Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vasemmisto: Helsinki kasaa valtaa harvoille

Vasemmistoliiton mielestä Helsinki on keskittämässä valtaa harvoille poliitikoille

Kaupunki
 

Osa Helsingin kaupunginvaltuutetuista pelkää Helsingin suunnitteleman johtamisremontin kasaavan valtaa entistä harvempien poliitikkojen käsiin. Tällaisia pelkoja esiintyy etenkin vasemmistoliitossa. Myös Sdp:n Ville Jalovaara on huolissaan vallan karkaamisesta valtuutettujen käsistä.

Rio Gandara HS
Veronika Honkasalo (vas)
Veronika Honkasalo (vas)

"Näen riskinä, että valta keskittyy tietylle piirille ja etäisyys asukkaisiin kasvaa entisestään. Asukasdemokratiaa ei ole huomioitu tässä uudistustyössä tarpeeksi", sanoi vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Veronika Honkasalo.

"Tämä lisää keskitettyä harvainvaltaa, vieläpä ilman pätevyysvaatimuksia", arvosteli vasemmistoliiton ryhmään keskiviikkona virallisesti liittynyt Sirkku Ingervo.

Helsingin kaupunginhallituksen nimittämä ryhmä on pohtinut Helsingin johtamistavan uudistamista nyt puolentoista vuoden ajan. Työn tarkoituksena on lisätä vaaleilla valittavien valtuutettujen valtaa virkamiehiin nähden.

Työn yhteydessä esillä on ollut muun muassa suunnitelma siirtyä malliin, jossa Helsinkiä johtaisi jatkossa neljäksi vuodeksi kerrallaan vaalituloksen perusteella valittava pormestari. Muutos nykyiseen verrattuna olisi periaatteellisesti suuri, sillä Helsingin ylin johtaja olisi jatkossa virkamiehen sijaan poliitikko.

"Asiat ovat sitä miltä näyttävät. Helsingin johtamisrakenteen on oltava läpinäkyvää", sanoi johtamisjärjestelmän uudistustyötä johtava Lasse Männistö (kok).

Keskiviikkona Männistön johtaman ryhmän työtä esiteltiin ensimmäistä kertaa kaupunginvaltuustossa. Keskiviikkona valtuutettujen saama esittely oli varsin suppea, sillä sitä varten oli varattu ainoastaan tunti.

"Jos tämä oli infotilaisuus, niin pihvi jäi aika pieneksi", suomi Sirpa Puhakka (vas).

Rio Gandara HS
Erkki Perälä (vihr)
Erkki Perälä (vihr)

Vihreiden valtuutettu Erkki Perälä puolusti kokoomuksen Lasse Männistön johtaman uudistusryhmän työtä. Hänen mielestään uudistus on nimenomaan lisäämässä valtuutettujen valtaa, sillä pormestarit ja apulaispormestarit on tarkoitus valita jatkossa valtuuston jäsenistä. Perälä on mukana uudistusta pohtineessa työryhmässä.

Osa valtuutetuista toivoi myös, että jatkossa myös poliitikoilla olisi mahdollisuus tuoda asioita esittelyyn. Tällaisia toiveita esittivät ainakin Otso Kivekäs (vihr), Mari Holopainen (vihr) sekä Pilvi Torsti (sd).

Valtuustossa esitetyissä puheenvuoroissa ei kuitenkaan suuremmin arvosteltu tavoitetta siirtyä virkamiesjohdosta kohti poliittista johtoa. Poikkeuksen teki Sirpa Asko-Seljavaara (kok).

"Helsinki tarvitsee kaupunginjohtajan, joka seisoo vitjat kaulassa, pitää uudenvuodenpuheen ja on valtionkin hierarkiassa varsin korkealla. Tehtävään ei sovi kuka tahansa poliitikko, joka sattuu olemaan kaupunginhallituksen puheenjohtajana", Asko-Seljavaara sanoi.

Helsingin valtuuston on tarkoitus päättää uudistuksista vielä tämän syksyn aikana. Uusi johtamistapa on tarkoitus ottaa käyttöön kevään 2017 kuntavaalien jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat