Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkärijono, joka katosi – Espoo lyhensi odotusajan kuukausista viikkoon

Espoon Matinkylä puristi odotusajan noin viikkoon. THL kannustaa jakamaan hyviä käytäntöjä.

Kaupunki
 
Sami Kero HS
Sairaanhoitaja Mari Sarvi poisti Matinkylän terveysasemalla metallihakasia Hilkka Ahoselta, jonka lonkka on hiljattain leikattu.
Sairaanhoitaja Mari Sarvi poisti Matinkylän terveysasemalla metallihakasia Hilkka Ahoselta, jonka lonkka on hiljattain leikattu. Kuva: Sami Kero HS

Lonkkaleikkauksessa hiljattain käynyt Hilkka Ahonen vilkuilee seinäkelloa Matinkylän terveysasemalla. Juuri ajallaan sairaanhoitaja Mari Sarvi huikkaa hänet vastaanottohuoneeseen, jossa parantuneesta leikkaushaavasta poistetaan hakaset. Ahonen on tyytyväinen omaan terveysasemaansa.

"Olen saanut hyvin ajan silloin kun olen sitä tarvinnut, mutta minulla ei olekaan mitään pitkäaikaissairautta, jonka vuoksi pitäisi käydä täällä usein."

Fakta

Hoitoon pitää päästä kolmessa kuukaudessa

 Suomessa on käytössä hoitotakuu, joka määrää, missä ajassa hoitoa on tarjottava.

 Terveyskeskuksessa kiireettömään hoitoon on päästävä kolmessa kuukaudessa. Tämä ei koske suun terveydenhoitoa.

 Jos oma terveyskeskus tai sairaala ei pysty hoitamaan potilasta määräajassa, sen on järjestettävä potilaalle mahdollisuus päästä hoitoon muualle, joko toiseen sairaanhoitopiiriin tai yksityissektorille. Potilaalle ei aiheudu tästä ylimääräisiä kuluja.

 Ensiapuun ja kiireelliseen hoitoon on päästävä heti potilaan asuinpaikasta riippumatta.

Vielä viime talvena Matinkylän terveysasemalla oli yli kahden kuukauden jono lääkärin vastaanotolle. Heinäkuussa jonotusaika oli enää viikon verran.

Kyseessä on suuri muutos, joka on tehty ilman työntekijämäärän tai rahan lisäämistä. Terveysaseman työkäytäntöjä on muutettu asemalla vuodenvaihteessa aloittaneen ylilääkäri Olli Huuskosen johdolla, joka vastaa myös Tapiolan terveysasemasta.

Matinkylässä ei enää istuteta potilaita jonottamassa päivystyksessä edes sairaanhoitajan puheille, vaan kaikille päivystysajoille tullaan ajanvarauksella.

"Se rauhoitti tilannetta. Asiakkaankin on kivempi odotella kotona kuin olla pari tuntia täällä", kertoo sairaanhoitaja Sarvi. "Työ ei ole niin hallitsematonta, ja se auttaa jaksamiseen töissä."

Matinkylässä on uusittu hoitajien ja lääkärien työnjakoa, selkiytetty lääkärien työpäivien rakennetta ja vähennetty kokouksissa istumista.

Aluksi käytäntöjen muuttaminen herätti työntekijöissä muutosvastarintaa. "Sanoin, että kokeillaan edes pari kuukautta. Valoin uskoa palavereissa ja kahvihuoneessa. Tuloksia alkoi näkyä nopeasti. Huomasimme, että jono lyhenee", Huuskonen kertoo.

Pitkät jonot ja resurssipula ovat tuttua terveyskeskuksissa eri puolilla maata. Terveydenhoidon määrärahat eivät tulevaisuudessakaan juuri lisäänny, mutta paineet työtehon nostamiseen ovat kovat.

Artikkeliin liittyvät

Julkisella puolella on yhä tehostamisen varaa, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Jukka Kärkkäinen. "Asiat voi tehdä tehokkaammin ja toimintatapoja tarkastella kriittisesti", hän sanoo.

Kärkkäinen muistuttaa, että terveysasemien välillä on suuria eroja. Tilanne ei ole sama asemalla, jossa on lääkärivajetta ja asiakkailla heikko sosio-ekonominen tausta kuin asemalla, jossa isolla osalla asukkaista on mahdollisuus työterveyshuollon tai yksityisen palveluihin.

Hänestä on kuitenkin hyvä nostaa esiin Matinkylän kaltaisia esimerkkejä, joissa samalla rahalla on saatu enemmän irti.

"Hyviä käytäntöjä kannattaa jakaa", Kärkkäinen sanoo. Hänen mukaansa ongelma kuitenkin on, että tietoa hyvistä käytännöistä ei jaeta keskitetysti.

"Se onnistuu yhden kunnan tai johtajan alla, mutta on vaikeampaa valtakunnallisesti."

Hyvin pärjäävät terveyskeskukset ovat usein kaupunkien kyljessä, sanoo perusterveydenhuollon johtaja Simo Kokko Pohjois-Savon sairaanhoitopiiristä. Hän vastaa alueensa terveyskeskusten kehittämisestä.

Kokon mukaan kyse on siitä, että kehyskunnissa väestö on nuorta ja työntekijöitä saa helposti toisin kuin syrjäseuduilla.

Aiemmin THL:llä työskennelleen Kokon mukaan erityisesti pääkaupunkiseudulla jonotusaikoja tuijotetaan liikaakin.

"Ei riitä, että numeroiden valossa hoitoon pääsee nopeasti. Se tehdään usein hoidon jatkuvuuden kustannuksella. Ei välitetä siitä, pääseekö potilas aina samalle lääkärille", hän sanoo.

Kokon mielestä hoitosuhteen jatkuvuus on hyvän perusterveydenhuollon ydin. Silloin henkilökunta tuntee potilaansa, mikä näkyy myös hoidon tehossa. Erityisen toimivana Kokko pitää lääkäri-hoitaja-työparin käyttöä.

Matinkylässä yksi lääke jononpurkuun on ollut se, että lääkäri voi keskittyä yhteen asiaan työpäivän aikana, eikä hänen tarvitse pomppia päivystyksestä kesken kaiken jopa fyysisesti eri paikkaan, kuten kouluterveydenhoitoon, neuvolaan tai toiselle terveysasemalle.

Pahimmassa vaiheessa lääkärivastaanottoja ostettiin myös ulkoiselta palveluntuottajalta. "Mutta ehdottomasti olennainen muutos on oman henkilökunnan toiminnan muutoksessa", ylilääkäri Huuskonen sanoo.

Matinkylän erottaa monesta muusta paikasta tarkka kysynnän seuraaminen. Terveysaseman laskuri mittaa, kuinka monta ja minkälaista ajanvarausta minäkin päivänä on tehty.

"Minulla on lähes reaaliaikainen tieto, kuinka monta vastaanottoaikaa meidän pitäisi pystyä tuottamaan", Huuskonen sanoo.

Aiemmin sama tehtiin arvailemalla.

Uusi menetelmä on vapaasti muiden terveysasemien käytössä Espoossa, mutta tiettävästä vain yksi alue on käyttänyt sitä. Syynä voi olla järjestelmän kotikutoisuus. Nykyisellään se ei ole levitettävissä valtakunnalliseen käyttöön, mutta Huuskonen toivoo, että järjestelmästä saisi jalostettua helppokäyttöisemmän.

Rio Gandara HS
Laura Ojomo (oik.) kyseli Heini Askolalta Espoontorin terveysasemalla, mitä rokotuksia Yomi-pojalle kannattaisi ottaa Nigerian-matkalle.
Laura Ojomo (oik.) kyseli Heini Askolalta Espoontorin terveysasemalla, mitä rokotuksia Yomi-pojalle kannattaisi ottaa Nigerian-matkalle.

Yksityisellä puolella mitataan vieläkin tarkemmin. Oma Lääkärisi Espoontori seuraa tarkasti lääkäreitään ja sitä, miten heidän potilaansa voivat.

"Kaikkien terveysasemien on mentävä tähän suuntaan. Enää ei voida mitata vain esimerkiksi potilaiden käyntien määrää, vaan sitä, mitä potilaille oikeasti tapahtuu. Jos ei ole tietoa, päätökset perustuvat mututuntumaan", sanoo Espoontorin vastaava lääkäri Henri Ärölä.

Oma Lääkärisi Espoontori on pääkaupunkiseudulla ensimmäinen julkinen terveysasema, jota pyörittää yksityinen toimija. Se on osa Mehiläinen-konsernia.

Ärölän mukaan lääkäri muistaa korkeintaan saman viikon potilaat, mutta mittaamisen avulla näkee, mikä on kokonaistilanne. Luvut näytetään koko henkilökunnalle ja ratkaisuja mietitään yhdessä.

Mittaamisella on suora vaikutus potilaisiin. Espoontorilla huomattiin, että yli puolet sepelvaltimotautipotilaista jäi vaille riittävää hoitoa. Niinpä asema kutsui yksittäisiä potilaita lisäkäynneille ja pisti pystyyn sydänryhmiä. Kahden vuoden aikana potilaiden kunto on Ärölän mukaan parantunut selvästi.

Toimintaan on käynyt tutustumassa ylilääkäreitä ja sotepalvelujen johtoa ympäri Suomen.

"Emme ole keksineet mitään aivan uutta, vaan kunnissa on käytössä samantyyppisiä ratkaisuja. Me vain olemme onnistuneet saamaan ne käyttöön samaan aikaan ja kokonaisuuden toimivaksi", Ärölä sanoo.

Matinkylän ylilääkäri Huuskonen on samoilla linjoilla.

"Kaupungin omalla toiminnalla on mahdollista päästä yhtä hyviin tuloksiin", hän uskoo. Hän on tutustunut Espoontorin lukuihin, muttei ole ottanut sieltä mallia. Menestyvä naapuri on kuitenkin hyvä kirittäjä.

Muut terveysasemat ovat puolestaan ottaneet Matinkylästä mallia. "Samanlaisia asioita on tehty Espoossa muillakin asemilla, vaihtelevalla menestyksellä."

Matinkylän etuna on hänen mukaansa hyvä henkilöstötilanne. Kun viereinen Puolarmetsän terveyskeskus ulkoistettiin viime vuonna, monia kokeneita lähi- ja sairaanhoitajia siirtyi töihin Matinkylään. Henkilöstömäärä nousi yhden sairaanhoitajan verran.

Espoon terveyspalvelujen johtaja Eetu Salunen kiittelee kuitenkin menestyksestä terveysaseman sisäisiä, ei ulkoisia tekijöitä. "Matinkylä on noussut omin voimin", Salunen sanoo.

Matinkylä ei ole myöskään ainoa onnistuja, vaan kaikilla Espoon 11 terveysasemalla tilanne on parantunut kahden viime vuoden aikana. Jonot ovat lyhentyneet ja tyytyväisyys kasvanut. Siihen on päästy tekemällä selvät tavoitteet hoitoon pääsystä, laadusta ja kustannuksista.

Matinkylän ja Tapiolan lisäksi erityisen hyviä tuloksia on saatu esimerkiksi Samariasta ja Kalajärveltä. Salusen mukaan tavoite on, että parhaat käytännöt tulevat käyttöön koko kunnassa.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat