Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maaseudulta keskelle kaupunkia

Kaupunki
 

Munkkiniemen kartanon tuhoutuminen näytti varmalta keväällä 1963. Jo vuonna 1958 kartanon silloinen omistaja, saksalaistaustainen Heinrich Reincke oli ilmoittanut Helsingin kaupungille, että päärakennus puretaan ja sen tilalle nousee uusi rakennus.

Reincke olisi halunnut vaihtaa Munkkiniemen kartanon Kaivopuistossa sijaitsevaan Cygnaeuksen galleriaan tai toiseen tonttiin Kaivopuistossa. Kaupunki ei suostunut vaihtokauppaan. Kun Reincken talolle laittama hintalappukin oli liian iso, talo jäi tyhjilleen. Irtolaiset pitivät talossa kekkereitään ja sen rappeutuminen kiihtyi.

Vuonna 1963 kartanon vanhat kakluunit purettiin, mitä pidettiin alkuna koko rakennuksen purkamiselle.

Tänä kesänä Munkkiniemen kartanon täysremontti kuitenkin valmistui. Uunimestari jopa kokosi numeroidut ja varastoidut tiilet, joten kartanon kakluunitkin saatiin takaisin.

Munkkiniemen historia ulottuu 1300-luvulle, jolloin ranskalaisperäisen virolaisen luostarin munkit jättivät paikalle nimen Munksnäs (nimi ruotsiksi). Kartanon vaiheet ovat lähes kokonaan ulkomaalaistaustaisten sukujen historiaa. Ensimmäinen maininta Munkkiniemen kartanonherrasta asettuu vuoteen 1614, jolloin Munkkiniemen kylän tiloja hallitsi baltiansaksalainen soturi Gerdt von Schütz.

Nykyisen päärakennuksen rungon rakennutti hollantilaisen merenkävijä- ja porvarissuvun jäsen Gustaf Adolf Mattheiszen, ja se valmistui tasan 200 vuotta sitten vuonna 1815. Vuonna 1839 kartanon uusi omistaja, ikivanhan skottisuvun jälkeläinen Anders Edvard Ramsay palkkasi Anders Fredrik Granstedtin piirtämään taloon siivet. Näin kartano sai nykyisen muotonsa.

Munkkiniemen kartano pelastui purkamiselta vuonna 1964, kun Eteläsuomalaisen osakunnan perustama säätiö osti sen Heinrich Reinckelta. Osakunnalta sen osti vuonna 1965 Pekka Herlinin johtama Kone, jonka pääkonttorina rakennus on ollut viimeiset 50 vuotta.

Munkkiniemen kartanon laajennuksen suunnittelijaksi on usein mainittu Carl Ludvig Engel. Sen suunnitteli kuitenkin Engelin oppilas Granstedt. Toinen harhaluulo on, että Ossi Elstelän ohjaama elokuva Katariina ja Munkkiniemen kreivi (1943) olisi kuvattu Munkkiniemessä. Elokuva filmattiin kuitenkin Herttoniemen kartanon mailla.

1910-luvulla alkanut Munkkiniemen kaupungistuminen kiihtyi, ja Helsingin liitettyä Munkkiniemen itseensä 1940-luvulla kartanorakennus oli jo keskellä kaupunkia. Agraarimenneisyydestä on maamerkkinä enää vuonna 1840 valmistunut ja vuoden 1932 tienoilla asuinkäyttöön muutettu uusgoottilainen, pyöreä ja tornimainen viljamakasiini. Sen omistaa nykyisin rockmuusikko Ville Valo.

 

Lähde: Alex Snellman, Anna Ripatti: Munkkiniemen kartano – Maaseudun aristokraattiasunnosta Koneen kaupunkikonttoriksi, Kone Oyj 2015.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat