Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viranomaiset: Helsingissä ei erityisiä vaaranpaikkoja nuorille

Herttoniemen hyppyrimäki ympäröidään aidalla. Loukkaantuneilla tytöillä ei ole hengenvaaraa.

Kaupunki
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Herttoniemen hyppyrimäelle oli maanantaina tuotu kynttilöitä. Viikonloppuna 16-vuotias kuoli mäessä laskettuaan teräsvaijeriin, jonka oli tarkoitus estää luvaton ajelu mopoilla ja off-road-autoilla.
Herttoniemen hyppyrimäelle oli maanantaina tuotu kynttilöitä. Viikonloppuna 16-vuotias kuoli mäessä laskettuaan teräsvaijeriin, jonka oli tarkoitus estää luvaton ajelu mopoilla ja off-road-autoilla. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Viranomaisten tiedossa ei ole helsinkiläisnuorten suosimia erityisen vaarallisia kokoontumispaikkoja. HS kysyi asiasta sen jälkeen, kun kuusitoistavuotias tyttö kuoli sunnuntain vastaisena yönä laskettuaan Herttoniemen hyppyrimäen alastulorinteessä päin mäen poikki viritettyä vaijeria.

Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikön Taisto Hakalan mukaan päihteet vaikuttavat nuorten onnettomuuksiin enemmän kuin paikat.

Tästä on kyse

16-vuotias kuoli hyppyrimäessä

 16-vuotias tyttö kuoli sunnuntain vastaisena yönä Herttoniemen hyppyrimäessä laskettuaan alastulorinteessä päin mäen poikki viritettyä vaijeria.

 Vaijeri oli vedetty alarinteeseen estämään luvatonta ajelua mopoilla ja off-road-autoilla.

 Poliisi selvittää oliko hyppyrimäkeä ylläpitävä Helsingin kaupungin liikuntavirasto varoittanut vaijerista riittävän selkeästi.

"Päihtyneenä onnettomuuksia sattuu vaikka tasaisella asfaltilla", Hakala sanoo.

HS:n tiedossa ei ole, oliko hyppyrimäessä kuollut tyttö käyttänyt onnettomuusiltana päihteitä.

Yksittäisistä riskikohteista Hakala nimeää ratakuiluun rakennetun kevyen liikenteen väylän Baanan, jonka yläpuolisilta kaiteilta putoaa joka vuosi muutama nuori.

"Siinä ympärillä on paljon ravintoloita. Kun ne sulkeutuvat, ihmiset tulevat kaiteiden viereen tarpeilleen. Jotkut nousevat seisomaan kaiteen päälle ja putoavat. Siellä loukkaantuu joka vuosi muutama henkilö vakavasti tai lievästi", Hakala sanoo.

Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakola on Taisto Hakalan kanssa samoilla linjoilla.

"Ei poliisin tiedossa ole erityisen vaarallisia paikkoja. Nämä tulevat ilmi aina tapauskohtaisesti", Hakola sanoo.

Kaupungin liikuntaviraston viestintäpäällikkö Essi Eranka kertoo, että liikuntaviraston tietoon tulee säännöllisin väliajoin tapauksia, joissa nuoret ovat tunkeutuneet aidatuille alueille luvattomasti. Esimerkiksi Uimastadionille pyritään edelleen sulkemisajan jälkeen.

"Mutta meillä on siellä valvontakamerat ja vartiointia", Eranka sanoo.

Erangan mukaan liikuntavirasto pyrkii jatkuvasti kartoittamaan nuorten kokoontumispaikkoinaan käyttämien liikuntapuistojen vaaratekijöitä.

"Kyllä niiden pitäisi olla hyvin turvallisia", Eranka sanoo.

Lopulta nuorille tapahtuu onnettomuuksia hyvin samanlaisissa paikoissa kuin vanhemmillekin: liikenteessä, veden lähellä, harrastuspaikoilla ja päihteiden vaikutuksen alaisena. Pelastuslaitoksen Hakala kertoo, että lasten ja nuorten yleisin kuolinsyy on tapaturma.

"Mutta totta kai nuorten pitää silti päästä hengaamaan ja nauttimaan siitä omasta, parhaasta nuoruudestaan. Tärkeintä vain olisi, että kommunikaatio vanhempien kanssa pelaisi", Hakala sanoo.

Herttoniemen hyppyrimäen ympärille aletaan tiistaina rakentaa 180 senttiä korkeaa teräsaitaa. Onnettomuuden aiheuttanut vaijeri poistetaan.

Turmassa kuolleen tytön kanssa mäkeä laski kaksi hänen ystäväänsä. Tytöt ovat sairaalahoidossa, mutta Helsingin poliisin tietojen mukaan heillä ei ole hengenvaaraa.

Poliisi selvittää, oliko alastulorinteen yli vedetystä vaijerista varoitettu riittävän selvästi.

"Rikosnimikkeistä kerrotaan tiistaina", sanoo tutkinnanjohtaja Kirsi Kanth.

Hyppyrimäkeä ylläpitää Helsingin kaupungin liikuntavirasto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat