Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomus ja vihreät syyttävät virastojen määrää Helsingin kankeudesta

Helsinki uudistaa vielä tänä syksynä johtamisjärjestelmänsä. Nyt poliitikot vääntävät siitä, pitäisikö Helsingin karsia virastojensa määrää.

Kaupunki
 
Kari Pullinen, Benjamin Suomela, Juhani Niiranen HS, Aapo Huhta HS
Kokoomus ja vihreät olisivat ryhmänjohtajien Lasse Männistön (kok) ja Otso Kivekkään (vihr) mukaan valmiita siihen, että Helsingin kaupunki siirtyisi toimialamalliin. Sdp ei Pilvi Torstin mukaan ole päättänyt kantaansa johtamisjärjelmän muutokseen. Vasemmistoliiton ryhmänjohtaja Veronica Honkasalo toivoo, että paikallisdemokratiaa vahvistettaisiin.
Kokoomus ja vihreät olisivat ryhmänjohtajien Lasse Männistön (kok) ja Otso Kivekkään (vihr) mukaan valmiita siihen, että Helsingin kaupunki siirtyisi toimialamalliin. Sdp ei Pilvi Torstin mukaan ole päättänyt kantaansa johtamisjärjelmän muutokseen. Vasemmistoliiton ryhmänjohtaja Veronica Honkasalo toivoo, että paikallisdemokratiaa vahvistettaisiin. Kuva: Kari Pullinen, Benjamin Suomela, Juhani Niiranen HS, Aapo Huhta HS

Helsingin kankeus ja byrokraattisuus johtuu pitkälti Helsingin virastorakenteesta, sanovat Helsingin suurimpien puolueiden ryhmänjohtajat Lasse Männistö (kok) ja Otso Kivekäs (vihr).

"On ihan selvää, että meidän sangen raskas byrokratiamme on yksi syy sille, että Helsinki on hitaampi ja kankeampi kuin sen pitäisi olla", Kivekäs sanoo.

Männistö kertoo arkisen esimerkin: "Helsingin leikkipuistoista vastaa viisi–kuusi virastoa. Yksi pyörittää toimintaa, yksi vastaa rakennuksista, yksi leikkitelineistä, yksi maapohjasta ja yksi hiekan tuonnista sinne hiekkalaatikkoon."

"Jos joku on yhteydessä kaupungin suuntaan ongelmien takia, niin sitä oikeaa luukkua on aika vaikea löytää."

Helsingissä on tällä haavaa 31 virastoa tai liikelaitosta. Määrä on suuri verrattuna muihin Suomen suuriin kaupunkeihin.

Esimerkiksi Espoon ja Vantaan asioita hoidetaan viiden erillisen toimialan kautta.

Helsingin virastojen määrän pohtiminen on nyt ajankohtaista, sillä Helsinki päättää vielä tänä syksynä suuresta, kaupungin johtamista koskevasta uudistuksesta. Tarkoitus on siirtää valtaa virkamiehiltä entistä enemmän poliitikoille.

Uudistuksen yhteydessä käsitellään väistämättä myös Helsingin virastorakennetta.

Kokoomus ja vihreät haluavat, että uudistuksen yhteydessä Helsinki ottaisi käyttöön niin sanotun toimialamallin.

Mallin ideana on yksinkertaistaa Helsingin johtamista kokoamalla esimerkiksi kaavoitukseen, rakentamiseen ja kiinteistöihin liittyvät asiat yhteen toimialaan. Nykyisin niitä käsittelee Helsingissä kuusi virastoa.

Samalla tarkoituksena on keventää hallintoa luopumalla nykyisistä virastopäälliköistä ja karsimalla muuta hallintoa.

Kutakin toimialaa johtaisi poliittisesti valittava apulaispormestari, poliitikoista koostuva lautakunta sekä pätevyyden perusteella valittava virkamies eli toimialajohtaja. Toimialajohtajien esimiehenä toimisi kaupunginkanslian päällikkö.

Uudistus lisäisi poliitikkojen valtaa, sillä sen jälkeen eri toimialat olisivat itsenäisiä virastoja paremmin valtuuston ohjauksessa, kokoomus ja vihreät perustelevat.

Suurpuolueiden näkemyksellä on paljon painoarvoa, sillä kokoomuksella ja vihreillä on 40 Helsingin 85 valtuutetusta. Varmaa toimialamalliin siirtyminen ei silti ole.

Esimerkiksi vasemmistoliiton ryhmänjohtajan Veronika Honkasalon mielestä virastoja yhdistelemällä vain kasvatetaan virkamiesvaltaa, ei pureta sitä.

"Sote-virastossa on nähty, että asiat ovat sosiaali- ja terveysasioista päättävässä lautakunnassa niin isoja, ettei niitä pysty hallitsemaan", Honkasalo sanoo.

"Päätöksentekijät kiinnittävät siellä huomiota pikkujuttuihin, jolloin isot asiat saattavat mennä ohi. Silloin päätösvaltaa nimenomaan jää virkamiehille."

Myös hänen mielestään virkamiesvalta on Helsingissä todellinen ongelma, johon pitäisi puuttua. Honkasalon mielestä asia pitäisi kuitenkin hoitaa toisella tavalla kuin keskittämällä valtaa.

"Hirveän keskitetyn johtamisjärjestelmän sijaan meidän pitäisi vahvistaa paikallisdemokratiaa niin, että asukkailla olisi budjettivaltaa alueensa asioista."

Poliittisesti keskeistä on myös se, miten Helsingin kolmanneksi suurin puolue Sdp muutokseen suhtautuu.

"En halua vielä ottaa asiaan kantaa, koska emme ole saaneet siitä vielä valmistelua käsittelyyn. Henkilökohtaisesti edustan kantaa, ettei vähempi ole aina parempi", sanoo Helsingin johtamisuudistustyöhön keskeisesti osallistunut valtuutettu Pilvi Torsti (sd).

Kokoomuksessa kritiikki ei horjuta uskoa toimialamalliin. Ryhmänjohtaja Männistön mielestä se tekisi Helsingistä esimerkiksi yritysten näkökulmasta helpomman yhteistyökaupungin. Tämä taas voisi lisätä Helsingin yksityisen sektorin työpaikkoja ja verotuloja.

"Yritysten asiat ovat nykyisin levällään muun muassa elinkeinopalveluissa, ympäristötoimessa ja kaupunkisuunnitteluvirastossa kaavoituksen osalta. Kukaan ei kanna kokonaisvastuuta yrittäjien tarpeista."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat