Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin Esplanadilla asuu vuonna 2015 yhä neljä ihmistä

Helsingin Esplanadi ei kuollut, vaikka 45 vuotta sitten niin pelättiin. Varsinaiseksi asuinkaduksi se ei silti ole palannut. Vuonna 1970 Espalle avautuivat HS:n laskujen mukaan kahdeksan perheen ikkunat, nyt puistokadun varrella asuu neljä ihmistä.

Kaupunki
 

Tämä maisema on harvinaista herkkua.

Näkymä ylimmän kerroksen asunnosta Helsingin Pohjoisesplanadilla on kaunis. Puiden latvojen yläpuolelta kaikki näyttää kaukaiselta, puistonpenkit ja kadulla kiirehtivät ihmiset. Autojen äänet kantautuvat suljettujenkin ikkunoiden läpi, mutta muuten ei uskoisi, että ollaan kaupungin paraatipaikalla.

Kyseessä on tällä hetkellä ainoa Espalla myynnissä oleva asunto – ja todennäköisesti ainoa pitkään aikaan. Kuten 1970-luvulla povattiin, Espalla ei asu enää juuri kukaan.

Lähes 300 neliön läpitalon huoneisto sijaitsee Grönqvistin talossa Pohjoisesplanadi 25–27:ssa. Ennen se on toiminut muun muassa Helsingin ensimmäisenä puhelinkeskuksena ja kauppaneuvoksen kotina. Jatkossa sitä voi käyttää sekä asuntona että toimistona.

4,5 miljoonan euron hintainen huoneisto on ollut myynnissä yli vuoden.

"Myyntiä on hidastanut huoneistossa tehtävä remontti. Mutta nämä ovat sellaisia kohteita, joilla on oma etsikkoaikansa, ja lopulta ostaja löytyy", sanoo huoneiston kiinteistönvälittäjä Jukka Ignatius.

Samassa vuonna 1881 valmistuneessa talossa on yhteensä neljä huoneistoa, joita voi käyttää asuntona. Niistä kahteen suurimpaan on sisäänkäynti ja ikkunat kadun puolella. Ignatiuksen käsityksen mukaan yksi asunto on käytössä kakkosasuntona, muut mitä ilmeisimmin muussa käytössä.

"Kun talo rakennettiin, se oli kokonaan asuintalo, kuten monet muutkin Espan taloista. Mutta ne ovat pikkuhiljaa muuttuneet toimistotiloiksi", Ignatius kertoo.

Nykyään Pohjois- ja Eteläesplanadilla asuu vakituisesti neljä henkilöä, kertoo Helsingin tietokeskus. Se pohjaa tietonsa vuodenvaihteen lukuihin.

Helsingin Sanomat onnistui tavoittamaan yhden harvoista asukkaista. Hän ei halua nimeään tai asuintaloaan julkisuuteen, mutta on valmis vaihtamaan harvinaisesta kotikadusta muutaman sanan.

"Onhan tämä erikoinen paikka asua", vuosikymmeniä toisella kaduista asunut henkilö sanoo.

Hänen mukaansa kaupungin paraatipaikalla asumisessa on sekä hyvät että huonot puolensa.

Toisaalta kaikki on lähellä. Lähikauppa on Stockmannin herkku ja kaikki kaupungin palvelut ovat kivenheiton päässä. Julkisia ei tarvitse juurikaan käyttää, vaan liikkuminen hoituu kävellen tai pyörällä.

Toisaalta liikenteestä tulee jatkuvaa taustamelua, kuin kohinaa, joka tuo ympäristöön levottomuutta.

Vaikka asukas kertoo olevansa jo täysin tottunut asuinpaikkaansa, hänestä Espa on Helsingin kauneimpia kohtia.

"On ainutlaatuista saada nähdä elämää täältä käsin. Onhan se toista kuin jos asuisi metsän laidalla, rauhallisissa ympyröissä".

Ja vaikka Espalla asuminen on harvinaista, koko kantakaupungissa asuu nykyään koko ajan enemmän ihmisiä. Kantakaupungissa väestön väheneminen on pysähtynyt ja kääntynyt voimakkaaseen kasvuun. Kantakaupungin osuus Helsingin väestönkasvusta viimeisten viiden vuoden aikana on noin 44 prosenttia, käy ilmi Helsingin kaupungin tietokeskuksen julkaisusta Helsingin tila ja kehitys 2015.

Liki viidennes väestönkasvusta sijoittuu kaupungin vanhimpaan asuntokantaan, etenkin ennen sotia valmistuneihin asuntoihin. Valtaosin kasvu kuitenkin keskittyy alueille, joissa on runsaasti uusia asuntoja.

Espan pitkäaikaisen asukkaan mukaan kulmia on rauhoittanut se, että keskusta on siirtynyt pohjoisempaan Kampin ostoskeskuksen ja Musiikkitalon suuntaan. Etenkin nuoriso viihtyy nykyään paremmin Kansalaistorilla kuin Espalla.

Sen kuitenkin huomaa, että turistien määrä on kasvanut. Viime vuonna Helsingissä yöpyi 3,3 miljoonaa matkailijaa, kun vuonna 2000 vastaava luku oli vajaat 2,6 miljoonaa ja vuonna 1990 1,75 miljoonaa matkailijaa. Espalla sen näkee, koska lähellä on kaksi suurta vetonaulaa, Tuomiokirkko ja Kauppatori.

"Yleensä kaupunki on hiljennyt kesäksi ja ollut melkein autio, mutta viime kesänä ei ensimmäistä kertaa huomannut eroa muihin kuukausiin", asukas sanoo.

Kaiken kaikkiaan Espa on kuitenkin pysynyt hänestä melko samanlaisena – vain jatkuvasti vilkkaampana.

Kivijalat ovat täynnä ravintoloita, kahviloita ja kauppoja. On jäätelömyymälää, designia ja kiiltäviä näyteikkunoita. Kesäisenä päivänä penkkejä ja nurmikkoa ei meinaa nähdä ihmisten alta, ja puistossa kantautuu musiikki, puheensorina ja vieraat kielet.

Asukkaalta kiitosta saavat etenkin puiston kukat ja istutukset, joista kaupunki pitää hyvää huolta.

"Ne ovat vuosi vuodelta paremmat."

Handout
Helsingin Pohjoisesplanadi on säilynyt vilkkaana, vaikka keskustan kuolemaa povattiin.
Helsingin Pohjoisesplanadi on säilynyt vilkkaana, vaikka keskustan kuolemaa povattiin.
4,5 miljoonan euron asunto on ainoita Esplanadilla myynnissä olevia asuntoja ehkä pitkään aikaan. Kuva on otettu ennen remonttia.
4,5 miljoonan euron asunto on ainoita Esplanadilla myynnissä olevia asuntoja ehkä pitkään aikaan. Kuva on otettu ennen remonttia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat