Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhtiöt empivät rakentaa ullakkoasuntoja

Kiista helsinkiläisen kerrostalon kattoikkunoista nosti KHO:n tuomarit ullakolle Siltasaaressa

Kaupunki
 
Korkeimman hallinto-oikeuden tuomarit ratkovat kiistaa ullakkoikkunoista
Korkeimman hallinto-oikeuden tuomarit ratkovat kiistaa ullakkoikkunoista
Korkeimman hallinto-oikeuden tuomarit tekivät harvinaisen katselmuksen suojellun kerrostalon ullakolle Helsingin Siltasaaressa. He ratkaisevat, saako kalolle tehdä ritiläikkunoita, jotta ullakkoasuntoihin saadaan päivänvaloa. Uudenmaan Ely-keskus kieltäisi ikkuna-aukot, Helsingin päättäjät ja virastot ovat antaneet niille poikkeusluvan.

Ullakkorakentaminen on hyytymässä Helsingissä. Määräysten viidakko pelottaa taloyhtiöitä, eivätkä maankäyttömaksujen korotukset kannusta asuntojen rakentamiseen ullakoille.

Tuntumaa tilanteeseen on ullakkojen suunnitteluun erikoistuneella arkkitehti Antti Voutilaisella ja rakentajalla Asko Murrolla.

"Varmaan heikko suhdannekin vaikuttaa, mutta taloyhtiöt empivät muutoinkin", Voutilainen kertoo.

Murto tietää tapauksen, jossa yksikään rakennusliike ei halua ottaa epävarmaa ullakkourakkaa Eerikinkadulta.

Ullakkorakentaminen sai Uudenmaan ely-keskukselta poikkeamisluvan, ja määräyksiä uusittiin viime vuonna.

"Päättäjät toivoivat helpotuksia, mutta kävi päinvastoin. Esimerkiksi harjakattoja ei saa nostaa ollenkaan, lappeita kyllä", Voutilainen kuvaa.

Myös maankäyttömaksujen korotukset jumittavat muutoksia.

"Kun rakennusluvan sai ennen 10 000 eurolla, nyt maksu on noussut 25 000 euroon."

Lisäksi kaupunki leikkaa itselleen entistä enemmän rahasta, jonka asuntoyhtiö saa lisärakennusoikeudesta. Jos ullakolle tulee yli 500 neliötä rakennusoikeutta ja taloyhtiö saa siitä yli miljoona euroa, kaupunki perii yli miljoonan ylittävästä osasta kolmasosan. Muutokset hämmästyttävät kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtajaa Risto Rautavaa (kok).

"Kaupunkiin tarvitaan lisää asuntoja. Meidän pitää ehkä tarkistaa käytäntöjä."

Moni odottaa myös korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) päätöstä kiistassa, jota käydään Pitkänsillanrannan kerrostalon kattoikkunoista. KHO:n tuomarit kipusivat erittäin harvinaiselle vierailulle suojellun talon ullakolle torstaina.

Tuomarit ratkovat Uudenmaan ely-keskuksen ja Helsingin kaupungin kiistaa siitä, sallitaanko kadun puolen katolle edes pienten ikkuna-aukkojen rakentamista.

Kärhämää puidaan jo neljättä vuotta. Ensin ely-keskus valitti kaupunkisuunnittelu- ja rakennuslautakunnan päätöksistä Helsingin hallinto-oikeuteen.

Hallinto-oikeus kumosi lautakuntien myöntämän poikkeusluvan. Sen mukaan katolle ei saa avata aukkoja, koska rakennus muodostaa rakennustaiteellisesti arvokkaan kaupunkinäkymän. Helsingin kaupunki ja Asunto Oy Siltaranta hakevat nyt KHO:lta muutosta päätökseen.

KHO:n hallintoneuvos Riitta Mutikainen lupaa, että ratkaisu tulee kuukauden sisällä.

Ajatus korkean ullakon muuttamisesta asunnoiksi syntyi asunto-osakeyhtiössä jo vuonna 2007. Kerrostalo valmistui vuonna 1926.

Voutilainen teki suunnitelmat, joita hiottiin rakennusvalvontaviraston kanssa. Kun katolle ei sallittu minkäänlaisten ulokkeiden tekemistä, arkkitehti ja taiteilijaprofessori Juha Ilonen löysi ratkaisun: kattoon tehtiin aukkoja, jotka naamioitiin ulkoa ritilöillä.

"On kysymys kompromisseista, jotta saadaan asuntoon päivänvaloa", Ilonen sanoo.

Ritiläikkunat hyväksyi kaupunkisuunnittelulautakunta. "Päätös oli yksimielinen", Rautava sanoo. Samaa mieltä oli myös rakennusvalvontaviraston kaupunkikuvaneuvottelukunta.

Tämäntyyppisiä monimutkaisia oikeusprosesseja ei ehkä synny tulevaisuudessa, sillä hallitusohjelma lupaa rajata ely-keskusten valitusoikeutta. Ne eivät saisi enää valittaa muiden viranomaisten päätöksistä.

"Ne saavat enemmän konsultoivan roolin", kuvaa rakennusneuvos Matti Vatilo ympäristöministeriöstä. Hän lupaa lakimuutosten olevan valmiina ensi keväänä.

Helsingin rakennusvalvontaviraston päällikkö Lauri Jääskeläinen, itsekin juristi, odottaa "byrokratian määrän pienenevän tuntuvasti".

Hänen mukaansa keskuksilla ei ole ollut enää edes voimavaroja käsitellä asioita.

Jääskeläinen epäilee, että "ely-keskuksen valitukset lähtevät nykyisin liikkeelle siitä, että sinne annetaan vinkkejä".

Siltasaaren tapauksessa hän viittaa Helsingin kaupunginmuseoon.

Marja Salmela HS
Kallio

Kimmo Räisänen
Helsingin kaupunki antoi luvan tehdä Pitkänsillanrannan 7–9:n ullakolle kattoikkunan, joka naamioitiin ritilällä. Ely-keskus ei hyväksy ratkaisua, ja nyt kiistaa ratkoo korkein hallinto-oikeus (KHO).
Helsingin kaupunki antoi luvan tehdä Pitkänsillanrannan 7–9:n ullakolle kattoikkunan, joka naamioitiin ritilällä. Ely-keskus ei hyväksy ratkaisua, ja nyt kiistaa ratkoo korkein hallinto-oikeus (KHO).
KHO:n tuomari Mika Seppälä (vas.), lautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava ja arkkitehti Juha Ilonen keskustelevat ikkunoista.
KHO:n tuomari Mika Seppälä (vas.), lautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava ja arkkitehti Juha Ilonen keskustelevat ikkunoista.
Pitkänsillanrannan kerrostalon ritiläikkuna on katolla kadun puolella.
Pitkänsillanrannan kerrostalon ritiläikkuna on katolla kadun puolella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat