Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tältä näyttää Kaivopuiston tyhjässä Marmoripalatsissa – avaa ovensa yleisölle päiväksi

Pariskunnalle rakennettu Marmoripalatsi on ollut kaupan yli kaksi vuotta

Kaupunki
 
Vain 15 miljoonaa euroa, ja Suomen ehkä hienoin yksityinen edustushuvila on sinun
Vain 15 miljoonaa euroa, ja Suomen ehkä hienoin yksityinen edustushuvila on sinun
Kaivopuiston reunan Marmoripalatsi on Eliel Saarisen 99 vuotta sitten suunnittelema arvorakennus, joka on ainutlaatuinen Suomen historiassa. Taidehistorioitsija Silva Artto kertoo miksi. Toimittaja Pekka Torvinen, kuvaus ja editointi Esa Syväkuru.

Oli palatsi kuinka hulppea tahansa, tyhjänä vanha rakennus huokuu aina surumielisyyttä.

Marmoripalatsi vangitsee katseet Kaivopuiston reunalla Helsingissä. Taloa viimeksi käyttäneen työtuomioistuimen jäljiltä huoneissa on vielä toimistokalusteita, ja istuntosalit ovat lähes valmiita seuraavia tapauksia varten.

Elämä on kuitenkin poissa, sillä valtion omistama Senaatti-kiinteistöt on yrittänyt myydä tyhjää rakennusta tuloksetta yli kaksi ja puoli vuotta.

Rakennuksen kulta-aika on vielä kauempana. Jotain vanhasta hengestä silti aistii eteisaulan reliefeissä ja koristeissa sekä talon tornissa, jossa ikkunat avautuvat neljään ilmansuuntaan. Kaivopuiston takana välkehtii meri, ja Ullanlinna kohoaa vieressä koko komeudessaan. Tornin huippu kelpaisi yksiöksi kenelle tahansa.

Kenen tahansa rahoilla palatsia ei kuitenkaan hankita, sillä talossa on neliöitä yli 1 400 ja Senaatti-kiinteistöjen kahden vuoden takainen hintapyyntö oli 15–25 miljoonaa euroa.

Fakta

Open House Helsinki 11.–13. syyskuuta

Kaupunkilaiset pääsevät jälleen käymään oppaan kanssa paikoissa, joihin ei tavallisesti pääse. Open House Helsingissä on tänä vuonna mukana Marmoripalatsin lisäksi muun muassa:

 Saksan suurlähetystö, Krogiuksentie 4 (pe ja la, vaatii ennakkoilmoittautumisen)

 Kruununmakasiini, Hämeentie 39 (pe kello 14–18)

 Viikinmäen korttelitalo, Harjannetie 36 (pe kello 17)

 Opinmäen kansainvälinen koulu, Lillhemtintie 1, Espoo (la kello 13)

 Suurpellon päiväkoti, Poppelikuja 4, Espoo (la kello 14.30)

 Hotel Katajanokka (entinen Katajanokan vankila), Merikasarminkatu 1 (su kello 11, 12, 13, 14 ja 15)

 Koko ohjelma ja tarkemmat tiedot kohteista osoitteessa openhousehelsinki.fi.

Perjantaina linnaan pääsee silti tutustumaan kuka tahansa, sillä arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelema ja vuonna 1918 valmistunut palatsi avaa ovensa osana Open House Helsinki -tapahtumaa. Kaupunkilaiset pääsevät tutustumaan taloon, joka on monella tapaa ainutlaatuinen Suomen historiassa.

"Talo on alun perin tilattu lapsettomalle pariskunnalle asumista ja taidekokoelman esittelyä varten. Sen jälkeen talon vaiheet nivoutuvat parin vuosikymmenen ajan suoraan Suomen historiaan", sanoo taidehistorioitsija Silva Artto.

Marmoripalatsin rakennutti ruotsalainen insinööri August Keirkner, joka rikastui rautaruukilla Etelä-Pohjanmaan Inhassa. Ensimmäisen maailmansodan aikana Keirknerilla oli muun muassa tuottoisa sopimus hevosenkenkien toimittamisesta Venäjän armeijalle.

Keirkner keräsi vaimonsa Lydian kanssa merkittävän kokoelman suomalaista kultakauden taidetta. Taiteen esittely jäi August Keirknerilta kuitenkin haaveeksi, sillä hän kuoli vähän ennen kuin Marmoripalatsi valmistui 1918. Lydia sen sijaan asui talossa aina vuoteen 1937 asti.

Esa Syväkuru HS
Marmoripalatsin julkisivun marmori tuli Förbyn kalkkikaivoksesta Särkisalosta Varsinais-Suomesta.
Marmoripalatsin julkisivun marmori tuli Förbyn kalkkikaivoksesta Särkisalosta Varsinais-Suomesta.

Sen jälkeen taloon muutti kenraali ja jatkosodan ajan puolustusministeri Rudolf Walden. Hänen aikanaan talo oli eteläisen Helsingin seurapiirien keskus. C.G.E. Mannerheimkin kävi usein vierailulla. Toisen kerroksen turkkilaisen tupakkahuoneen Buddha-patsaan äärellä käytiin varmasti henkeviä keskusteluja.

Vuosina 1947–49 talossa järjestettiin asekätkentäoikeudenkäyntejä, joissa syytettynä oli muun muassa kenraaliluutnantti A.F. Airo. Oikeudenkäyntien jälkeen valtio osti talon ja sijoitti sinne Helsingin hovioikeuden.

Senaatti-kiinteistöt hakee talolle nyt alkuperäisen omistajan tapaista käyttäjää. Myyntikampanja aloitetaan syksyllä uudelleen, ja panoksia laitetaan kansainvälisille markkinoille.

Vuonna 2012 taloon kaavailtiin niin suurlähetystöä kuin taidegalleriaa. Tarjouksia tuli, mutta "hintanäkemyserot olivat liian suuria", sanoo Senaatti-kiinteistöjen myyntipäällikkö Kari Kervinen.

Talon vahva suojelu asettaa tiettyjä rajoituksia jatkokäytölle. Niinpä esimerkiksi lähetystön mahdollinen tulo vaikuttaa epätodennäköiseltä, sillä rakennukseen ei voi tehdä raskaita muutostöitä. Myyntihinnaksi riittää Kervisen mukaan alkuperäisen hintahaarukan "matalampi pää".

15 miljoonalla pääsisi Kaivopuiston kuninkaaksi.

 

Marmoripalatsi-kierroksia järjestetään perjantaina kello 14, 14.30, 15.00, 15.30 ja 16. Yhdelle kierrokselle mahtuu 50 ihmistä.

Esa Syväkuru HS
Eteisaulan reliefit ja koristelut ovat Eliel Saarisen, Gunnar Finnen ja Emil Wikströmin käsialaa.
Eteisaulan reliefit ja koristelut ovat Eliel Saarisen, Gunnar Finnen ja Emil Wikströmin käsialaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat