Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesän tapahtumasuma näkyi ruuhkana Helsingin lupajonoissa

Viranomaisten neuvo Helsingin turhautuneille tapahtumajärjestäjille: Ole ajoissa liikkeellä

Kaupunki
 
Roni Rekomaa Lehtikuva
Helsingin Kyläsaaressa elokuun alkupuolella järjestetystä elektronisen musiikin Weekend Festival -tapahtumasta tuli noin kaksisataa meluvalitusta.
Helsingin Kyläsaaressa elokuun alkupuolella järjestetystä elektronisen musiikin Weekend Festival -tapahtumasta tuli noin kaksisataa meluvalitusta. Kuva: Roni Rekomaa Lehtikuva

Tapahtumien järjestämiseen liittyvät viranomaisten luvat ja määräykset ovat puhuttaneet varsinkin Helsingissä tänä vuonna. Osa tapahtumien järjestäjistä on sanonut hitaan byrokratian vaikeuttaneen tapahtumien suunnittelua.

Ympäristötarkastaja Tanja Rajamäki ei kuitenkaan muista, että tapahtuma olisi jäänyt järjestämättä lupien odottelun takia. Helsingin kaupungin ympäristökeskukseen tulee paljon etenkin kesätapahtumien meluilmoituksia.

Helsingin Tuomarinkylässä Haltialan pelloilla järjestettävä Haltiala Hayride jäi tänä vuonna juhlimatta, sillä maankäyttöluvan saamisessa meni puolitoista kuukautta. Järjestäjä oli luullut saavansa luvan kolmessa viikossa.

"Alle kuukauden käsittelyaika on oma tavoitteemme, johon ruuhka-aikaan ei ole valitettavasti päästy", Helsingin kaupungin lakimies Jussi Puutio sanoo.

Kaupunki ei ole korvausvelvollinen, vaikka tapahtuma jäisi lupien odottelun takia toteutumatta.

"Luvananto maankäyttöön ei ole velvollisuus tai viranomaistehtävä, joten käsittelyn venymisestä ei voi tulla kaupungille sanktioita", Puutio selventää.

Kevät on kiireisintä aikaa lupien käsittelyssä.

"Kaupunkiin voi olla yhteydessä ja kysyä hakemuksen tilanteesta, jos luvalla on kiire. Mutta ohituskaistaa ei ole", Puutio kertoo.

Lupahakemusten ruuhkapiikki kestää helmi–maaliskuusta kesäkuuhun saakka.

"Ei tullut yllätyksenä, että hakemusjonossa tuli ruuhkaa."

Melulle ei varsinaisesti haeta lupaa. Siitä tehdään ilmoitus, jonka perusteella ympäristökeskus antaa määräyksiä. Rajamäen mukaan nämäkään eivät tule yllätyksenä.

"Kommunikoimme tapahtumajärjestäjien kanssa hyvissä ajoin, vaikka asia olisi vielä prosessissa."

Rajamäen mukaan ilmoitukset ovat usein puutteellisia, mikä hidastaa käsittelyä.

Maankäyttöluvan odottelu voi jumittaa tapahtumajärjestelyt. Jos paikka ei ole varmistunut, järjestäjien voi olla vaikea edistää muita järjestelyjä.

Osa jokavuotisten tapahtumien järjestäjistä saattaa kuitenkin luottaa luvan saamiseen ja esimerkiksi buukata esiintyjiä jo lupaa odotellessa.

"Jos alue on vapaana, sen saa yleensä käyttöön", Puutio lupaa.

Suosittuja tapahtumapaikkoja ovat muun muassa Narinkkatori ja Rautatientori.

"Suomen kesä on lyhyt, ja tapahtumia halutaan sijoittaa yleensä kesäisin viikonlopuille. Ihmiset eivät aina huomaa olla tarpeeksi ajoissa liikenteessä", alueidenkäyttöpäällikkö Pirjo-Liina Koivusaari rakennusvirastosta sanoo.

Kaupunki voi myös ehdottaa korvaavaa tapahtumapaikkaa.

Meluasioissa isot tapahtumajärjestäjät jättävät ympäristötarkastaja Rajamäen mukaan ilmoitukset hyvissä ajoin.

Ensikertalaiset saattavat ilmoittaa melusta myöhemmin kuin 30 päivää ennen tapahtumaa, mutta silloinkin luvat voidaan Rajamäen mukaan järjestää.

"Jos tapahtumajärjestäjä jättää tahallaan monta kertaa ilmoituksen tekemättä tai se tulee liian myöhään, siirrämme asian poliisille. Poliisi arvioi, onko melusta ollut haittaa."

Tapahtumien ääniä Helsingissä kuuluu myös vastedes, sillä isot ulkoilmatapahtumat ovat vakiinnuttaneet paikkansa ja kasvattavat Rajamäen mukaan kokoaan.

Osa pienten tapahtumien järjestäjistä tuntee lainsäädännön hyvin ja osaa suunnitella tapahtumansa niin, ettei lupaa edes tarvita.

"Jos tapahtuma päättyy illalla kahdeksaan tai vähän meteliä aiheuttava tapahtuma viimeistään yhdeksään mennessä, meluilmoitusta ei tarvitse tehdä. Kyläyhdistykset ja nuorisokeskukset osaavat käyttää tätä hyödykseen."

Melun ja tapahtuma-alueen lupien lisäksi järjestäjä joutuu tekemään ilmoituksia poliisille, pelastuslaitokselle ja Teostoon sekä anomaan lupaa elintarvikkeiden tarjoiluun ja alkoholin myymiseen. Myös liikennejärjestelyihin ja esimerkiksi huvipuistolaitteille tarvitaan omat lupansa.

"Lupaviidakko on siis melkoinen", Rajamäki sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat