Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Herttoniemen hyppyrimäkiturma voi johtaa tutkintaan

Teinityttö kuoli Herttoniemen hyppyrimäessä, kun hän laski alastulorinteen vaijeriin

Markus Heikkilä HS
Johanna Mannila HS

Kuusitoistavuotias tyttö kuoli sunnuntain vastaisena yönä puolenyön aikaan Helsingin Herttoniemessä, kun hän laski hyppyrimäen vaijeriin.

Kaksi oikeusoppinutta uskoo, että poliisi aloittaa rikostutkinnan tapaturmasta.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen arvelee, että Herttoniemen mäkeä osittain ympäröinyt aita ja alastulorinteen alkupään kyltti eivät välttämättä olleet riittävät varotoimet.

"Varsinkin jos siellä on tiedetty, että kielloista huolimatta alueella käy jatkuvasti ihmisiä. Silloin vastuu voi olla alueen ylläpitäjällä. Vaikka tietysti lähtökohtaisesti vastuu onkin yksilöllä itsellään", Tolvanen pohtii.

Turmassa kuollut tyttö ja hänen kaksi kaveriaan olivat laskeneet istuallaan päin muovimäen keskivaiheilla olevaa teräsvaijeria. Vaijeri osui tyttöjä kaulaan. Kuolleen tytön 16–17-vuotiaat ystävät loukkaantuivat turmassa.

Hyppyrimäkeä ylläpitää Helsingin kaupungin liikuntavirasto.

Rinteeseen viritetyn vaijerin laillisuus riippuu varotoimista.

"Jos sen vaijerin merkitsee oikein hyvin, niin se voi olla sallittua. Jos sitä ei huomaa, niin se ei myöskään ole sallittua. Nämä ovat tapauskohtaisia kysymyksiä, mutta se [vaijeri] pitää merkitä niin, ettei se ole vaaraksi. Pelkkä kyltti ei riitä", Tolvanen sanoo.

Turun yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Pekka Viljanen on kollegansa kanssa samoilla linjoilla. Viljanen ei periaatteessa näe estettä vaijerin virittämiselle, kunhan siitä varoitetaan asianmukaisesti.

"Mutta jos siihen mäkeen pääsee esimerkiksi keskeltä rinnettä niin, että päällä olevaa kylttiä ei näe, niin ei kyltti silloin itsessään riitä."

Sunnuntaina iltapäivällä hyppyrimäen päälle oli tuotu kynttilöitä, ja lähiseudun asukkaita tuli paikalle vakavan näköisinä. Kuolleen tytön ystävä toi hautakynttilän ja sytytti sen. "Tunnen myös toisen sairaalassa olevan tytön", kertoi nimettömänä pysyttelevä 16-vuotias.

HS:n haastattelemien naapureiden mukaan alue on ollut iät ajat suosittu illanviettopaikka.

"Joka viikonloppu sieltä kuuluu puheensorinaa ja kovaa musiikkia", kertoo lähistöllä asuva koiranomistaja Laura.

Mäessä on asiattomasta oleskelusta varoittavia kylttejä. Rinteen alkupään valopylväässä oleva kyltti on noin parin metrin korkeudessa. Siinä lukee, että maassa on poikittain suojaketju.

Turmahetkellä mäessä ei ollut valaistusta. Liikuntaviraston osastopäällikkö Stefan Fröberg sanoo, ettei valaistus ole käytössä, jos mäessä ei ole toimintaa. Mäki on edelleen hyppykäytössä.

Fröbergin mukaan mäki on ollut jatkuvan ilkivallan kohteena. Vaijeri on vedetty alarinteeseen estämään luvatonta ajelua mopoilla ja off-road-autoilla.

"Me olemme myös lisänneet aitoja mäen alapuolella, mutta nyt on ilmiselvää, että koko valtava alue on aidattava. Vaijereista luovutaan."

Fröbergin mukaan aidat tehdään niin nopeasti kuin mahdollista.

Markus Heikkilä HS
Johanna Mannila HS
Herttoniemi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat