Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomenlinna saa ensi kesänä haastajan – näin Vallisaari muuttuu

Sotilaskäytössä ollut saari aukeaa ensi kesänä matkailijoille. Tänään julkaistavassa yleissuunnitelmassa 85 prosenttia saaresta säilytetään koskemattomana.

Kaupunki
 
Sami Kero HS
Ilmakuva Vallisaaresta huhtikuulta. Takana oikealla on Kuninkaansaari.
Ilmakuva Vallisaaresta huhtikuulta. Takana oikealla on Kuninkaansaari. Kuva: Sami Kero HS

Suomenlinnan ylitäydet kalliot saavat ensi kesänä haastajan, kun valtio avaa sotilaskäytössä olleen Vallisaaren yleisölle.

Tänään tiistaina julkaistavasta Vallisaaren maankäytön yleissuunnitelmasta käy ilmi, että vähän Suomenlinnaa suuremmasta Vallisaaresta halutaan tehdä luontomatkailusaari.

Metsähallituksen tilaamassa selvityksessä 85 prosenttia luonnonsuojelualueeksi muutettavasta Vallisaaresta jätetään koskemattomaksi ja 15 prosentille on tarkoitus rakentaa infraa saaren houkuttelevuutta lisäävän yritystoiminnan käyttöön. Esikuvaa bisneksen ja luonnon yhdistämiseen on haettu Yhdysvaltojen kansallispuistoista.

"Kauppatorilta pääsee Vallisaareen 20 minuutissa. Jo sijaintinsakin vuoksi Vallisaaresta tulee urbaani luontokohde", Metsähallituksen projektipäällikkö Minttu Perttula kertoo.

Vallisaaren rakentaminen halutaan keskittää saaren koillisosaan rakennettavaan "Vallisaaren kylään". Sinne tulee ainakin pieniä liikkeitä, työtiloja ja muita palveluita.

Pysyvään asumiseen tarkoitettuja asuntoja ei tule, mutta Metsähallitus toivoo, että hotellit ja muut väliaikaista majoitusta tarjoavat yritykset innostuisivat saaren mahdollisuuksista.

Luonnon lisäksi Vallisaaren nähtävyyksiin kuuluvat esimerkiksi sotilaskäytössä olleet luolastot, joista laajimmat ovat satojen neliömetrien laajuisia. Niihin maankäytön yleissuunnitelma sijoittaa esimerkiksi ravintoloita.

Vallisaaren asemakaavan laatiminen aloitettiin vasta heinäkuussa, joten suunnitelmien toteutuminen tulee kestämään vielä vuosia. Minttu Perttulan mukaan ensi kesänä saareen aukeaa kuitenkin jo kahvila ja pienvenesatama. Veneettömien kulkeminen Vallisaareen onnistuu toukokuun puolesta välistä lähtien Kauppatorin rannasta kerran tunnissa liikkeelle lähtevällä vesibussilla.

"Samalla lipulla tulee pääsemään Suomenlinnaan, Vallisaareen ja Lonnaan. Helsingissä pääsee siis harrastamaan uudenlaista saarihyppelyä", Perttula sanoo.

Potentiaalia Vallisaarella ainakin on. Pinta-alaan suhteutettuna saari on luonnon monimuotoisuudelta koko Helsingin rikkain alue. Minttu Perttula kertoo, että Vallisaaresta on tavattu liihottelemasta yli 700 perhoslajia.

Vallisaari on myös itsestään syntynyt museo, joka esittelee luonnon ja ihmisen ikuista taistoa. Tällä hetkellä villiintynyt luonto on voitolla, mutta aikanaan ihminen on tallonut jälkensä saaren kallioperään useassakin erässä. 1500-luvulla, Ruotsin vielä hallitessa Suomea, Vallisaaressa sijaitsi laivojen miehistön majoitustila eli skanssi. Venäjän vallan aikana sinne taas rakennettiin tykkipattereita ja varuskuntarakennuksia. Suomen itsenäistymisen jälkeen Puolustusvoimat on pyörittänyt Vallisaaressa muun muassa ammuslataamoa, kemiallista laboratoriota ja kaasunaamarikorjaamoa.

Ensi keväänä suljettu saari avataan ensimmäistä kertaa siviileille.

"Yritämme löytää sopivan tasapainon ihmisen ja luonnon välille", Perttula sanoo.

HS vieraili Vallisaaressa elokuussa 2014:

Salaperäinen Vallisaari avautui talkoolaisille
Salaperäinen Vallisaari avautui talkoolaisille
Helsingin edustalla sijaitsevan Vallisaaren ryteiköt saivat kyytiä, kun 50 talkoolaista ryhtyi raivaustöihin lauantaina. Saaressa on vielä paljon tehtävää ennen kuin se avautuu virkistyskäyttöön vuonna 2016. Talkoolaisia tilaisuus ilmaiseen raadantaan ilahdutti, koska se on ainoa keino päästä vielä suljetulle sotilassaarelle

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat