Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laivaliikenne ja ilmasto kuluttavat historiallista Suomenlinnaa – saarta valmistetaan itsenäisyyden satavuotisjuhliin

Maailmanperintökohdetta restauroidaan Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhliin

Kaupunki
 
Suomenlinnan Kuninkaanportin 260 vuotta vanhat tekstit maalattiin näkyviin
Suomenlinnan Kuninkaanportin 260 vuotta vanhat tekstit maalattiin näkyviin
Elokuussa Suomenalinnassa kunnostetaan Suomen paraatipaikkana pidettyä, Kustaanmiekassa sijaitsevaa Kuninkaanporttia. Marmorilaatoista putsattiin sammalta ja tekstit restauroitiin näkyville. Nyt myös turistien on helpompi huomata ruotsinkieliset, vuosina 1754 maalatut tekstit. Vuonna 2017 paikka on yksi Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlallisuuksien näyttämöistä.

Teksti ilmestyy kirjain kerrallaan Kustaanmiekan Kuninkaanporttiin upotettuihin marmorilaattoihin.

Suomenlinnan eteläkärjessä sijaitsevan portin vasemmalla puolella marmorilaatassa lukee perustuskiven laskuvuosi. "Här låg konungen Fredrik den första stenen år 1748. (Tähän kuningas Fredrik laski ensimmäisen kiven vuonna 1748.)"

Maali oli kulunut pois niin tehokkaasti, että harva edes huomasi ruotsinkielistä kirjoitusta.

Juhani Niiranen HS
Restauroinnin työharjoittelija Chiara Dallaserra vahvistaa marmorilaattojen yli 260 vuotta vanhaa tekstiä piste kerrallaan. Suomenlinnassa Kuninkaanportilla oleva teksti oli haalistunut huomaamattomaksi.
Restauroinnin työharjoittelija Chiara Dallaserra vahvistaa marmorilaattojen yli 260 vuotta vanhaa tekstiä piste kerrallaan. Suomenlinnassa Kuninkaanportilla oleva teksti oli haalistunut huomaamattomaksi.

"Meillä meni ensin kaksi viikkoa, kun puhdistimme jäkälän pois marmorista. Sitä oli paljon. Ilmasto on muuttunut ja ohi kulkeva laivaliikenne lisääntynyt, mikä näkyy huokoisen kiven pinnassa", sanoo rakennuskonservaattori Santina Ambrosini.

Oikealla puolella porttia laattaan on jätetty tilaa vuosiluvulle, jolloin Ruotsin kuningas Adolf Fredrik totesi linnoituksen olevan valmis. Suomenlinnan rakentaminen jäi kesken, joten marmorissa on edelleen vain tyhjä kolo.

Suomenlinnassa dokumentoidaan, korjataan ja restauroidaan jatkuvasti jotain. Paraatipaikalle maailmanperintökohteen kunnostustyöt etenivät heinäkuun lopussa ja valmista tulee ensi viikolla.

Suomen itsenäistymisestä tulee vuonna 2017 kuluneeksi sata vuotta. Valmistautuminen täytyi aloittaa ajoissa, sillä monta työvaihetta ja pientä pensseliä vaativa restaurointi on hidasta.

Suomenlinnassa itsenäistyminen näkyi konkreettisesti vasta vuonna 1918, kun lippu nostettiin salkoon Kustaanmiekassa. Tuolloin presidentti Pehr Evind Svinhufvudin läsnä ollessa Viaporin linnoitus sai nimen Suomenlinna. Siksi merkkivuosia vietetään saarella kahtena vuonna.

Tosin juhlallisuus-termiä ei liene soveliasta käyttää alueella, jossa on muun muassa teloitettu sotavankeja ja jouduttu pommitusten kohteeksi.

Kuninkaanportti sijaitsee paikassa, jossa linnoituksen perustajan seuraaja, kuningas Adolf Fredrik nousi maihin käydessään tarkastamassa linnoitustöiden edistymistä vuonna 1752.

Marmoriin kaiverretut kirjaimet ovat alun perin olleet kultaiset, mutta jo aiemmissa restauroinneissa ne on muutettu tummanharmaiksi. Sään armoilla sijaitsevat marmorilaatat tarvitsevat kunnostusta viidenkymmenen vuoden välein.

Restaurointia tekevät Ambrosini, työharjoittelija Chiara Dallaserra ja arkkitehti Tuija Lind eivät varsinaisesti maalaa tekstiä esiin, vaan tekevät kirjainten sisään pieniä pisteitä. Maalaustekniikan röpelöisyys antaa anteeksi sen, että kaiverruksen reunat ovat ajan saatossa rapistuneet.

Suomenlinnan vangit puolestaan tekevät muurikorjauksia. Näin on ollut jo yli 40 vuotta.

"He ovat meille merkittävä työvoima ja iso syy siihen, että Suomenlinna on niin hyvässä kunnossa", sanoo Suomenlinnan hoitokunnan rakennuttajapäällikkö Anu Ahoniemi.

Vangit pysyttelevät kauempana muurilla rakennustelineiden suojassa, ja turisti näkee heistä vain vilauksia.

Saarella sijaitsevan, autenttisessa kunnossa olevan ilmatorjuntabunkkerin oli innokkaimmissa haaveissa tarkoitus aueta yleisölle jo tänä kesänä. Avaaminen kuitenkin viivästyy vähintään ensi kesään saakka.

Juhani Niiranen HS
Restaurointijohtajan Heikki Lahdenmäen mukaan turisteja tuli alkukesällä etenkin Kaukoidästä, vaikka sää oli viileä.
Restaurointijohtajan Heikki Lahdenmäen mukaan turisteja tuli alkukesällä etenkin Kaukoidästä, vaikka sää oli viileä.

Vielä ei ole päätetty, avataanko bunkkeri kaikille vai vain ryhmille. Päättämättä on myös se, kuka tilan näyttelyitä pyörittää. "Yleisölle se olisi linkki Suomenlinnan suomalaiseen aikaan. Kivimuurit ovat Ruotsin ajalta ja hiekkavallit Venäjän vallan aikaisia", sanoo restaurointijohtaja Heikki Lahdenmäki.

Nyt kerätään muistoja veteraaneilta, jotka ovat olleet bunkkerissa palveluksessa sodan aikaan.

Vuonna 1918 kansalaissodan aikaan Suomenlinnassa oli punavankileiri. Tarkoitus on, että yleisö pääsee tutustumaan vankiselleihin opastetuilla kierroksilla viimeistään vuonna 2018.

Suomenlinnaan saapuu noin 850 000 kävijää vuosittain. Lahdenmäen mukaan viileän alkukesän pelättiin näkyvän kävijämäärissä, mutta etenkin Kaukoidän turistit osoittivat voimansa.

"Maailmanperintökohteen maine on varmasti lisännyt ulkomaalaisten kävijöiden määrää. Heitä on vuosi vuodelta enemmän."

Oikaisu 31.8. kello 9.55: Kuninkaanportilla maihin ei noussut kuningas Fredrik, vaan hänen seuraajansa, kuningas Adolf Fredrik.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat