Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääkaupunkiseudun erot ovat isoja

Sähköisiä palveluja lisäämällä voisi purkaa jonoja

Kaupunki
 

Vielä pari vuotta sitten Espoossa joutui kiireettömissä tapauksissa odottamaan terveyskeskuslääkäriin pääsyä 42 päivää. Tällä hetkellä odotusaika on Espoossa keskimäärin 19 päivää. Helsingissä tuorein keskiarvo on 20 ja Vantaalla 18 vuorokautta.

Pääkaupunkiseudun kaupungeissa on suuria eroja eri terveysasemien välillä. Vantaalla on tällä hetkellä kymmenen prosentin lääkärivaje, mutta tilanteen pitäisi parantua syyskuun aikana.

"Korsossa ja Koivukylässä on eniten vajetta. Molemmilla terveysasemilla on tällä hetkellä vuokralääkärit purkamassa jonoja", kertoo vs. terveyspalvelujen johtaja Eila Koivunen Vantaalta.

Jonosuma helpottaisi, jos osa lääkäriin hakeutuvista jättäisi tulematta vastaanotolle.

"Neljäsosa lääkärin vastaanottokäynneistä koskee ylähengitystietulehduksia. Ne paranevat yleensä itsekseen", sanoo Helsingin terveysasemien johtajaylilääkäri Risto Mäkinen.

"Yksinkertaisissa asioissa, joissa ihminen tarvitsee tukea ja tietoa, hän voisi saada sitä sähköisessä palvelussa, jonka takana on lääketieteellinen äly. Kyllä/ei -kysymyksillä voidaan analysoida pärjätäänkö buranalla vai onko syytä tehdä jotakin", ehdottaa Mäkinen.

Hän muistuttaa myös, että iso joukko ihmisiä tulee lääkärin luokse kontrollikäynnille, vaikka he tarvitsisivat tukea elämäntapojensa muuttamiseen. "Sähköinen elämäntapavalmennus auttaisi niitä, joilla on pitkäaikainen ongelma ja monen kansansairauden yhdistelmä."

Mäkisen mielestä vastaanottokeskeistä hoitotapaa voisi vähentää ja ryhmämuotoisia terveydenhoitopalveluita lisätä.

Helsinki suunnittelee parhaillaan Kalasatamaan isoa terveys- ja hyvinvointikeskusta.

Mäkinen toivoisi erilaisten yksittäisten kokeilujen sijaan kansallista ja rajuakin toimintamallin muutosta, koska isot kaupungit painivat kukin tahoillaan samojen ongelmien kanssa.

"Mutta valtiovallan puolella kaikki aika ja energia on mennyt soteen, joka on organisaatiomuutos, eikä toiminnallinen uudistus."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat