Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kutsuplus luultavasti kuopataan – tilalle kyytikokeiluja

Autottoman Helsingin kehittäjän mukaan Kutsuplus sopisi hyvin yksityiselle yritykselle

Kaupunki
 
Helsingin Kutsuplussaa hehkutettiin kansainvälisessä uutisvideossa
Helsingin Kutsuplussaa hehkutettiin kansainvälisessä uutisvideossa
Uutistoimisto Reuters raportoi joulukuussa Helsingin Kutsuplus-palvelusta. "Miksi kaikkien pitäisi omistaa auto?" kysyi apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä videolla (sd). Kutsuplus on maksullinen joukkoliikennepalvelu, jota on pidetty maailmanlaajuisesti mullistavana.

Kutsuplus kävisi mainiosti jonkin yksityisen yrityksen pyöritettäväksi. Idea on nimittäin edelleen hyvä, arvioi yksityisautoilua työkseen tarpeettomaksi tekevä diplomi-insinööri Sonja Heikkilä.

"Kutsuplus on hyvä palvelu. Mutta on ihan ymmärrettävää, että tähän ei voida julkisella puolella investoida enempää", Heikkilä sanoo.

Tästä on kyse

Kutsuplus on verkossa tilattava bussi

 Kutsuplus on HSL:n kokeilu, jossa matkustajat voivat älypuhelimella tai nettisivun kautta tilata haluamansa pikkubussimatkan miltä tahansa palvelualueen pysäkiltä toiselle ilman vaihtoja.

 Matkustajalle kyyti maksaa viisi euroa. Suurimman osan todellisista kustannuksista ovat maksaneet Helsinki ja muut alueen kunnat.

 Kokeilu päättyy vuodenvaihteessa. Helsingin kaupunginhallitus päättää kokeilun jatkamisesta omalta osaltaan maanantaina. Vantaa ja Espoo ovat jo ilmoittaneet, että eivät tahdo jatkaa.

Tällainen yksityinen toimija voisi olla esimerkiksi taksit. Helsingin taksiliitto onkin jo ilmoittanut olevansa kiinnostunut.

Kutsuplus näyttäisi loppuvan nykyisessä muodossaan tähän vuoteen. HS kertoi asiasta perjantaina.

Liikenteen laajasti mullistava ajatus liikkumisesta palveluna sen sijaan on juuri muuttumassa Heikkilän mukaan teoriasta teoksi. Myöhemmin syksyllä hänen nykyinen työnantajansa innovaatiorahoituskeskus Tekes julkistaa noin viisi ensimmäistä rahoittamaansa pilottia, joissa ideaa testataan. Pilotteja voi vielä syntyä lisääkin.

Helsinki ja Heikkilä nousivat reilu vuosi sitten otsikoihin, kun sadoissa lehdissä eri puolilla maailmaa kerrottiin kaupungin pyrkivän autottomaksi. Samassa yhteydessä englanninkielisessä mediassa nostettiin kovasti esiin jo hiukan aiemmin alkanutta Kutsuplus-kokeilua. Ihan suoraan se ei Heikkilän Helsingin kaupungille tekemässä diplomityössä nostamiin ajatuksiin liity, niissä kun on kyse laajasta ajattelutavan muutoksesta eikä niinkään yksittäisestä palvelusta.

Liikkuminen palveluna voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ihminen pystyy ostamaan kaiken liikkumiseensa tarvitsemansa helposti yhdeltä palveluntarjoajalta.

Tämä siis voi olla esimerkiksi sovellus, jonka avulla voi samasta paikasta yksinkertaisesti valita ja maksaa bussimatkan, valmiiksi järjestetyn kimppakyydin, kaupunkipyörän tai limusiinin vuokran, tai tilata vaikka ruokaostokset kotiin. Aiemmin tällaisia palveluntarjoajia ei ole ollut olemassa, nyt useampi aikoo kokeilla siipiään.

"Eri kulkumuotoja yhdisteleviä operaattoreita on nyt aloittamassa useampia, osa täällä Helsingissä", Heikkilä kertoo.

Nimiä hän ei vielä voi kertoa, mutta kokeiluja tekemässä on kotimaisia yrityksiä, osa niistä tähän asti melko tuntemattomia startupeja.

Tarkoitus olisi tehdä niin hyviä palveluita, että entistä harvempi valitsisi niiden sijaan oman auton. Heikkilä muistuttaa, että samalla voitaisiin saada olemassa olevat yksityisautot paremmin käyttöön. Erilaiset jakamistalouden kokeilut auttaisivat siihen, että autot eivät seisoisi suurinta aikaa paikallaan parkkipaikoilla.

Vaikka toiminnan kehittämiseen tarvitaan vielä yhteiskunnan rahoitusta, pallo on nyt siirtymässä julkiselta puolelta yksityiselle.

Heikkilällä on myös paljon viime vuotta selkeämpi kuva itsellään siitä, mitä liikkuminen palveluna voi käytännössä tarkoittaa. Yhteistyötä se ainakin vaatii, sillä mikään toimija ei voi rakentaa omaa palveluaan yksin, irrallaan esimerkiksi jo olemassa olevista toimijoista kuten VR tai taksit tai nykyinen joukkoliikenne laajemmin. Heikkilän mukaan konsepti on pysynyt aika samana alusta asti, mutta yksityiskohdat ovat nyt tarkentuneet.

Tärkeää on myös rukata lainsäädäntöä siihen suuntaan, ettei se estä yrittämästä uutta.

"Paljon tässä on tullut lihaa luiden ympärille. Ensimmäiset kaupunkilaiset pääsevät testaamaan uusia palveluita todennäköisesti jo ensi vuonna", Heikkilä sanoo.

Kansainvälinen huomio tarjoaa tilaisuuksia myös markkinoida Suomea, vaikka samoja teemoja mietitään toki kiivaasti muuallakin.

"Olemme koettaneet viedä sellaista viestiä, että Suomessa tällaisia uusia innovaatioita on mahdollista kokeilla nopeasti."

Kalle Kallio HS
Autottoman Helsingin kehittäjä Sonja Heikkilä ymmärtää, että yhteiskunnan varoilla Kutsuplus-kokeilua ei voida jatkaa.
Autottoman Helsingin kehittäjä Sonja Heikkilä ymmärtää, että yhteiskunnan varoilla Kutsuplus-kokeilua ei voida jatkaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat