Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entistä useampi helsinkiläinen syntyy nyt kantakaupunkiin

Helsingin uudet kaupunginosat nostivat cityvauvojen määrän taas kasvu-uralle. Entistä useampi helsinkiläinen syntyy nyt kantakaupunkiin.

Kaupunki
 
Kari Pullinen
Tässä nousee kivikaupungin uusi lapsipolvi: Johannes Aaltonen (vas.), Veera Aaltonen, Armi Bäckman, Niilo Hänninen ja Roosa Halonen leikkivät tiistaiaamuna Ruoholahden kappelin perhekerhossa. Noin vuosi sitten Helsinkiin muuttanut Tiina Aaltonen (takana) kaipaisi Ruoholahden tienoille hieman enemmän luontoa.
Tässä nousee kivikaupungin uusi lapsipolvi: Johannes Aaltonen (vas.), Veera Aaltonen, Armi Bäckman, Niilo Hänninen ja Roosa Halonen leikkivät tiistaiaamuna Ruoholahden kappelin perhekerhossa. Noin vuosi sitten Helsinkiin muuttanut Tiina Aaltonen (takana) kaipaisi Ruoholahden tienoille hieman enemmän luontoa. Kuva: Kari Pullinen

Armi Bäckman on hädin tuskin tepastellut sisään Ruoholahden kappelin perhekerhoon, kun hän näkee tilaisuutensa tulleen. Nukenrattaat ovat poikkeuksellisesti vapaana, joten Bäckman tarttuu päättäväisesti työntöaisaan ja lähtee lykkimään.

Nukenrattaita, ostoskärryjä ja kerhon muita työnneltäviä suosikkitavaroita havittelee vuosi vuodelta yhä useampi tenava.

Seurakunnan perhekerhojen kävijämäärä on 2010-luvun aikana vähintään tuplaantunut.

"Tai ehkä pikemminkin lähes kolminkertaistunut", lastenohjaaja Maarit Mustakallio arvioi.

Timo Hämäläinen
Pakilassa leikittiin näin vuonna 1976, jolloin Helsingin vauvoista 35 prosenttia syntyi kantakaupunkilaisiksi. Pakila oli jo silloin lapsiperheiden suosiossa.
Pakilassa leikittiin näin vuonna 1976, jolloin Helsingin vauvoista 35 prosenttia syntyi kantakaupunkilaisiksi. Pakila oli jo silloin lapsiperheiden suosiossa.

Syy Ruoholahden kerhon suosion kasvuun tulee kanavan toiselta puolen, missä kasvaa kohisemalla tiivis, kaupunkimainen Jätkäsaaren alue.

Jätkäsaaresta on muutamassa vuodessa tullut yksi Helsingin taaperopitoisimmista kaupunginosista. Samalla tavalla taaperoistuvat myös kaupunkimaiset Arabianranta ja Kalasatama.

Kuluvan vuoden alussa joka kymmenes Jätkäsaaren asukas oli ehtinyt elämänurallaan korkeintaan peruskoulun ensimmäiselle luokalle.

Suurimman lapsi-ikäluokan muodostivat yksivuotiaat, ja suurin aikuisporukka asettui lisääntymisikäiseen 25–29 ikävuoden haarukkaan.

Uusien, tiiviiden kaupunginosien ansiosta noin 30 prosenttia Helsingin vauvoista syntyy jälleen cityvauvoiksi eli kantakaupunkiin. Helsingin kaupungin tietokeskus määrittelee kantakaupungiksi alueen, joka ulottuu eteläisistä kaupunginosista aina Arabianrantaan ja Ruskeasuolle asti.

1970-luvun lähiörakentamisesta alkanut notkahdus on selätetty.

Pienimmillään cityvauvojen osuus helsinkiläisvauvoista oli vuonna 1992, jolloin 24 prosenttia syntyneistä syntyi kantakaupunkiin.

"Lasten määrää on nostanut reipas uudisrakentaminen, mutta myös kantakaupungin vanhoille alueille on tullut lisää lapsiperheitä", järjestelmäpäällikkö Pekka Vuori Helsingin kaupungin tietokeskuksesta sanoo.

"Ihmiset eivät myöskään muuta naapurikuntiin yhtä herkästi kuin aikaisemmin."

Kivikorttelit kiinnostavat taas lapsiperheitä, mutta nykyisin kivikorttelit ovat aika paljon pehmeämpiä kuin entisaikaan.

"Olen tosi tyytyväinen puistoihin, sanoo Jätkäsaaren ja Ruoholahden rajamaastossa asuva Jenni Toivonen, Armi Bäckmanin äiti. "Nurmikentät kumpuilevat, ja puissa voi jopa kiipeillä. Rattailla liikkuminenkin on otettu hyvin huomioon."

Alueella on joka päivä ohjelmaa pikkulapsiperheille, ja tiheästi asutulta alueelta imetyspaikkakin löytyy vaivatta.

"Kaikissa kauppakeskuksissa on isot, nätit lastenhoitotilat, ja joka paikkaan on niin lyhyt matka, että aina ehtii kauppakeskukseen, konservatorioon tai koululle", yhdeksän vuotta kotiäitinä ollut Kukka Rosti vakuuttaa.

Cityvauvojen osuus Helsingin vastasyntyneistä

35 % vuonna 1976: Ennen lähiöiden rakentamista Helsinki tarkoitti pitkälti kantakaupunkia, joten vauvatkin syntyivät kivikortteleissa.

24 % vuonna 1992: Lähiöiden ansiosta Helsinki kasvoi ja lisääntyi esikaupungeissa. Sen jälkeen keskustan vauvaperheitä imivät naapurikunnat.

30 % vuonna 2012: Nurmijärvi-ilmiön hiipuminen ja kantakaupungin uudet kaupunginosat siivittivät kantakaupungissa syntyneiden vauvojen osuuden uuteen nousuun.

Toivonen on imettänyt sujuvasti metrossakin.

"Kun piti jäädä pois, vauvalla oli vielä tissi suussa. Jatkoimme käytävän penkillä."

Kivikortteleissa ihmiset ovat lähekkäin, ja tätä nykyä moni katsoo sen sopivan lapsiperheille erinomaisesti. Seuraa ja sopivaa menoa löytyy aina.

"Syyksi on esitetty kaupunkiasumisen renessanssia. Kaupungissa on hyvät palvelut ja liikenneyhteydet", Vuori sanoo.

Taloustilannekin voi Vuoren mukaan vaikuttaa: epävarmana aikana asutaan mieluummin ahtaasti kuin ryhdytään rohkeisiin asuntokauppoihin.

Sinänsä kantakaupungin asukkaiden lastentekohalut ovat pysyneet vakaina. Tuhatta cityhelsinkiläistä kohti syntyy joka vuosi noin 11 cityvauvaa, mikä on täsmälleen saman verran kuin 1990-luvulla.

Keskimäärin citynainen synnyttää esikaupunkinaista vähemmän lapsia, Pekka Vuori huomauttaa.

Siinä missä vaikkapa jätkäsaarelaisen naisen lasketaan synnyttävän keskimäärin 1,46 lasta, synnyttävät Myllypuron, Tapaninvainion, Alppikylän tai Pakilan naiset keskimäärin yli kaksi lasta.

"Kantakaupungissa asuu paljon nuoria paljon nuoria naisia, jotka eivät hanki lapsia. Kyllä lapsiperheet keskittyvät edelleen esikaupunkien pientaloalueille", Vuori sanoo.

Kaisa Hakkarainen HS
Ruoholahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat