Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joukkoliikenteen maksuihin luvassa jättikorotukset

HSL maksaa länsimetron miljardilaskusta puolet, mikä nostaa lippujen hintoja

Kaupunki
 

Helsingin seudun joukkoliikenteen matkalippujen hintoja saatetaan korottaa lähivuosina ennennäkemättömän paljon. Ensi vuoden korotustarpeeksi Helsingin seudun liikenne (HSL) on laskenut keskimäärin 6,9 prosenttia ja vuoden 2017 korotukseksi peräti 11,4 prosenttia.

Näillä korotuksilla Espoon, Helsingin ja Vantaan aikuisten 30 päivän kausilippu kallistuisi nykyisestä 49,50 eurosta liki 53,00 euroon vuonna 2016. Vastaavasti 30 päivän seutulipun hinta nousisi 98,60 eurosta noin 104,60 euroon.

Jos myös seuraavan vuoden korotukset toteutuisivat, sisäisen liikenteen 30 päivän kausilippu kallistuisi jo liki 60 euroon ja seutulippu 117,50 euroon. Vuonna 2017 uusi vyöhykemalli mullistaa kuitenkin lipputuotteet, joten vertailua on vaikea tehdä.

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee HSL:n esityksiä maanantaina.

Korotusaikeet ovat niin mittavia, että Espoon ja Vantaan kuntapoliitikot ovat nousseet vastarintaan. Vantaalta lähti viime viikolla HSL:een lasunto, jossa suhtauduttiin kielteisesti jättikorotuksiin. Vantaan mukaan lippujen hintoja voi nostaa enintään kolme prosenttia. Espoon konsernijaosto hyväksyi korotusaikeet tiukan äänestyksen jälkeen 5-3.

Helsingin kaupunginhallituksessa sekä vihreät että sosiaalidemokraatit kyseenalaistavat korotuslinjan.

"Nämä prosentit eivät todellakaan meille kelpaa. Ne iskevät jo pahasti tavallisten ihmisten arkeen", sanoo Osku Pajamäki (sd).

Vihreiden Otso Kivekäs katsoo, että päättäjien ensisijainen tehtävä on varmistaa, että lippujen hinnat pysyvät kohtuullisina.

"Ei missään päin maailmaa joukkoliikenneinvestointeja maksateta tällä tavalla matkustajilla", Kivekäs sanoo.

Myös Vantaan kaupunginhallitus paheksuu taksakorotusten käyttämistä joukkoliikenteen isojen rakentamiskustannusten kattamiseksi.

Ongelman ydin on, että kehärata ja ensi vuonna avautuva länsimetro tuplaavat HSL:n vuosittaisen infralaskun nykyisestä 65 miljoonasta noin 130 miljoonaan euroon vuonna 2017. Suurin hypähdys tapahtuu vuonna 2017, kun molemmat raideyhteydet ovat käytössä kokovuotisesti.

Joukkoliikennehankkeiden rakennuskuluista puolet kierrätetään HSL:n kautta. Näin koko seutua hyödyttävät investoinnit eivät jää vain isäntäkunnan maksettavaksi.

Tähän mennessä HSL:n perussopimuksen mukainen jakotapa on toiminut kohtuullisesti, koska uudiskohteet ovat olleet pieniä.

Miljardin euron länsimetro ja yli 700 miljoonan euron kehärata muuttavat tilanteen. Kehäradan vaikutus on pienempi, koska sen rakennuskuluista valtio maksaa 70 prosenttia. Länsimetron kuluihin valtio osallistuu vain 30 prosentilla.

"Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin esittää lipunhintoihin korotusta. Jäsenkunnat ovat linjanneet, ettei niiden subventio-osuus saa nousta", sanoo HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.

Seudun joukkoliikennemenoista puolet katetaan kuntien subventiolla eli verotuloilla ja puolet lipputuloilla.

"Me olemme kolme vuotta varoitelleet jäsenkuntia, että nykyisellä laskentatavalla on luvassa isoja korotuksia lippujen hintoihin. Vasta nyt korotuspaineet on pystytty laskemaan täsmällisesti", Rihtniemi sanoo.

Jos kunnat eivät suostu nostamaan kuntaosuutta eivätkä hyväksy isoja taksakorotuksia, ainoaksi vaihtoehdoksi HSL:n perussopimuksen mukaisella mallilla jää joukkoliikenteen reittien ja vuorojen karsinta.

"Jos nykyinen sopimus ei mahdollista kuntien tahdon mukaista kehitystä, on varmaan tarpeen keskustella, millaisella sopimuksella se olisi mahdollista", Kivekäs sanoo.

Kuntapäättäjät pelkäävät isojen korotusten hyydyttävän matkustajamääriä juuri, kun kehäradan ja länsimetron toivotaan houkuttelevan joukkoliikenteeseen uusia käyttäjiä. HSL:n selvitysten perusteella jokaista euron korotusta kohden tulot kasvavat vain 70 sentillä, koska korotukset vähentävät matkustajamääriä.

Oikaisu 1.9. klo 13.04: Korjattu tekstissä kohta, jonka mukaan myös Espoo olisi vastustanut HSL:n korotusesitystä. Espoon konsernijaosto hyväksyi äänin 5-3 korotusesityksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat