Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskustakirjaston rakentaminen alkaa

Rakennustyöt alkavat 17 vuotta sen jälkeen, kun kulttuuriministeri Claes Andersson esitteli ideansa

Kaupunki
 
ALA ARKKITEHDIT
ALA Arkkitehtien Käännös-ehdotus voitti keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailun vuoden 2013 kesällä. Havainnekuvassa olevan kirjaston rakentaminen alkaa syyskuussa 2015.
ALA Arkkitehtien Käännös-ehdotus voitti keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailun vuoden 2013 kesällä. Havainnekuvassa olevan kirjaston rakentaminen alkaa syyskuussa 2015. Kuva: ALA ARKKITEHDIT

Helsingin keskustakirjaston rakentaminen alkaa Töölönlahdella tänään tiistaina. Kaivurin kauha uppoaa maahan ensimmäisen kerran yhdeltä iltapäivällä.

Kirjaston taival ideasta todella toteutettavaksi hankkeeksi on ollut pitkä. Ensimmäisenä idean esitti vuonna 1998 silloinen kulttuuriministeri Claes Andersson (vas), joka ehdotti kirjastoa nykyisen Pikkuparlamentin paikalle. Vuonna 2013 eläkkeelle jäänyt kirjastotoimenjohtaja Maija Berndtson oli niin ikään kirjaston puolella alusta asti.

Fakta

Kirjasto aukeaa vuonna 2018

 Kokonaisuudessaan arviolta 98 miljoonaa euroa maksavan keskustakirjaston pitäisi valmistua siten, että se voi avata ovensa vuoden 2018 itsenäisyyspäivänä.

 Varsinaista kirjastotaloa päästään rakentamaan luultavasti loppuvuonna 2016.

 Keskustakirjaston on suunniteltu palvelevan kaupunkilaisia iltakymmeneen asti.

"Tällaiset hankkeet kestävät yleensä aikansa – vertaa vaikka Musiikkitaloa ja Kiasmaa. Muutamat oivalsivat keskustakirjaston tarpeen jo pitkän aikaa sitten, ja pikkuhiljaa ymmärtäjien joukko on kasvanut. On tarvittu paljon keskustelua, jotta kirjaston tärkeys on ymmärretty."

Ydinkeskustassa on kysyntää uudelle kirjastolle, sillä Postitalon Kirjasto 10 ja Rikhardinkadun kirjasto ovat koko Helsingin kirjastoverkon suosituimmat kohteet.

"Muualla maailmassa noin vastaavan kokoisten kaupunkien ydinkeskustoissa olevat isot kirjastot vetävät 1–2 miljoonaa kävijää vuodessa", Berndtson sanoo.

Uusi kirjasto eroaa vanhoista siinä, että "tekijöille on kokonaan oma kerros".

"Kirjasto on aiemmin ymmärretty lähinnä paikkana, jossa on lainattavaa aineistoa. Tämän päivän kirjasto on aktiivisen tekemisen paikka, johon tuodaan oma läppäri tai käytetään kirjaston laitteita. Aineistoa tarvitaan edelleen, mutta sen avulla tuotetaan samalla jotain uutta. Nyt Helsingissä ei ole yhtään tarpeeksi isoa kirjastoa, johon nämä uudet vaatimukset mahtuisivat", Berndtson sanoo.

Helsingin yliopiston uusi pääkirjasto Kaisa-talossa on suunniteltu nimenomaan paikaksi, jossa myös tuotetaan aktiivisesti uutta tietoa. Sen ovat ottaneet omakseen niin opiskelijat kuin muutkin kansalaiset, ja Berndtson uskoo Kaisa-talon suosion lupaavan hyvää myös keskustakirjastolle.

"Uuteen kirjastoon tulee myös kerros, joka on pelkkää lainausta varten ja jossa pääsee nauttimaan perinteisen kirjaston tunnelmasta. Se ei häviä minnekään."

Keskustakirjaston rakentaminen alkaa maanrakennustöillä ja kirjaston kellarin rakentamisella. Kiinteistölautakunta valitsi kesäkuun lopussa urakoitsijaksi E. M. Pekkinen Oy:n, joka tekee työt 7,8 miljoonalla eurolla.

Rakennustöiden vuoksi kuuden Helsingin seudun liikenteen (HSL) bussilinjan päätepysäkin paikka vaihtui syysliikenteen alkaessa. Pysäkkimuutokset oli tehtävä, koska kirjasto rakennetaan kentälle, joka on toiminut tähän asti bussien lyhytaikaisena pysäköintipaikkana.

Linjojen 194, 195 ja 69 päätepysäkit siirtyivät Elielinaukiolta Kampin linja-autoasemalle. Linjat 206, 212 ja 213 väistivät kirjastotyömaata Meilahteen.

Myös tilausbussit ovat käyttäneet kenttää lyhytkestoiseen pysäköintiin. Niiden pysäköintialue siirtyy Mäntymäen kentälle, jonka on tosin kritisoitu sijaitsevan turistiryhmien kannalta liian kaukana ydinkeskustasta.

Pekka Torvinen HS
Juho Jokinen HS
Kluuvi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat