Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesko aloittaa biokaasukokeilun

Pirkka-tuotteita valmistetaan biojätteestä saadulla energialla

Kaupunki
 

Kauppaketju Keskon ruokakauppojen hyllyillä on ollut syyskuun alusta tuotteita, jotka on valmistettu biojätteistä saadulla biokaasulla.

Noin sata Uudenmaan K-ruokakauppaa ja muutama varasto Vantaalla lähettävät kaiken elintarvikkeiksi kelpaamattoman jätteensä Lahteen Gasumin biokaasulaitokselle. Sieltä kaasu viedään eteenpäin Pirkka-tuotteita valmistaville Myllyn Parhaalle ja Wurstille.

Yhtiöt toimittavat Keskolle muun muassa lihapasteijoita, nakkeja, makkaroita ja leikkeleitä.

Kesko arvioi, että rekat vievät Lahteen biojätettä noin 2 800 tonnia vuodessa. Siitä 1 300 tonnia tulee Keskon Vantaan varastolta. Pääkaupunkiseudun ruokakaupoista jätettä tulee runsaat 700 tonnia, joista 500 Helsingistä.

Syyskuun alussa käynnistynyt hanke lähti liikkeelle noin vuosi sitten, kertoo Keskon päivittäistavarakaupan vastuullisuuspäällikkö Timo Jäske.

Projektin tarkoitus on vähentää kaatopaikalle menevän jätteen määrää sekä edistää puhtaan ja uusiutuvan energian käyttöä.

Keskon koko ruokahävikki on noin prosentin päivittäistavarakaupan liikevaihdosta eli 47 miljoonaa euroa. Tästä valtaosa menee hyväntekeväisyyteen.

"Halusimme kuitenkin hyödyntää muun hävikin omien tuotteiden valmistuksessa. Gasumilta tarjottiin tähän hyvää mallia", Jäske sanoo.

Kuluttajahintoihin muutos ei vaikuta. Biojätteen kierrätyskonseptia on tarkoitus laajentaa useisiin kauppoihin, valmistajiin ja energian käyttäjiin.

"Totta kai haluamme lisää Pirkka-toimittajia mukaan. Jatkossa myös esimerkiksi kauppojen jakeluautot tai kauppapaikkojen lämmitys voisivat toimia biokaasulla."

Gasumin kaasuverkosto toimii vain Länsi- ja Etelä-Suomessa. Muualla Suomessa biojätteestä tehdään muun muassa kaukolämpöä ja sähköä.

Gasumin biokaasuliiketoiminnan kehityspäällikkö Jani Arala kertoo jätteiden hyödyntämisen vähentävän vuotuisia hiilidioksidipäästöjä 380 tonnia. Se vastaa karkeasti yli kolmen miljoonan kilometrin ajomatkaa henkilöautolla.

"On erittäin hienoa päästä tarjoamaan tällaista ratkaisua ruokakaupoille."

Aralan mukaan Keskon ratkaisu, jossa sen omia tuotteita valmistetaan omista jätteistä saadulla energialla, on ainutlaatuinen maailmassa. Gasum haluaa vastaisuudessa tarjota biojätteiden kierrätysmahdollisuutta ja biokaasua sadoille muillekin yrityksille.

"Miksei myös päivittäistavaraketjuille", Arala sanoo.

Neuvottelut kaasun myynnistä ovat useiden yritysten kanssa jo hyvin pitkällä.

"Uskomme vahvasti, että biokaasun käyttö tulee leviämään. Sen ei välttämättä tarvitse tulla omista jätteistä, mutta haluamme antaa senkin mahdollisuuden yrityksille."

Biokaasu on hieman maakaasua kalliimpaa. Arala ei kuitenkaan usko sen haittaavan käyttöönottoa.

"Yritykset näkevät, että tämä on vastuullinen tapa toimia. Viimeisimmän tutkimuksen mukaan myös 70 prosenttia kuluttajista haluaa valita tuotteita, jotka on tehty ympäristöystävällisesti."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat