Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laura Räty: Helsinki tukee paineessa olevia leipäjonoja

Laura Rädyn mukaan apujärjestöt saavat kaupungilta satojatuhansia euroja

Kaupunki
 
Räty: "Leipäjonoista ei pidä rakentaa vastakkainasettelua"
Räty: "Leipäjonoista ei pidä rakentaa vastakkainasettelua"
HS kertoi tiistaina Helsingin pitkistä leipäjonoista. Kaupunki ei ole jättänyt leipäjonoja ylläpitäviä järjestöjä oman onnensa nojaan, sanoo Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok). Kaupunki tarjoaa näille kolmannen sektorin järjestöille rahallista tukea. Vastakkainasettelua kolmannen sektorin ja kaupungin välille ei pidä rakentaa, Räty peräänkuuluttaa HSTV:lle. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru HS. Ilmakuvat: Teemu Kuusimurto. Still-kuvat: Katarina Sällylä HS

700 metriä. Liki 1 000 ihmistä. Kaksi tuntia seisomista tai istumista puuduttavassa jonossa, leipäjonossa.

Sellaiseksi paisui Helsingin Myllypuron leipäjono maanantaina, kertoi HS:n reportaasi. Koska talous mataa ja nälkäisiä riittää, ruokaa tarjoavat vapaaehtoisjärjestöt ovat tiukilla.

Tästä on kyse

 HS uutisoi tiistaina, että leipäjonot ovat kasvaneet entisestään. Esimerkiksi Myllypurossa ruokaa saattaa jonottaa jopa 800 ihmistä.

 Pääkaupunkiseudulla kolmas sektori jakaa vuosittain satojatuhansia kiloja ruokaa.

 Järjestöt pelkäävät, että hallituksen leikkaukset tuovat leipäjonoihin yhä enemmän apua tarvitsevia.

Herää kysymys: missä piilee Helsingin kaupungin apu?

Se on aktiivista mutta ei näkyvää, sanoo Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok). Kaupunki esimerkiksi tukee ruoka-apua tarjoavien kolmannen sektorin järjestöjen toimintaa rahallisesti sadoillatuhansilla euroilla vuodessa. Sitä rahaa ne käyttävät esimerkiksi logistiikkaan: ruokaa rahdataan ympäri kaupunkia.

"Lisäksi ollaan oltu aktiivisesti apuna, jos järjestöillä on ollut vaikeuksia löytää tiloja tai ne ovat tarvinneet tukea jossakin muutostilanteessa. Tällä taataan, että leipäjonot eivät katkeaisi, koska me pidämme toimintaa kaupungin näkökulmasta erittäin tärkeänä", Räty kertoo HS:lle.

Esimerkiksi Myllypuron elintarvikejakelu, jossa HS vieraili, saa tänä vuonna 150 000 euroa.

Rädyn mukaan Helsingillä on myös viranomaisvastuu tarjota toimeentulotukea ja vastata sosiaalityön keinoin apua tarvitseville.

Löytyy sosiaali- ja kriisipäivystystä, talous- ja velkaneuvontaa ja jalkautuvia palveluita, hän luettelee.

"Tällä me pyritään vastaamaan siihen, että Suomi ja Helsinki ovat paikkoja, joissa ihmisten ei tarvitse esimerkiksi elää kadulla."

Toimeentulotuen hakemusten käsittely on kuitenkin ruuhkautunut. Rädyn mukaan kaupunki on palkannut lisää hakemusten käsittelijöitä, jotta "vaikeassa elämäntilanteessa olevat ihmiset saisivat rahansa mahdollisimman nopeasti".

Mutta aina konstit eivät riitä. Sitten ollaan siellä jonossa. Niissä on jonotettu jo 1990-luvulla. Vuosituhannen vaihteessa. Nyt ja huomenna. Mikä Helsingissä mättää?

"Metropolialueelle kasautuu hyvä- ja huono-osaisuuttakin. Asumiskustannukset ovat hyvin suuret. Käytettävissä olevista varoista hyvin suuri osa menee elämiskustannuksiin", Räty sanoo.

"Kyllä nämä leipäjonot kertovat, että yhteiskunnassa on vakavaa eriarvoistumista, sellaista, johon yhteiskunnallisilla rakenteilla ei kokonaan pystytä vastaamaan."

Tässä saumassa opin ottavat viranomaisilta vapaaehtoiset.

"Vaikeina aikoina avun tarvitsijoita on paljon, mutta on myös paljon niitä ihmisiä, jotka haluavat antaa omaa aikaansa ja tehdä hyvää. Järjestöt ovat erinomainen tapa kanavoida sitä."

Räty katsoo, että leipäjonossa apetta toisen käteen antava tavallinen helsinkiläinen vapaaehtoinen voi antaa itsestään enemmän kuin viranomaiskontakti.

"Siellä ihminen kohtaa ihmisen omasta halustaan."

Katarina Sällylä HS
Sadat kaupunkilaiset jonottivat Helsingin Myllypuron ruokajakeluun elokuun lopulla.
Sadat kaupunkilaiset jonottivat Helsingin Myllypuron ruokajakeluun elokuun lopulla.
Esa Syväkuru HS
Laura Räty
Laura Räty
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat