Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amnesty vaatii hallitukselta turvakodeille lisää rahaa

Turvakodeista puuttuu satoja paikkoja – tilanne paikoin lohduton

Juuri voimaan tullut kansainvälinen sopimus edellyttää lisää apua väkivaltaa pakeneville. Amnesty vaatii hallitukselta turvakodeille lisää rahaa.

Kaupunki
 
Rio Gandara HS
Pääkaupungin turvakodin mukaan 146 väkivallan uhan takia turvapaikkaa hakenutta jäi ilman paikkaa viime vuonna.
Pääkaupungin turvakodin mukaan 146 väkivallan uhan takia turvapaikkaa hakenutta jäi ilman paikkaa viime vuonna. Kuva: Rio Gandara HS

Ihmisoikeusjärjestö Amnestylla on Suomen hallitukselle terveisiä: turvakoteihin tarvittaisiin ainakin 40 miljoonaa euroa rahoitusta. Tilanne etenkin pääkaupunkiseudulla on lohduton.

Haagassa sijaitsevassa Pääkaupungin turvakodissa oli torstaina harvinainen tilanne: yksi kymmenestä turvapaikasta oli vapaana. Näinkin hyvin asiat ovat harvoin. Sadoille väkivaltaa pakeneville kerrotaan vuosittain, että tilaa olisi korkeintaan käytävällä.

"Apua hakeva on jo ylittänyt yhden suuren kynnyksen. Hänet pitää ottaa vakavasti heti", sanoo Pia Puu Oksanen Amnestyn Suomen osastosta.

Valtion talousarvioesityksessä rahaa on varattu 11,55 miljoonaa euroa. Amnestyn mukaan tämä riittää nipin napin pitämään yllä nykyisiä turvakoteja. Tilojen kunnostamisesta tai uusista paikoista on turha haaveilla. 40 miljoonaa euroa perustuu THL:n tekemään selvitykseen.

Turvakotien ahdinko ei ole uutta, mutta ammattilaiset toivoivat asioiden muuttuvan tänä syksynä. Rahoitus siirtyi kunnilta valtiolle alkuvuodesta.

Elokuussa astui Suomessa voimaan Euroopan neuvoston Istanbulin sopimus, joka vaatisi yli nelinkertaistamaan paikkojen määrän. Ennen vaaleja kaikki eduskuntapuolueet myös kertoivat Amnestyn kyselyssä kannattavansa tätä. Käytännössä mitään ei ole tehty.

Pääkaupungin turvakoti laski, että paikka turvakodissa jäi saamatta viime vuonna 146 kertaa. Tänä vuonna tahti näyttää vain kiihtyvän, erityisesti loppukevät oli synkkä.

Vähintään yhtä paha tungos on Vantaalla. Vaikka turvakoti on pienempi kuin Helsingissä, helmikuun alusta tähän kohtaan syksyä on sanottu ei 120 perheelle.

Suomen ainoa sijainniltaan salainen turvakoti Mona on usein yhtä ruuhkautunut. Mona on erityisesti maahanmuuttajille suunnattu, mutta kun muualla on täyttä, sinne on sijoitettu myös kantasuomalaisia perheitä.

Rio Gandara HS
"Tilanne on hurja", sanoo Pääkaupungin turvakodin vastaava sosiaalityöntekijä Minna Remes-Sievänen.
"Tilanne on hurja", sanoo Pääkaupungin turvakodin vastaava sosiaalityöntekijä Minna Remes-Sievänen.

Tarkalleen ottaen turvakodista ei koskaan vastata vain ei, et voi tulla. Aina etsitään vaihtoehtoja. Yhteyttä kannattaa siis ottaa, jos kokee, että kotona ei ole turvallista.

"Tilanne on hurja. Kun paikkoja ei ole, selvitämme yhdessä onko turvallista mennä esimerkiksi lähisukulaisen luo tai onko muualla tilaa", kertoo vastaava sosiaalityöntekijä Minna Remes-Sievänen Pääkaupungin turvakodista.

Jos naapuriturvakodeissa on sama tilanne, avuntarvitsija ohjataan kuntien sosiaalitoimien hätäpäivystyksiin. Joissain kunnissa saatetaan tarjota tilalle tukiasuntoa Espoon malliin.

"Toisinaan ihmisiä on majoitettu jopa hotelliin", kertoo Mona-kotia johtava Ljudmila Kettunen.

Amnestyn Oksanen katsoo, että tukiasunto täydentää, muttei korvaa turvakotia. Hotelli on vielä pahempi, koska pakopaikan lisäksi väkivaltaa pakeneva tarvitsee kipeästi vertaistukea ja ammattiapua.

"Turvakotiin pitää päästä heti, kun hälytyskellot alkavat soida. Ei pidä joutua odottamaan, että väkivalta muuttuu vakavammaksi. Eikä ihmistä voi laittaa yksin Omenahotelliin miettimään, että koska kännykkään tulee taas uusi tekstiviesti vainoajalta", sanoo Oksanen.

Rio Gandara HS
Pääkaupungin turvakodin resurssit ovat vähissä.
Pääkaupungin turvakodin resurssit ovat vähissä.

Avun tarve voi vaihdella muutamasta tunnista useisiin viikkoihin. On myös mahdotonta ennustaa, koska turvakodissa on ruuhkaisinta.

Vantaan turvakodin toiminnanjohtaja Kristiina Väänänen kertoo, että muutoksia olisi mahdollista tehdä nopeasti.

"Me voisimme lisätä paikkoja jo nyt, jos rahaa olisi", Väänänen sanoo.

Pääsihteeri Riitta Särkelä Ensi- ja turvakotien liitosta vertaa turvakoteja palokuntiin. Niitä on pidettävä yllä silloinkin, kun hetkeen ei ole palanut.

"Turvakoti auttaa irtautumaan väkivallasta paremmin kuin pelkkä läheisten ja sukulaisten tuki. Yksi viesti toistuu, kun olemme kyselleet asiakkailta kokemuksia: olisinpa tullut jo aiemmin", kertoo Särkelä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat