Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaalaisopettaja: Kokeet ovat huijausta

Oppilaat määräävät tahdin Martinlaakson lukiossa matematiikan ja fysiikan tunneilla. Samanmieliset opettajat eri puolilta Suomea kehittävät uutta menetelmää porukalla.

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo HS
Pekka Peura käy tehtävää läpi Alexei Krammin (vas.), Markus Moilasen ja Ilkka Toivosen kanssa kolmannen luokan fysiikan tunnilla Martinlaakson lukiossa.
Pekka Peura käy tehtävää läpi Alexei Krammin (vas.), Markus Moilasen ja Ilkka Toivosen kanssa kolmannen luokan fysiikan tunnilla Martinlaakson lukiossa. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

"Opettajalle on paljon hyötyä siitä, että on ollut itse kohtuullisen laiska koulussa", Martinlaakson lukiossa matematiikkaa ja fysiikkaa opettava Pekka Peura sanoo.

Entinen laiska on luopunut kokeista, koska ne eivät auta oppimaan. Hyviä arvosanoja saavat pänttäävät koetta varten edellisenä iltana ja unohtavat kokeen jälkeen suuren osan. Peura sanoo, että tämä on vähän huijaamista. Toinen porukka ei oivalla mitään, seuraava kurssi on taas astetta hankalampi suorittaa. Joku osaa, mutta pilaa sitten kokeen hermoilemalla.

Fakta

Näin Vantaalla kehitetään uutta menetelmää

 Pekka Peura on kokeillut uutta opetustapaa jo useita vuosia.

 Muutoksia testataan yksi idea kerrallaan. Lisäksi joka kerta mietitään, oliko idea hyvä.

 Jos uudistus ei lähde lentoon, siitä luovutaan. Lukiolaisilta kerätty palaute ratkaisee.

 Peura tekee myös osan opetusmateriaalista itse. Esimerkiksi opetusvideoita tekevät myös muut uudistajat, jotka tekevät töitä kouluissa eri puolilla Suomea.

 Verkossa he kohtaavat esimerkiksi Matematiikan opetuksen tulevaisuus -blogissa ja Facebookin Yksilöllinen oppiminen ja oppimisen omistajuus -ryhmässä, jossa on jo lähes 6 000 jäsentä.

Peuran luokassa tahdin määräävät lukiolaiset.

Fysiikantunnilla abiturientit menevät suoraan tottuneesti ryhmiin istumaan ja tekemään tehtäviä, kukin itsenäisesti mutta kavereiden kanssa keskustellen. Opettaja ei luennoi vastauksista etukäteen. Tänään hän sen sijaan käy jo aiemmin keräämiään vastauksia läpi parin oppilaan kanssa kerrallaan. Että miksi olet tässä kohdassa miettinyt juuri näin?

"Tämä vaatii paljon omaa työtä. Mutta jos on motivaatiota, tässä oppiikin enemmän", sanovat Tuukka Jaakkola ja Juho Nummelin, jotka ovat juuri kinanneet opettajan kanssa yhden vastauksen riittävyydestä.

"Minulla tämä tapa opiskella toimii ihan kivasti, koska nämä aineet ovat minulle muutenkin helppoja", Nummelin sanoo.

Entä sitten he, jotka matemaattiset aineet ovat kauhistus? Peuran kurssi alkaa niin, että oppilaille kerrotaan, mihin asti on tarkoitus edetä. Sitten kukin saa itse ratkaista, missä ja miten tehtävät tekee.

Ei siis ole läksyjä eikä perinteisiä ryhmätöitä, joissa jokainen ryhmän jäsen on vastuussa koko ryhmän työn tuloksesta.

Jos tehtävässä ei pääse omin päin eteenpäin, voi tutkia valmista lähdemateriaalia verkossa tai kirjaa, kysyä kavereilta tai opettajalta. Välillä opetellaan jo tutkijan taitoja. Ei kysytä mitä tapahtuu, vaan pyydetään miettimään miksi.

Arvosanan kursseista yhä saa, vaikka opettaja haluaisi luopua niistäkin. Kokeiden sijaan arvosana syntyy tehdyistä tehtävistä ja yhdessä käydystä arviointikeskustelusta. Nopeaa ei rangaista lisätehtävillä, vaan hän saa siirtyä esimerkiksi seuraavalle kurssille suoraan, vaikka istuukin edellistä suorittavien keskellä edelleen.

Nopein tekee työnsä kahdessa päivässä, mutta seuraavien tehtävien lisäksi hän käyttää paljon aikaa kavereidensa auttamiseen.

Hitaimmilla kurssin suorittamiseen voi mennä vaikka koko lukukausi. Se ei haittaa. Peura sanoo, että oikoteitä matematiikassa ei ole. Perusasiat on pakko ymmärtää yksi kerrallaan ennen kuin jatkaa.

"Opettajat haluavat opettaa kaikkea kaikille. Siinä käy niin, että osa ei opi yhtään mitään, vaan menee jo alussa ihan sekaisin", Peura sanoo.

"Tässä ehtii tukea yhtä oppilasta kerrallaan, kun ei harrasta oppimisen massatuotantoa. Ehtii myös kuunnella", Peura sanoo.

Uusi tapa opettaa on vanhaa työläämpi. Peura tekee osan oppimateriaalista itse ja kehittää menetelmäänsä myös vapaa-ajalla.

Peura sanoo, että hän ei ole ajatuksineen mitenkään yksin.

"Välillä tulee palautetta, että joku teki samaa jo 1980-luvulla. Se on totta. Yhdessä luokassa kerrallaan on kokeiltu vaikka mitä aina", Peura arvelee.

Uutta on se, että uudistuksia kaipaavat vaihtavat ajatuksia verkossa ja oppivat toisiltaan.

Tekeillä olevassa opetussuunnitelmassa ja koulun tulevissa uudistuksissa mennään Peuran mielestä oikeaan suuntaan, mutta kovin hitaasti. Uudistukset kun vaatisivat hänen mielestään myös rakenteisiin puuttumista, ja niistä taas on tehty poliittisia päätöksiä.

Toistaiseksi uuteen opetustapaan tyytymättömät ovat olleet pieni vähemmistö Peuran luokassa, vaikka hän kyselee jatkuvasti palautetta lukiolaisilta itseltään.

"Jos tämä ei ole palveluammatti, niin mikä sitten on. Nuoriso on mukavaa ja fiksua", Peura perustelee.

Peuran menetelmästä kirjoitti ensimmäisenä Yliopisto-lehti.

Maija Aalto HS
Martinlaakso

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat