Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Historiallinen Helsinki on esillä ulkoilmanäyttelyssä – 45 vuotta sitten Espalla asui vielä kahdeksan perhettä

On vuosi 1970. Katuja levennetään autoilun lisääntyessä ja keskustan asunnot muuttuvat konttoreiksi. Enää kahdeksan perheen ikkunat avautuvat vuonna 1970 Esplanadille. Älkää kuitenkaan luulko, että Espalla asuvat vain valitut raharuhtinaat. Espalla on myös ränsistynyttä boheemisuutta, diplomaattista loistoa, arkisia koteja ja viheliäisiä loukkoja. Helsingin Sanomien artikkeli henkii pessimismiä. "Esittelemme Espan viimeiset asukkaat", otsikossa luvataan.

Kaupunki
 
Marja-Liisa Kallio HS 20. 12. 1970
HS
1970-luvulla Pohjoisesplanadille oli vasta tullut uusi asfaltti. Katua levennettiin autoja varten.
1970-luvulla Pohjoisesplanadille oli vasta tullut uusi asfaltti. Katua levennettiin autoja varten. Kuva: HS

Eri puolille Helsinkiä on maanantaista alkaen sijoitettu 20 HS:n historiallisiin uutisiin liittyvää valokuvaa maanantaista alkaen. Ne kertovat kaupungin ja aikojen muutoksesta kuten myös tässä julkaistava vanhan ja uuden tekstin pari. Kuvat ovat lähellä paikkoja, joissa ne on alunperin otettu. Valokuvia voi käydä katsomassa ulkomainospaikoilla, esimerkiksi raitiovaunupysäkeillä. Valokuvien alanurkissa on kirjainkoodit, jotka keräämällä voit voittaa 500 euron lahjakortin haluamaasi liikkeeseen.

Ihmisten iloisesta Espasta on tullut konttori-Espa.

Jokaisen uudistuksen yhteydessä Esplanadin asukasluku vähenee muutamalla henkilöllä. Uudessa Akateemisessa kirjakaupassa ei ole edes talonmiehen asuntoa, ei liioin uusitussa Kaupungintalossa.

Tavallaan Esplanadilla asuu ihmeen vähän väkeä, tavallaan yllättävän paljon.

Perheitä, joiden sisäänkäynti on Esplanadilta ja joiden ikkunat ovat myös Espalle, on jäljellä viisi – presidenttiä lukuun ottamatta.

Heitä ovat pankinjohtaja Arne Möllerin perhe, Itävallan suurlähetystön arkistosihteeri Hans Salomonin perhe, Ruotsalaisen teatterin talonmiehen Arthur Lindholmin perhe ja Ruotsin suurlähetystössä kaksi perhettä.

Asuntoja, joiden ikkunat ovat Espalle, vaikka sisäänkäynti on sivukadulta, on lisäksi kolme. Tanssinopettaja Liisa Vuorisolan sekä presidentinlinnan siivessä kenraalimajuri Urpo Levon perheen ja erään varastonhoitajan.

Kuitenkin– yllätys – vuoden 1970 alussa Esplanadille oli henkikirjoitettu 262 ihmistä. Osa heistä asuu sivukaduilla ja suurin osa sivurakennuksissa, ja osa on jo muuttanut pois tai kuollut.

Jäljellä olevat ovat etupäässä talojen huoltohenkilökuntaa: talonmiehiä, lämmittäjiä, emännöitsijöitä, autonkuljettajia.

Suurta ihastusta saattaa herättää pankinjohtaja Arne Möllerin, 48, asunto tämän talon viidennessä kerroksessa: parkettilattioita, kaakeliuuneja, uusrokokoo-huonekaluja – tilaa yli kaksisataa neliötä, viisi huonetta, keittiö ja apuhuone.

Rouva Brita Möller: "Tämä on Helsinki minulle. En voisi ajatella asumista esikaupungissa – yhtä hyvin voisin asua vaikka Hämeenlinnassa."

Pankinjohtaja Möllerin mielestä vanha keskusta on asumisen suhteen "deekiksen partaalla". Arne Möller tarkoittaa lähinnä, että ympäristö on jollain lailla kuollut, kun asukkaita ei juuri ole.

Liikenne kuluttaa hänestä keskustaa liikaa ja saastumisongelma tuntuu viidennessäkin kerroksessa, jossa kolmisen vuotta sitten maalattu katto pitää kohtapuoliin taas maalata.

Keskustassa asuja tulee laiskaksi, sanovat Möllerit. Ei oikein viitsi lähteä minnekään muualle, kun kaikkea on lähelläkin.

Espa on muuttunut: "30-luvulla Espan puisto oli paljon elävämpi, siellä oli lasten hiekkalaatikotkin. Nyt ei lapsia näe enää ollenkaan."

Yksi varjopuolikin Espalla asumisessa on. Perheen 8-vuotiaan englanninsetterin Marshallin pitää kaupunginisien mielestä käydä tarpeillaan Merisatamassa saakka, vaikka puisto on aivan oven edessä.

Ruotsalaisen teatterin talonmies Arthur Lindholm, 68, asettuu kuin näyttelijä keskelle lattiaa ja katsoo ulos ikkunasta. Siellä näkyy Erottajan tori, mainosvaloja, ravintoloita, taukoamatonta liikennettä.

Öisin Lindholm ja hänen vaimonsa Ester, 68, heräävät vähän väliä ulkoa kuuluvaan meluun, mutta nukahtavat taas.

Lindholmit ovat asuneet kaksi vuotta tässä 44 neliön asunnossa. Sitten kun Lindholmit väsyvät työntekoon, he muuttavat Maunulaan ja hankkivat television.

La Scalan talossa asuu diplomilaulaja Vuokko Nenonen, 41. Vuokra on vain sata markkaa, mutta mukavuudetkin ovat vähissä – hänellä ei ole edes suihkua eikä lämmintä vettä. Hän on asuntoonsa iki-ihastunut:

"Jollain tavalla tämä on koti Helsingin sydämessä. Tori ja satama ovat lähellä ja ympäristö on niin kaunis."

 

Teksti on lyhennelmä joulukuussa 1970 ilmestyneestä artikkelista.

Vahtimestari-talonmies Arthur Lindholm ja hänen vaimonsa Ester Lindholm asuivat 1970-luvulla Ruotsalaisen teatterin asunnossa.
Vahtimestari-talonmies Arthur Lindholm ja hänen vaimonsa Ester Lindholm asuivat 1970-luvulla Ruotsalaisen teatterin asunnossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat