Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ympäristönormit voivat estää asuinrakentamisen Helsingin loistopaikalla

Helsingin johtava ympäristöasiantuntija ei suosittele asumista Mannerheimintien, Mäkelänkadun tai Hämeentien varrella

Kaupunki
 

Ympäristönormit saattavat estää asuinrakentamisen Mannerheimintiellä Helsingin ydinkeskustan läheisyydessä. Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan oli tarkoitus käsitellä tiistaina suunnitelmaa, jonka mukaan osoitteessa Mannerheimintie 102 sijaitseva Finnairin entinen pääkonttori muutetaan toimistotilasta irtaimistovarastoksi. Päätöstä asiasta ei vielä tehty.

Kiinteistö ei kaupunkisuunnitteluviraston mielestä sovellu asunnoiksi, sillä Mannerheimintien liikenne aiheuttaa liikaa pienhiukkas- ja melupäästöjä.

Tästä on kyse

 Osoitteessa Mannerheimintie 102 sijaitsevan kiinteistön kohtalon nosti esiin maanantaina Tolkku-blogissa julkaistu kirjoitus.

 Kirjoituksessa ihmeteltiin, miksi Helsingin keskustassa sijaitseva kiinteistö muutetaan mieluummin varastoksi kuin asunnoiksi.

 Kysymys on olennainen, sillä Helsingissä on puhuttu jo vuosia asuntojen hintojen kalleudesta.

"Useampi yrittäjä on yrittänyt tehdä siihen asuntoja, mutta se on osoittautunut vallitsevilla ympäristönormeilla liian hankalaksi", sanoo arkkitehti Jukka Kähkönen kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Asian nosti esiin maanantaina Tolkku-blogissa julkaistu kirjoitus. Kirjoituksessa ihmeteltiin, miksi noin parin kilometrin päässä Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva kiinteistö muutetaan mieluummin varastoksi kuin asunnoiksi. Kysymys on Helsingin viime vuosien kehityksen valossa olennainen, sillä Helsingissä on puhuttu jo vuosia asuntojen hintojen kalleudesta.

Tilanne on myös sikäli omituinen, että heti viereisessä kiinteistössä on asuntoja.

"Kun Mannerheimintien nykyiset asunnot on rakennettu, liikenne- ja ympäristönormit ovat olleet ihan toisenlaiset. Noista asioista voi olla montaa mieltä, ja siellä asuu varmasti tyytyväisiä ihmisiä", sanoo asemakaavapäällikkö Olavi Veltheim kaupunkisuunnitteluvirastosta.

"Minä en ole kuitenkaan näiden asioiden paras asiantuntija. Sitä kannattaa kysyä esimerkiksi Helsingin ympäristökeskuksesta", Veltheim jatkaa.

Ympäristökeskuksen johtava ympäristöasiantuntija Eeva Pitkänen kertoo, ettei heiltä ole kysytty näkemystä Mannerheimintie 102:n tilanteesta. Pitkänen arvioi kuitenkin, että he olisivat suhtautuneet asuinrakentamiseen kielteisesti.

Syynä on se, että alueen typpidioksidipitoisuus ylittää EU:n asettamat raja-arvot. Typpidioksidi saattaa aiheuttaa ongelmia esimerkiksi astmaatikoille ja sydänsairaille, Pitkänen sanoo.

"Ilmanlaatu on sillä kohtaa Helsingin huonoimpia. Typpidioksidin ja pienhiukkasten määrä korreloivat myös hyvin keskenään eli jos typpidioksidin raja-arvot ylittyvät, alueella on todennäköisesti myös paljon pienhiukkasia", Pitkänen sanoo.

Pienhiukkaset puolestaan saattavat aiheuttaa esimerkiksi syöpää.

Hetkinen, onko Mannerheimintie siis ilmansaasteiden takia vaarallinen paikka asua?

"Ilmanlaatutilanne on huono, siihen pitäisi pystyä vaikuttamaan asunnoissa jollain suodatusratkaisuilla. Me pohdimme jatkuvasti sitä, millä keinoin pystyisimme pudottamaan näitä typpidioksidipitoisuuksia", Pitkänen vastaa.

Asuisitko itse tai suosittelisitko asumista alueella?

"En voi suosittaa, kyllä tällaiset katukuiluympäristöt ovat huonoimpia sekä melun että ilmanlaadun kannalta", Pitkänen vastaa.

Mannerheimintien lisäksi vastaavanlaisia keskustan tuntumassa sijaitsevia suuripäästöisiä alueita löytyy Helsingistä myös esimerkiksi Mäkelänkadulta ja Hämeentieltä.

Asemakaavapäällikkö Veltheimin mukaan on mahdollista, ettei näiden väylien varrella sijaitsevien kiinteistöjen toimistoja voida muuntaa ympäristömääräysten takia asunnoiksi myöskään jatkossa. Uudisrakentaminen sen sijaan voisi olla mahdollista.

"Avokortteleita niille ei voisi rakentaa silloinkaan, mutta jos tehtäisiin umpikortteleita, niin varsinkaan Mannerheimintie ei olisi täysin mahdoton. Silloinkin pitäisi huolehtia siitä, ettei tehtäisi sellaisia katukuiluja, johon nämä ilmansaasteet kasautuisivat", Veltheim sanoo.

Täysin mahdotonta ei ole myöskään Finnairin entisen pääkonttorin muuttaminen asuinkäyttöön joskus tulevaisuudessa.

"Tätä ollaan esittämässä varastokäyttöön 10 vuoden määräajaksi. Sen jälkeen katsotaan, mikä tilanne on. Silloin olosuhteet ja lähtökohdat asuinrakentamiseen voivat olla erilaiset", kaupunkisuunnitteluviraston arkkitehti Kähkönen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat