Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyssateet saapuivat, mutta juhlakausi jatkuu Helsingissä

Vallilassa, Herttoniemessä ja Kruununhaassa järjestetään kyläjuhlat viikonloppuna

Kaupunki
 

Kesä meni, mutta festivaaleja järjestetään yhä. Torstaina juhlittiin Raittikarnevaaleilla Espoon Leppävaarassa, ja alkavana viikonloppuna Helsingissä on ainakin neljät kaupunginosajuhlat: Herttoniemessä, Kruununhaassa ja Vallilassa.

Herttoniemi-seuran varapuheenjohtaja Hilkka Helsti kertoo, ettei kukaan oikein tiedä, milloin ensimmäiset Herttoniemen kyläjuhlat järjestettiin. Arviot asettuvat jonnekin noin 30 vuoden taakse.

"Herttoniemen Toverit ainakin on järjestänyt lasten juoksukilpailut jo kolmenkymmenen vuoden ajan. Niin tänäkin viikonloppuna", Helsti kertoo.

Yleisömäärä on riippuvainen keleistä. Viime vuonna, kun oli kohtalainen sää, kävijämäärä liikkui tuhansissa. Nyt lauantaina ja sunnuntaina järjestettäville kyläjuhlille on povattu sateista.

Vallilassa Helsingissä on viikonloppuna kahdetkin juhlat: Puu-Vallilan katubileet ja I Love Vallila. Helsinki Design Weekin ohjelmistoon sisältyvä I Love Vallila on näistä uudempi tulokas.

Tapahtumassa yleisö pääsee tutustumaan Vallilassa sijaitseviin kivijalkatyöhuoneisiin, myymälöihin ja yrityksiin. Tapahtuman tarkoituksena on esitellä Vallilan alueella työskenteleviä luovien alojen ammattilaisia. On se myös kyläjuhla.

"Olen vanha valkkalainen. Tämä on uudenlaista, osallistuvaa kaupunkiasumista. Ihmiset haluavat olla ja tehdä kollektiivisesti", yksi tapahtuman järjestäjistä, Laura Rautkallio-Salminen, perustelee.

Vanha työläiskaupunginosa on muutoksen kourissa, mikä Rautkallio-Salmisen mukaan nousee esiin myös I Love Vallila -tapahtumassa: "Vallila punavuorelaistuu, nuoria hipstereitä muuttaa kulmille, räkälät profiloituvat siisteiksi ravintoloiksi. Duunarikaupunginosa profiloituu uudelleen."

Torstaina järjestettiin Espoon Leppävaarassa Raittikarnevaalit jo 24:nnen kerran. Tämä oli ensimmäinen vuosi, kun satoi ja oli yleisökato.

"Se on vedettävä vain", Leppävaara-seuran puheenjohtaja Arja Salmi sanoo.

Raittikarnevaalit pidettiin parin vuoden evakkotaipaleen jälkeen uusitulla Läkkitorilla Leppävaarassa. Vaikka koko päivän satoi, yleisöä osasi kuitenkin kohtuullisesti kemuihin.

"Joka kerta sitä ihmettelee, että ihmiset tulevat. He odottavat yhteisiä tilaisuuksia. Ne lisäävät yhteenkuuluvuuden tunnetta", Salmi otaksuu.

Salmi on ollut järjestämässä Raittikarnevaaleja niiden alusta saakka. Yleisömäärän huippuvuodet asettuvat 2000-luvun taitteeseen, jolloin kävijöitä oli 15–20 000. Se oli Salmen mukaan jopa liikaa. Monet kertoivat, etteivät tule, kun eivät ruuhkalta pääse liikkumaan.

 

Herttoniemen kyläjuhlat la–su 5.–6. 9. klo 10 alkaen; I Love Vallila la 5. 9. klo 11 alkaen; Kruna-päivä
la 5. 9. klo 13–19; Puu-Vallilan katubileet la 5. 9. klo 14–20.

Kimmo Oksanen HS
Herttoniemi/Kruununhaka/Vallila/Leppävaara

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat