Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kutsuplussan taival on päättymässä – suosio kasvaa mutta rahat eivät riitä

Suurimman rahoittajan Helsingin mielestä palvelu on nykyisessä taloustilanteessa liian kallis

Kaupunki
 
Markus Jokela HS
Eva Romero-Väinölä matkusti torstaina Munkkivuoresta Kallion Karhupuistoon. Hän tilasi Kutsuplus-bussin ensimmäistä kertaa. "Oli kiire, ja yhteydet Kallioon ovat täältä vähän huonot. Tällä säällä ei myöskään tee mieli hirveästi kävellä." Torstaina Helsingissä satoi lähes jatkuvasti. Palvelua Romero-Väinölä piti hyvänä.
Eva Romero-Väinölä matkusti torstaina Munkkivuoresta Kallion Karhupuistoon. Hän tilasi Kutsuplus-bussin ensimmäistä kertaa. "Oli kiire, ja yhteydet Kallioon ovat täältä vähän huonot. Tällä säällä ei myöskään tee mieli hirveästi kävellä." Torstaina Helsingissä satoi lähes jatkuvasti. Palvelua Romero-Väinölä piti hyvänä. Kuva: Markus Jokela HS

Helsingin seudulla toimivan Kutsuplus-bussipalvelun taival päättyy todennäköisesti tähän vuoteen. Suosiotaan vauhdilla kasvattava palvelu on toiminnan rahoittavien kaupunkien mielestä nykyisessä taloustilanteessa niin kallis, ettei sitä kannata enää jatkaa.

"On aika vaikea kuvitella, että kokeilua voitaisiin enää jatkaa", sanoo Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok).

"Konsepti on sinänsä innovatiivinen, mutta eiköhän tämän kokeilun taru ole tässä."

Fakta

Netissä tilattava minibussikokeilu

 Kutsuplus on HSL:n palvelu, jossa matkustajat voivat älypuhelimella tai nettisivun kautta tilata haluamansa matkan miltä tahansa palvelualueen pysäkiltä toiselle ilman vaihtoja. Samaan pikkubussikyytiin yhdistellään useita eri matkoja.

 Kutsuplus-bussien liikennöintialue ulottuu lännessä Espoon Tapiolaan ja Leppävaaraan, pohjoisessa Kehä I:een ja idässä Itäkeskukseen.

 Kyseessä on kokeilu, joka päättyy vuoden lopussa.

 Matkustajan maksama Kutsuplus-matkan keskihinta oli viime vuonna noin viisi euroa.

Esimerkiksi älypuhelimella tilattava Kutsuplus-bussi aloitti liikennöinnin loppuvuodesta 2012.

Vuosien 2011–2015 välillä hanke on maksanut Helsingin seudun liikenteen (HSL) seitsemälle jäsenkunnalle lipputulojen vähennyksen jälkeen noin 8,3 miljoonaa euroa.

Selvästi suurimman nettosiivun hankkeesta on maksanut Helsinki, jonka osuus on noin 6,8 miljoonaa.

Helsingin kaupunginhallitus antaa kokeilulle todennäköisesti kuoliniskun maanantaina. Espoo ja Vantaa ovat jo aiemmin ilmoittaneet, etteivät ne kannata kokeilun jatkoa. Helsingin kanta asiaan on kuitenkin olennaisin, sillä Helsinki maksaa palvelusta noin 85 prosenttia.

"Kyllä se nyt näyttää siltä, että tämä kokeilu jää tähän", sanoo Helsingin kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Osku Pajamäki (sd).

"HSL:n lipunkorotuspaineet alkavat olla jo vajaan 20 prosentin luokkaa. Kutsuplussan talousluvut näyttävät nyt niin huonoilta, että näinkin fiksun kokeilun jatkaminen on valitettavasti todella haastavaa."

Kutsuplus on kasvattanut suosiotaan aloittamisestaan asti. Vuonna 2013 Kutsuplussalla tehtiin vain reilut 10 000 matkaa. Viime vuonna matkoja tehtiin noin 70 000. Tammi-elokuussa palvelua on käytetty 63 000 kertaa.

Artikkeliin liittyvät

Järjestelmän ongelmaksi on noussut se, että se nojaa tuntuvasti julkiseen tukeen. Viime vuonna jokaista matkaa tuettiin keskimäärin lähes 40 eurolla. Tänä vuonna tuki on asettunut HSL:n mukaan 20–25 euroon. Tuet on maksettu HSL:n budjetista, johon on puolestaan kerätty rahat HSL:n jäsenkunnilta.

Toistaiseksi Kutsuplus on tuottanut lipputuloja yhteensä vajaan miljoonan. Näistä leijonanosa, 835 000 euroa, on kerätty Helsingissä.

Toistaiseksi Kutsuplussalla on käytössään 15 autoa. HSL:n tavoitteena on ollut nostaa automäärä sataan vuoden 2018 loppuun mennessä. HSL arvioi, että tuolla automäärällä jo yli puolet toiminnasta voitaisiin rahoittaa käyttäjämaksuilla. HSL:n arvion mukaan Kutsuplussan pyörittäminen maksaisi sadalla autolla yhteensä 28 miljoonaa.

Helsingin mielestä palvelu olisi silloinkin veronmaksajan näkökulmasta liian kallis.

"Mikäli subventioaste laskisi 50 prosenttiin, olisi yhden matkan subventio keskimäärin kymmenen euroa, mikä on selvästi suurempi kuin muiden joukkoliikennematkojen", kirjoittaa apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri (vihr) kaupunginhallitukselle laatimassaan esittelytekstissä.

HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi pettyy, jos Helsinki ei halua jatkaa kokeilua.

"Uskon, että tämä on tulevaisuuden juttu. On valitettavaa, jos joudumme jättämään tämän kehityksen nyt kesken."

Myös Helsinki pitää Kutsuplussaa hyvänä ideana. Rauhamäki, Pajamäki ja Sauri toivovatkin, että ideaa vietäisiin yksityisellä puolella eteenpäin.

Rihtniemen mukaan eri toimijat ovat olleet kiinnostuneita toiminnasta.

"Päätöksentekojärjestys on se, että odotamme nyt ensin kuntien lausunnot. Olisi tietenkin hienoa, jos tälle löytyisi kiinnostusta jostain muualta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat