muutetaan kouluksi", kertoo kiinteistöviraston hankesuunnittelupäällikkö Jarmo Raveala.
"Pulmana on se, että pihan järjestäminen ei ole kovin helppoa", hän lisää.

Benjamin Suomela
Myllykallion koulun pihalle tulee kolmas viipalekoulu, enempää ei mahdu. "Pian Lauttasaaressa on yli tuhat alakouluikäistä. Miten kaupunki ratkaisee tämän?" kysyy kolmen lapsen äiti Milla Helander.
Myllykallion koulun pihalle tulee kolmas viipalekoulu, enempää ei mahdu. "Pian Lauttasaaressa on yli tuhat alakouluikäistä. Miten kaupunki ratkaisee tämän?" kysyy kolmen lapsen äiti Milla Helander.

Isoimpien oppilaiden hyöky tiedostetaan myös Lauttasaaren yhteiskoulussa.

"Olemme virittämässä uutta liikuntahallia koulun yhteyteen", kertoi rehtori Maarit Paldanius.

Uusi halli palvelisi iltaisin ja viikonloppuisin myös muita saarelaisia. Yksityinen koulu ei Paldaniuksen mukaan pysty yksin rahoittamaan 2 400 neliön rakennusta.

"Neuvottelemme kaupungin mukaantulosta."

Yhteiskoulua vastapäätä aiotaan rakentaa uusi kahdensadan lapsen päiväkoti, joka tietää myös rahanmenoa kaupungille. Kaupungin investointikaton vuoksi pikainen rahoitus voi olla tiukassa.

Lapsiperheiden lisääntymisen on havainnut Vattuniemen kärjessä pitkään asunut Leena Aro. "Meidän isossa taloyhtiössämme ei ollut 15 vuoteen yhtään lasta, nyt on muutamia."

Aro on nähnyt, kuinka tehtaiden, verstaiden ja merimiesammattikoulun tilalle on ilmestynyt uusia kerrostaloja. Arosta tuntuu, että niemen keskellä rakennetaan jo liian tiiviisti.

"Jos rakennetaan vain asuntoja, työpaikat häviävät ja samalla myös pienet lounasravintolat ja elämä kaduilta", Aro pelkää.

Myös metron tulon aiheuttamat muutokset bussilinjoissa ovat huolen aihe. Kulkeminen keskustaan uhkaa viedä enemmän aikaa kuin nyt.

Kotisaaren muutoksessa hän näkee myös mahdollisuuksia. "Kun vesitorni puretaan pois pian, sen paikalle pitäisi rakentaa yhtä korkea asuintorni ja panna helikopterikenttä katolle. Siitä saataisiin uusi maamerkki."

"Pannaan idea muistiin. Mitään ei ole päätetty", vastaa toimistopäällikkö Janne Prokkola kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Marja Salmela HS
Lauttasaari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat