Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin tyhjiä päiväkoteja ei ole harkittu pakolaisille

Majoituspaikkojen määrä puhutti kaupunginvaltuustoa keskiviikkona

Kaupunki
 

Helsingin kaupungilla on kaksi tyhjää päiväkotia Östersundomissa, vahvistaa kiinteistövirasto HS:lle. Samalla Helsingin vastaanottokeskukset ovat niin täynnä, että monet turvapaikanhakijat joutuvat tyytymään patjamajoitukseen myös vasta avatussa Koskelan vastaanottokeskuksessa.

Miksi tyhjissä päiväkodeissa ei majoiteta turvapaikanhakijoita, Helsingin maahanmuuttopalveluiden päällikkö Sari Karisto?

"Näistä päiväkodeista meillä ei tähän mennessä ole ollut tietoa. Kaikki mahdolliset tilavaihtoehdot kartoitetaan. Emme tässä tilanteessa sano millekään ratkaisulle ei, kunnes on päästy jäsentyneempään käsitykseen siitä, miten vastaanoton järjestäminen niin Suomessa kuin Helsingissä kuin rakentuu."

Kaksi hyväkuntoista päiväkotia näyttävät täyttävän maahanmuuttoviraston kaikki ehdot. Ehtona vuokraukselle on, että tilat ovat viranomaisten hyväksymiä. Lisäksi majoituspaikkoja olisi oltava vähintään 50–200. Ruokailu pitäisi pystyä järjestämään joko laitos- ja tai jakelukeittiöstä. Kariston mukaan nimenomaan majoituspaikkoja pitää olla tarpeeksi, jotta vastaanottokeskuksen perustaminen on järkevää.

"Jos yksiköt ovat kovin pieniä ja hajallaan, toiminnan organisointi muuttuu vaikeammaksi ja vaatii enemmän resursseja."

Koskelan sairaalan tiloihin avattiin vastaanottokeskus kaksi viikkoa sitten. Se täyttyi Kariston mukaan heti, mutta toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin.

"Toki tekemistä on vielä paljon. Henkilöstörekrytointi on kesken ja varustetaso vaillinainen, mutta palvelut kyetään järjestämään."

Sekä Koskelassa, Punavuoressa että Kaarlenkadulla Kalliossa on noin 200 majoituspaikkaa turvapaikanhakijoille. Viime viikolla sekä Kalliossa että Punavuoressa oli todellisuudessa jopa 400 majoittujaa.

Helsinki perustaakin todennäköisesti vielä vähintään yhden uuden vastaanottokeskuksen.

"Kaupunki selvittää asioita juuri tällä hetkellä. Onko Helsingissä lisäkapasiteetin tarvetta ja kuinka pitkäksi aikaa? Se riippuu valtakunnallisesta tilanteesta ja muiden kuntien mahdollisista päätöksistä purkaa maahantuloalueelle syntynyttä ruuhkaa."

Suomeen täytyy perustaa vielä useita vastaanottokeskuksia, Karisto arvioi.

"Kun otetaan huomioon, paljonko turvapaikanhakijoita on saapunut ja paljonko on ennakoitu saapuvan, keskuksia tarvitaan lisää", Karisto sanoo.

"Olemme joka päivä sen haasteellisen kysymyksen edessä, että mihin uudet tulijat kyetään majoittamaan."

Keskiviikkona turvapaikanhakijoiden määrän kasvu herätti tunteita Helsingin kaupunginvaltuustossa. Rkp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Björn Månsson kysyi, onko Helsinki varautunut kasvattamaan ottamiensa turvapaikanhakijoiden määrää nykyisestä.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajusen (kok) vastauksen mukaan Helsinki ei ole toistaiseksi varautunut lisäämään turvapaikanhakijoille tarkoitettujen majoituspaikkojen määrää. Pajunen sanoi, että Helsingissä on tällä haavaa kirjoilla 2192 turvapaikanhakijaa. Heistä 1420 on kirjoilla vastaanottokeskuksissa ja 772 yksityismajoituksessa.

Vihreiden Johanna Sumuvuori toivoi Helsingin perkaavan kaikki tyhjät tilansa turvapaikanhakijoiden käyttöön.

"Tämä olisi konkreettinen ja nopea tapa auttaa ihmisiä", Sumuvuori sanoi.

Perussuomalaisten Mari Rantasen ja Pertti Villon mielestä Helsingillä ei ole rahaa ottaa nykyistä enemmän turvapaikanhakijoita vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat