Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin rakennusviraston rikosvyyhti: laskuja olemattomista lisätöistä ja lahjusmatkoja

Kaupunki
 

Laskuja olemattomista lisätöistä ja lahjusmatkoja. Tällaisia epäilyjä liittyy Helsingin rakennusviraston HKR-Rakennuttajaa koskevaan rikosvyyhtiin.

Helsingin rakennusviraston hankkeissa epäillään pyörineen järjestelmällinen lahjontakuvio, missä pumpattiin Helsingin kaupungilta rahaa satojentuhansien eurojen edestä vuosina 2003–2011.

Vyyhdin päätekijöiksi epäillään 13:a ihmistä, joita epäillään törkeästä petoksesta. Kihlakunnansyyttäjä Katri Lyytikäinen julkisti maanantaina jutussa annetut syytteet sekä syyttämättäjättämispäätökset. Annettuihin syytteisiin liittyy kaksi rakennusliikettä sekä viisi aliurakoitsijaa.

Helsingin kaupungin palveluksessa ollut projektipäällikkö näyttäisi syyttämisjättämispäätösten perusteella olevan keskeisessä asemassa. Epäilty rikoskuvio on julkisten asiakirjojen perusteella toistunut samankaltaisena vuosien ajan.

Rakennusvirastoa on laskutettu toistuvasti aiheettomista lisä- tai muutostöistä, joita ei todennäköisesti ole tehty lainkaan. Joissakin tapauksissa laskuja on saatettu kierrättää usein yrityksen ja aliurakoitsijan kautta. Ainakin yhdessä tapauksessa kaupungin entisen projektipäällikön epäillään itse pyytäneen aiheetonta lisälaskutusta yritykseltä.

Projektipäällikön epäillään myös ottaneen vastaan lahjuksia muun muassa matkojen muodossa. Kolmen yrityksen epäillyt lahjonnat ovat vanhentuneet.

Projektipäällikkö matkusti yritysten kustannuksella muun muassa Sloveniaan, Leville, Venäjälle ja Espanjaan. Matkat ovat tapahtuneet vuosina 2006–2010. Ainakin Skanska Talonrakennus Oy:n entisen työntekijän epäillään hankkineen matkoja. Hänen osaltaan mahdollinen rikos on vanhentunut.

Suurista rakennusliikkeistä epäiltyinä on ollut myös YIT:n entisiä työntekijöitä. YIT:n rakennusmestariin kohdistuneet epäilykset 10 000 euron aiheettomista lisätöistä ovat vanhentuneet. Lisäksi toisen YIT:n työntekijän epäillään laskuttaneen aiheettomista lisä- ja muutostöistä rakennusvirastoa yhteensä 37 820 euron edestä.

Epäilty törkeä petos on osittain saattanut kohdistua myös YIT-rakennusyhtiöön. Yritystä on mahdollisesti laskutettu tekemättömistä lisä- tai muutostöistä. Yritys arvioi kärsineensä toiminnan vuoksi kymmenientuhansien, mahdollisesti satojentuhansien eurojen rahalliset vahingot, kertoo varatoimitusjohtaja Tero Kiviniemi.

"Tämä on aika poikkeuksellinen tilanne. Vaikuttaisi siltä, että tässä on toiminut aika iso ryhmä, ja siksi toiminta on ollut mahdollista." Kiviniemen mukaan törkeästä petoksesta syytettyinä olevat eivät ole enää töissä YIT:ssä.

Tarpeettomia laskutuksia epäillään olevan ainakin 350 000 euron edestä. Helsingin kaupunki uskoo rahallisten menetysten olevan suurempia, noin puolen miljoonan euron verran, kertoo kaupungin lakimies Sami Sarvilinna. Todelliset arviot rahallisista menetyksistä selviävät vasta kun oikeudenkäynti alkaa ja juttua koskeva aineisto tulee julkiseksi.

Vyyhtiin sekaantunut projektipäällikkö ei ole enää kaupungilla töissä, mutta hänen esimiehensä on. Häntä ei syytetä tuottamuksellisen virkavelvollisuuden rikkomisesta, sillä projektipäällikön epäillään erehdyttäneen häntä sekä muita toimistopäälliköitä lisä- ja muutostöiden tarjousten hyväksymisessä.

Sarvilinnan mukaan rakennusvirastolla ja muissa kaupungin virastoissa pyritään varmistamaan usean tarkistuksen kautta, ettei turhia laskutuksia pääsisi syntymään.

"Sellaisessa tilanteessa, kun joku tietää nämä tarkistusmekanismit, hän osaa niitä myös käyttää hyväkseen. Kysymys ei nyt kuitenkaan ole sellaisesta 'tilaisuus tekee varkaan' -asiasta, vaan tahallisesti rikollisesta toiminnasta. Ei tätä systeemiä saada aukottomaksi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat