Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juristit mittelevät Vantaan Saraksen pelloista – "Miksi kunta lunastaa maata varastoon?"

Emeritusprofessori pitää Vantaan lunastusaikeita voiton tavoitteluna

Kaupunki
 
Sirpa Räihä HS
Kiistan kohteena nyt oleva Saraksen maatila on kuulunut samalle suvulle 300 vuoden ajan. "Vantaan neuvottelut olivat pelkkää teatteria", kritisoi perikunnan edustaja Lauri Seppänen.
Kiistan kohteena nyt oleva Saraksen maatila on kuulunut samalle suvulle 300 vuoden ajan. "Vantaan neuvottelut olivat pelkkää teatteria", kritisoi perikunnan edustaja Lauri Seppänen. Kuva: Sirpa Räihä HS

Länsivantaalaisen Saraksen tilan lunastuksesta on tulossa juristien voimainmittelö.

Vantaa hakee ympäristöministeriöltä lupaa lunastaa runsaan 43 hehtaarin suuruinen Saraksen tila asuntorakentamisen tarpeisiin. Maatila sijaitsee Kivistön pientaloalueen pohjoispuolella.

Tästä on kyse

 Vantaa hyväksyi uuden aiempaa terävämmän maapoliittisen ohjelman vuonna 2012.

 Keinovalikkoon kuuluvat myös lunastukset, joita kaupunki oli aiemmin karsastanut.

 Jos ympäristöministeriö myöntää Vantaalle lunastusluvan Saraksen tilaan, maan arvo määritetään puolueettomassa lunastustoimituksessa.

Maatilan omistaja, Sarinin perikunta, pitää Vantaan aikeita lainvastaisina. Perikunta jätti vastineen kaupungin lunastushakemuksesta tiistaina.

Perikunnan tukena ovat suomen- ja ruotsinkielisten maataloustuottajajärjestöjen MTK:n ja SLC:n juristit sekä ympäristöoikeuden emeritusprofessori Vesa Majamaa.

Nämä pitävät lunastusmenettelyä vihoviimeisenä keinona, jota kunta voisi käyttää vain, jos neuvottelutie on käyty loppuun ja alue on yhteiskuntakehityksen kannalta tärkeä. Heidän arvionsa mukaan Saraksen tapauksessa neuvotteluille olisi ollut sijaa eikä rakentamisella ole kiire.

"Ei mitenkään voida väittää, että Sarinin perikunta olisi ollut kehityksen jarruna tai vastustanut tilan rakentamista. Heillä on mustaa valkoisella aiesopimus rakennusyhtiö SRV:n kanssa maatilan kehittämisestä asuinalueeksi", sanoo SLC:n lakimies Mikaela Strömberg-Schalin.

Yli 11 miljoonan euron arvoinen aiesopimus purkautui, kun Vantaan kaupunki ei sitoutunut tulevaan kaavoitukseen.

Vantaa ei nytkään ole tehnyt päätöstä kaavoituksen aloittamisesta. Majamaan arvion mukaan Vantaan tarkoituksena on riistää maapohja omistajilta vain taloudellisen voiton saavuttamiseksi.

"Mikä yleinen tarve perustelee sen, että kunta lunastaa maata varastoon?" Majamaa kysyy.

Vantaa tarjosi Sarinin perikunnalle 2,6 miljoonaa euroa, kun perikunta katsoi maatilan arvoksi 11,5 miljoonaa euroa.

Tuottajajärjestöt pitävät Saraksen tilan kohtaloa ennakkotapauksena. Vantaan ruotsinkielisten tuottajien yhdistys NSP katsoo, että maataloustuottajien on hyvin vaikea enää suunnitella toimintaansa pitkäjänteisesti, jos kunta voi tehdä tyhjäksi tarpeelliset investoinnit, kuten konehankinnat.

"Jos tämä lunastus menee läpi, se vaikeuttaa viljelijöiden toimintaa joka puolella Suomea. Tämä on vaarallinen ennakkopäätös", sanoo aluejärjestön puheenjohtaja Tom Pehkonen.

Pehkonen on viljellyt Saraksen tilan peltoja viime vuosina.

Vantaan kaupunki valmistautuu vastaamaan perikunnan vastineeseen, joten kiinteistöpäällikkö Kai Ketelimäki pidättäytyy kommenteista.

"Mutta meidän tukenamme on KHO:n ratkaisu", sanoo yrityspalvelujohtaja Leea Markkula-Heilamo.

Kaupunki käytti päätöksentekovaiheessa perusteluinaan korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) ratkaisua vuodelta 2006. Siinä KHO vahvisti Porille oikeuden lunastaa maa-alueita tulevaa asuntorakentamista varten.

Perusteluissa KHO tähdentää, ettei maankäyttö- ja rakennuslain uusilla säädöksillä ole tarkoitus supistaa kunnan mahdollisuutta käyttää lunastusta maanhankintaan.

Majamaa huomauttaa, ettei lunastuslakia ole missään vaiheessa muutettu, vaikka uusi maankäyttö- ja rakennuslaki osittain astuu sen tontille. Majamaa arvioi, että Kuntaliitto ja ympäristöministeriö ovat hyödyntäneet maankäyttö- ja rakennuslakia tavalla, jota Euroopan ihmisoikeussopimus ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuin pitävät omaisuuden riistämisenä.

Majamaa on kerännyt omaan lausuntoonsa useita eurooppalaisia esimerkkitapauksia, joissa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on puuttunut jäsenmaiden lunastuskäytäntöön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat