Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin varjokaava esillä Tallinnassa

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat

Helsingin yleiskaavan haastava varjokaava kiinnostaa kansainvälisiä arkkitehtipiirejä. Pro Helsinki 2.0 -kaavan laatinut Urban Helsinki -arkkitehtiryhmittymä on kutsuttu esittelemään suunnitelmiaan Tallinnassa tänään keskiviikkona alkavaan Tallinnan arkkitehtuuribiennaaliin.

"Ryhmän suunnitelman lisäksi tuomme esiin oman sekoitetun korttelimallimme, joka näyttää miten toimintoja, asumista, työtä ja palveluita voidaan tuoda lähelle toisiaan korttelitasolla", Urban Helsinki -ryhmään kuuluva arkkitehti Matti Tapaninen kertoo.

Arkkitehti-lehden päätoimittaja Jorma Mukalan mukaan Tallinnan biennaali on nuori, mutta kokeilevuutensa vuoksi kiinnostava tapahtuma. Biennaalia on järjestetty vuodesta 2011.

Urban Helsinki koostuu seitsemästä kaupunkiaktiivista. Ryhmä haluaa haastaa päättäjät tekemään Helsingistä tiiviimmin rakennetun, elävämmän ja urbaanimman kaupungin. Se tarkoittaa esimerkiksi Tapanisen mainitsemaa sekoitettua kaupunkirakennetta, jossa asuminen, työpaikat ja teollisuus voivat sijaita lähellä toisiaan.

"Meillä on hyvin pitkään ollut vallalla modernistisen kaavoitusperinteen mukainen malli, jossa nämä toiminnot on haittavaikutusten poistamiseksi sijoitettu kauas toisistaan. Nyt kaupunkikaavoittamisen ajattelussa on kuitenkin tapahtumassa suurehko muutos", Tapaninen sanoo.

Toimintojen erotteluun pyrkivä kaavoittaminen synnyttää Tapanisen mukaan tylsää ja epätoimivaa kaupunkia. Työ- ja kauppamatkat ovat pitkiä ja maisema muuttuu monotoniseksi. Erottelulla on myös suuria taloudellisia vaikutuksia. Kun teollisuuden ei ajatella mahtuvan samalle alueelle asumisen kanssa, tehtaat ja niiden myötä kaupungille tulevat veroeurot karkaavat kaupungista.

"Nyt kun teollisuuden prosessit ovat puhdistuneet, entisen kaltaista erottelua ei enää tarvitsisi tehdä", Tapaninen sanoo.

Hän muistuttaa, että tehtaat ovat perinteisesti kuuluneet kaupunkiin. Esimerkiksi Kaapelitehdas Ruoholahdessa ja Meiran tehdas Vallilassa ovat tärkeä osa alueidensa identiteettiä.

Urban Helsingin varjokaavan haastamasta Helsingin yleiskaavasta valmistuu kaavaehdotus lokakuun alussa. Kun kaupunkisuunnittelulautakunta on käsitellyt kaavaehdotuksen, se asetetaan kaupunkilaisten nähtäväksi ja kommentoitavaksi muun muassa yleiskaavan verkkosivuille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat