Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kutsuplussan tuki on suhteellisen pieni

Lakkautettava Kutsuplus on Helsingin, Espoon ja Vantaan mielestä liian kallis

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Kutsuplus-matkustaja maksaa kyydistä muutaman euron aloitusmaksun lisäksi kulkemansa reitin pituuden mukaan. Suurimman osan Kutsuplussan kustannuksista ovat maksaneet Helsinki ja muut kunnat.
Kutsuplus-matkustaja maksaa kyydistä muutaman euron aloitusmaksun lisäksi kulkemansa reitin pituuden mukaan. Suurimman osan Kutsuplussan kustannuksista ovat maksaneet Helsinki ja muut kunnat. Kuva: Juhani Niiranen HS

Helsinki, Vantaa ja Espoo eivät aio jatkaa Kutsuplus-kokeilua vuodenvaihteen jälkeen. HS kertoi perjantaina, että kaupunkien mielestä palvelu on "nykyisessä taloustilanteessa niin kallis, ettei sitä kannata jatkaa".

Vuosien 2011–2015 välillä hanke on maksanut Helsingin seudun liikenteen (HSL) seitsemälle jäsenkunnalle lipputulojen vähennyksen jälkeen noin 8,3 miljoonaa euroa. Keskimäärin Kutsuplus on siis maksanut vuodessa alle kaksi miljoonaa euroa.

Samaan aikaan samojen kuntien kokonaistuki HSL:lle ilman Kutsuplus-liikennettä oli 282,6 miljoonaa euroa pelkästään vuonna 2014. Saman vuoden liikennöintikustannuksista Kutsuplus vei 0,47 prosenttia.

Viime vuonna jokaista Kutsuplus-matkaa tuettiin keskimäärin noin 40 eurolla. Tämän vuoden aikana tuki on ollut noin 20–25 euroa.

Jos matkan keskihinta on tänä vuonna pysynyt samana kuin viime vuonna eli noin viidessä eurossa, tarkoittaa se noin 80–83 prosentin subventioastetta.

Samaan aikaan Helsingin sisäistä, aikuisten 30 vuorokauden kausilippua tuettiin 66 prosentin subventioasteella vuonna 2013. Subventioprosentit eivät kahdessa vuodessa ole käytännössä muuttuneet.

Toisin sanoen: 30 vuorokauden Helsingin sisäinen aikuisten lippu maksaisi matkakortille ladattuna yli 130 euroa ilman HSL:n jäsenkuntien tukea. Lasten kausilipussa subventioaste on peräti 83 prosenttia.

"Subventio on kohdistettu vahvasti matkakorttituotteisiin ja kausilippuihin. Tämä on pohjoismainen tapa. Etelä-Euroopassa tuki sen sijaan on useammin kohdistettu nimenomaan kertalippuihin, eikä siellä välttämättä edes ole erillisiä matkakortteja", HSL:n viestintä- ja markkinointijohtaja Mari Flink sanoo.

Matkakortille ladattavia seutulippuja HSL tukee noin 38 prosentilla, sanoo HSL:n johtava tariffisuunnittelija Jarmo Riikonen. Aikuisen 30 vuorokauden seutukausilippu maksaisi ilman tukia 155 euroa kuukaudessa. Nyt se maksaa 93 euroa.

Subventio Helsingin sisäisellä aikuisten kausilipulla jokaista liikennevälineeseen tehtyä nousua kohden on noin euron. Aikuisten seutukausilipulla tehtyä nousua kohden subventio on noin 0,70 euroa.

Matkakortille ladattavat arvoliput sen sijaan ovat aikuisilla lähes omakustanteisia, tuki on vain 10–20 prosenttia.

Kuljettajilta tai automaateista ostettavat kertaliput ovat omakustanteisia, niitä ei tueta. Bussilla, junalla tai raitiovaunulla tehdyn matkan todellinen hinta on siis noin kolme euroa kerralta. Hinnassa on kuitenkin kuntakohtaisia eroja, HSL:n Riikonen muistuttaa.

Eri operaattoreilla on erilaiset kustannukset, ja joukkoliikenteen käytön määrä vaihtelee kunnittain.

Kaikkineen HSL:n subventioaste oli 49,1 prosenttia vuonna 2014. Toisin sanoen Helsingin seudun joukkoliikenteen kustannuksista hiukan yli puolet katetaan lipputuloilla.

Jäsenkuntien tuki oli vuonna 2014 pienempi kuin 280 miljoonaa euroa, kun otetaan huomioon työmatkakulujen verovähennysoikeus.

Jos kaikista matkalipuista maksettaisiin omakustannehinta, voisivat ihmiset vähentää työmatkakuluja verotuksessa merkittävästi nykyistä enemmän. Tämä vähentäisi kunnallis- ja valtionveron tuottoja. Vuonna 2012 tehdyn laskelman mukaan verotulot pienenisivät yhteensä yli 90 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat