Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sanomatalosta on tullut nukkeharrastajien vakiopaikka – ihana höpsöttää muiden harrastajien kanssa

Haltioituneet hihkaisut täyttävät Sanomatalon, kun nukkeilua harrastavat tytöt ottavat läpikulkutilan omakseen

Kaupunki
 
Näin toimii äärisöpö keräilynukke – sillä on myös menneisyys
Näin toimii äärisöpö keräilynukke – sillä on myös menneisyys
Etelä-Koreasta tulee söpöjä nukkeja, joille niiden omistajat sepittävät kohtaloita. Nukkeilijat Siiri Palmio, 10, ja Mea Reinikainen, 11, kertovat suojattiensa tarinat. Sitten nähdään, miten nukke toimii. Toimittaja Katja Kuokkanen, kuvaus Rio Gandara, leikkaus Terhi Liimu.
Mesta-jutut kertovat kaupunkilaisten elämästä ruohonjuuritasolla. Kerro vinkkisi meille (hs.kaupunki@hs.fi, facebook.com/hskaupunki) tai lähetä lukijan kuva numeroon 17181.

Tältä näyttäisi ihmishahmoon taiottu irtokarkkikaupan hedelmäosasto. Sanomatalon valtavassa ala-aulassa katsomon penkit ovat muuttuneet ruohikoksi.

Vihreällä kankaalla istuu toinen toistaan söpömpiä nukkeja. Joillakin on kainalossa sateenkaarelta värinsä lainannut pehmolaama tai vitivalkea pupu.

Kolmisenkymmentä tyttöä on kokoontunut nukketapaamiseen eli -miittiin. Keräilynuket ovat eteläkorealaisia, valtaosin pullipeja.

Helsingin rautatieaseman kyljessä oleva Sanomatalo on nukkemiittien vakiopaikka. Tänne on helppo tulla joka puolelta pääkaupunkiseutua – ja Nurmijärveltäkin.

Nukeilla on pinkkiä ja vaaleansinistä peruukkia. Silmien iirikset hehkuvat metallinhohdetta.

Mieleen ponnahtaa japanilaisten animaatioiden ja mangasarjakuvien kuvasto. Tähän liittyy japanilainen söpöilytyyli kawaii.

Noin 30 senttimetrin nuket voi purkaa osiin, niille voi vaihtaa kehon, eri asentoihin taipuvat kädet, peruukin, silmät. Nukeista voi tehdä mitä vaan.

"Se pullipeissa on ihanaa. Tosi tärkeää on myös kuvaaminen ja blogin pitäminen. Monilla on yksi blogi nukeille ja toinen myyntitavaroille", Helsingin Kruununhaasta tullut Siiri Palmio, 10, kertoo.

Rio Gandara HS
Miitissä otetaan yleensä ryhmäkuva nukeista. Nukkeilijat Jenny Holopainen (alhaalla vas.), Sini Karjalainen (alhaalla oik.) sekä Jenna Salminen (ylhäällä oik.) ja Siiri Palmio (ylhäällä toinen oik.) asettelivat nukkeja kuvaan Sanomatalossa Helsingissä.
Miitissä otetaan yleensä ryhmäkuva nukeista. Nukkeilijat Jenny Holopainen (alhaalla vas.), Sini Karjalainen (alhaalla oik.) sekä Jenna Salminen (ylhäällä oik.) ja Siiri Palmio (ylhäällä toinen oik.) asettelivat nukkeja kuvaan Sanomatalossa Helsingissä.

Nukkeiluun hurahtaneita tyttöjä ja mitä ilmeisimmin myös heidän äitejään näyttää esimerkiksi Facebookin perusteella olevan eri puolilla maailmaa.

Tähän nukkemiittiin tulleiden joukossa ei ole yhtään poikaa.

"Alussa selitin kotona, että saisinko nuken, koska se kehittää visuaalista silmää ja taiteen ymmärtämistä", Espoon Niipperissä asuva Sini Karjalainen, 11, sanoo.

Värisevät huokaukset ja haltioituneet hihkaisut kuuluvat asiaan. Ne osoittavat kaverille, että tämän nukke on "ihana".

Jos jotkut ohi kiirehtivistä työmatkalaisista malttaisivat pysähtyä ja tutustua nukkeiluun, heitä pitäisi vihkiä termistöön.

Tulkkina voisi toimia Palmio – hänet tunnistaisi kissankorvista, jotka ovat omien korvien yllä. "Stock-käsi on tosi pelottava verrattuna obitsu-käteen", Palmio sanoo toiselle osallistujalle.

Se tarkoittaa, että ostettaessa nukella on peruskeho, joka narisee eivätkä nivelet taivu sutjakasti. Kädet voi vaihtaa eri asennoissa oleviin malleihin. Obitsu-vartalo taipuu, stock-keho ei.

sini karjalainen
Sini Karjalainen kuvaa nukkeaan Lilyä myös luonnossa ja pitää nukeista blogia.
Sini Karjalainen kuvaa nukkeaan Lilyä myös luonnossa ja pitää nukeista blogia.

Miittejä on tyttöjen mukaan Helsingissä joka viikko. Ensikertalainen löytää mukaan, kun etsii kuvapalvelu Instagramista nukkeilijan ja seuraa, koska kutsu ilmestyy Instaan. Etikettiin kuuluu mainostaa miittejä, jotta muutkin tietävät tulla paikalle.

"Minulla oli ekassa nukkemiitissä kaveri mukana, mutta ei tarvitse tuntea ketään etukäteen", Karjalainen kertoo.

"Miittien idea on juuri se, että tutustutaan muihin nukkeilijoihin", Palmio kuvaa.

"Jos saa Instassa täyteen vaikka viisisataa tai tuhat seuraajaa, voi järjestää tasaluvun kunniaksi nukkemiitin", hän jatkaa.

Kokoontumisessa kaivetaan repuista nuket ja minigrip-pusseissa olevat myyntiartikkelit.

Myytävinä on itse virkattuja pipoja. Nuket asetellaan muutamaan rykelmään, ne istuvat ja seisovat kuin oikeat ihmiset.

On helpompi kuvata, kun nuket ovat ryhmissä eivätkä hajallaan pitkin penkkejä.

"Hei tyypit, kuka haluaa ottaa ryhmäkuvan?" joku huikkaa.

Kaikki tietenkin – siis nukeista. Pinkit tennarit, keltaiset ja siniset kumpparit tömisevät vasten vaaleaa puuta, kun kolmisenkymmentä tyttöä tarttuu nukkeihin ja siirtyy vihreiden penkkien toiselle puolelle.

Siellä on kuin ryhmäkuvaa varten luodut puiset tasanteet.

"Hei kaikki, väistäkää niitä, jotka eivät ole vielä saaneet ryhmäkuvaa", kuuluu ohje, kun jotkut innostuvat liian lähelle ottamaan kännykällä lähikuvaa.

Tunnin kuluttua miitti hiipuu. Seuraa toinen vaihe. Nyt lähdetään Kilala-kauppaan, suomalaistuneiden japanilaisnaisten perustamaan puotiin. Se on nukkeilijoiden mekka, nettikauppojen ohella tietysti.

"Miitin jälkeen kierrellään kaupoissa ja höpsötetään. Aika usein kierros päättyy Kamppiin, koska monen pitää odottaa kyytiä kotiin", Palmio kertoo.

Suosiossa on käynti hampurilaisella – jotkut käyvät sushilla. Ei tosin Vantaan Tikkurilassa asuva Jenna Salminen, 13. "Äiti ja isä inhoavat sushia, siksi en ole koskaan käynyt japanilaisessa ravintolassa."

rio gandara hs
Tärkeää on myös nukkien asusteiden ja muiden tarvikkeiden ostaminen ja myyminen.
Tärkeää on myös nukkien asusteiden ja muiden tarvikkeiden ostaminen ja myyminen.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat