Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Patsas omalla rahalla kaupunkiin – näin se onnistuu

Patsastoimikunta keräsi Evakkoäiti-patsaaseen 150 000 euroa kahdessa vuodessa

Kaupunki
 
Sirpa Räihä HS
Juhani Honkasen Evakkoäiti-veistos sijaitsee Karjalatalon edessä Käpylässä. "Äitini Olga oli 34-vuotias, kun hän lähti Suojärveltä evakkoon neljän lapsen ja oman äitinsä kanssa", kertoo Jaakko Paavela. "Olin silloin puolivuotias."
Juhani Honkasen Evakkoäiti-veistos sijaitsee Karjalatalon edessä Käpylässä. "Äitini Olga oli 34-vuotias, kun hän lähti Suojärveltä evakkoon neljän lapsen ja oman äitinsä kanssa", kertoo Jaakko Paavela. "Olin silloin puolivuotias." Kuva: Sirpa Räihä HS

"Ei tällaista hanketta voinut kukaan vastustaa", kiteyttää viestintäneuvos Jaakko Paavela Evakkoäiti-muistomerkin edessä Helsingin Käpylässä.

Muistomerkki on yksi monista yksityisellä rahalla Helsingin kaduille tai puistoihin hankituista veistoksista.

Fakta

Yksityisten rahoittamia veistoksia Helsingissä

 Kaivopuistossa Neitsytpolun ja Puistokadun kulmaukseen pystytettiin kullanhohtoinen Odotus-veistos vuonna 2010. Veistos on Keskon kannanotto lasten, lapsiperheiden, äitien ja turvallisen tulevaisuuden puolesta. Yhtiö lahjoitti Pekka Jylhän teoksen Helsingin kaupungin taidemuseolle.

 Narinkkatorilla sijaitsevan yrittäjäpatsaan rahoittivat yksittäiset yrittäjät ja isot firmat. Metallihäkkyrää muistuttava Leverty-niminen teos valmistui 2006. Kuvanveistäjä Eva Löfdahlin mukaan veistos kuvastaa hyvän yrittäjän ominaisuuksia: peräänantamattomuutta, kestävää perustaa, toiminnan läpinäkyvyyttä ja hyviä verkostoja.

 Lähiseutujen asukkaat rahoittivat Porvoonkadun ja Sturenkadun kulmauksessa olevan Työläisäiti-veistoksen, jossa äiti ja tytär vääntävät vettä pestystä lakanasta. Vuonna 1996 valmistunut patsas rahoitettiin muun muassa myymällä pienoispatsaita, postikortteja ja pakinakirjoja.

 Tapio Rautavaara sai oman veistoksen Oulunkylän torille vuonna 2000, kun hänen nimikkoseuransa ryhtyi toimeen. Patsaan aiheena on Rautavaaran tunnettu laulu Kulkuri ja joutsen. Veistoksessa Rautavaara on pitkä, joutsen hänen edessään pieni.

Sen tarkoituksena on muistuttaa, että evakkoäidit olivat sodan sankareita, jotka joutuivat käymään läpi monia raskaita kokemuksia talvi- ja jatkosodassa.

Lähtökäskyn tullessa aviomiehet olivat jo rintamalla, joten evakuointi jäi äitien harteille.

"34-vuotias Olga -äitini lähti Suojärveltä neljän pienen lapsen ja oman äitinsä kanssa. Lisäksi isoäiti kuoli evakkomatkalla pommitusten aikana Varkaudessa", Paavela kertoo.

Karjalan liiton aktiivina Paavela johti patsastoimikuntaa, joka keräsi 150 000 euroa kahdessa vuodessa. Taiteilija Juhani Honkasen veistämä patsas paljastettiin kesäkuussa.

Patsasta rahoittivat kymmenet karjalaisjärjestöt ja yksityishenkilöt.

"Luovutetun Karjalan pitäjäyhdistykset järjestivät konsertteja, joiden lipputulot lahjoitettiin patsasta varten. Monet yksityishenkilöt ilmoittivat haluavansa vain näköispatsaan ja sanoivat vaativansa rahat takaisin, jos niillä hankitaan jokin häkkyrä", Paavela kertoo.

Rahaa saatiin myös valtiolta, sillä silloinen kulttuuri- ja opetusministeri Paavo Arhinmäki (vas) myönsi hankkeelle 20 000 euroa.

Helsingin kaduilla ja puistoissa on noin 400 veistosta, arvioi arkkitehti Klas Fontell Helsingin kaupungin taidemuseosta.

Suurin osa veistoksista on hankittu kaupungin varoilla, mutta yksityisellä rahoituksella kaupunkiin tulee keskimäärin yksi veistos vuodessa, Fontell kertoo.

Jos veistoshanke todetaan vakavasti otettavaksi, muistomerkkiä puuhaavan on otettava yhteyttä muun muassa kaupunkisuunnitteluvirastoon, taidemuseoon ja rakennusvirastoon, kertoo Fontell.

"Monet ottavat yhteyttä myös kaupunginjohtaja Jussi Pajuseen ja apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauriin. "

Taidemuseossa ei olla estetiikkapoliiseja. "Taide on aina jossain määrin makuasia. Toiset inhoavat näköispatsaita, toiset abstrakteja teoksia", Fontell sanoo.

Evakkoäiti-patsaan lisäksi toinen uusi yksityisellä rahalla hankittu veistos on Katariina Saksilaisen patsas, joka on katsellut kesästä 2014 lähtien Vanhankaupunginkosken suvantoa Matinkaaren kävelysillan kupeessa.

Patsas on yksityisten henkilöiden eli Raija-Helena Niemelän omaisten ja ystävien rahoittama.

"Väittelin tohtoriksi 2013 ja samana vuonna täytin 60 vuotta. Sain silloin lahjaksi patsaan pienoismallin. Sen jälkeen poikani Jussi Niemelä toimi puuhamiehenä patsaan saamiseksi."

Jussi Niemelä kertoo projektin vieneen paljon aikaa.

"Kukaan ei ollut hanketta vastaan, mutta kukaan ei oikeasti edistänyt sitä."

"Eniten olin yhteydessä kaupunkisuunnitteluvirastoon, jotta veistokselle löytyisi sopiva sijainti", Niemelä kertoo.

Katariina Saksilainen (1513–1535) oli Helsingin vuonna 1550 perustaneen Ruotsin kuningas Kustaa Vaasan ensimmäinen puoliso ja kuningas Eerik XIV:n äiti. Saksilainen kuoli lapsivuoteeseen syntymättömän lapsensa kanssa päivää ennen kuin täytti 22 vuotta.

Sirpa Räihä HS
Verkatehtaanpuiston rantakalliolla on Katariina Saksilaisen veistos, jonka on veistänyt Hannu Konttinen. Saksilainen (1513–1535) oli kuningas Kustaa Vaasan ensimmäinen puoliso ja kuningas Eerik XIV:n äiti.
Verkatehtaanpuiston rantakalliolla on Katariina Saksilaisen veistos, jonka on veistänyt Hannu Konttinen. Saksilainen (1513–1535) oli kuningas Kustaa Vaasan ensimmäinen puoliso ja kuningas Eerik XIV:n äiti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat