Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myönteisiä talousuutisia: Piilakso löytyy myös Vantaalta – korkeaa teknologiaa viedään yrityksistä suoraan lentokentälle

Kansainväliset vientiyritykset hyötyvät Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyydestä

Kaupunki
 
Kimmo Räisänen
Vantaankosken kansainvälisten yritysten asiakkaat ja henkilökunta pääsevät lentokentälle kehärataa pitkin kymmenessä minuutissa.
Vantaankosken kansainvälisten yritysten asiakkaat ja henkilökunta pääsevät lentokentälle kehärataa pitkin kymmenessä minuutissa. Kuva: Kimmo Räisänen

Kun nousee kehäradan junasta Vantaankosken asemalla, laskeutuva lentokone jyrisee toimistotalojen ylitse. Niiden ulkonäkö ei mitenkään paljasta, että ollaan Vantaan omassa Piilaaksossa, huipputeknologian keskittymässä.

Puna-valkoisen rakennuksen seinän teksti Thermo Fisher Scientific viittaa tekniikkaan ja tieteeseen.

Ala-aulassa työntekijöiden porukat rupattelevat rennosti aamukahvilla. Tunnelmassa on ripaus amerikkalaisuutta.

Jäljillä ollaan. Olemme laboratoriolääketieteen sekä tieteellisen tutkimuksen laitteita ja kulutustarvikkeita valmistavassa huippufirmassa, jonka pääpaikka on Bostonissa Yhdysvalloissa.

Globaali firma toimii 50 maassa. Siitä kertovat neuvotteluhuoneiden nimet: Shanghai, Frankfurt, Lontoo. . .

50 000:stä työntekijästä 500 työskentelee Vantaalla ja 200 Joensuun tehtaassa.

Kimmo Räisänen
"Tämän kokonaisen laboratorion on tilannut sairaala Saudi-Arabiasta", kertoo Thermo Fisher Scientificin toimitusjohtaja Bill Östman.
"Tämän kokonaisen laboratorion on tilannut sairaala Saudi-Arabiasta", kertoo Thermo Fisher Scientificin toimitusjohtaja Bill Östman.

"Meidän juuret ovat kuitenkin syvällä kolmessa suomalaisessa firmassa, jotka emoyhtiö on ostanut", kertoo toimitusjohtaja Bill Östman.

Thermo Fisher Scientific on kasvanut terveysteknologian alalla Suomen kolmanneksi suurimmaksi. Talossa puurtaa kliinisen diagnostiikan, mikrobiologian, geenitekniikan ja bioinformatiikan osaajia.

Vehkalaan työtä ja oppimista limittäin

Vantaan kaupunki haluaa tarjota myös valmistavalle teollisuudelle uusia mahdollisuuksia pysyä pääkaupunkiseudulla.

Kaupunki on pian avaamassa Vantaankosken naapuriin Vehkalaan uutta, 150 hehtaarin työpaikka-aluetta.

"Se sopisi kokoonpanoon keskittyville ja robotiikkaa hyväksi käyttäville yrityksille", sanoo elinkeinojohtaja Jose Valanta.

Vehkalassa voitaisiin kehitellä myös yritysten ja oppilaitosten tiivistä yhteistyötä.

"Jos saisimme tuotantotiloihin myös opetustilaa esimerkiksi ammattioppilaitos Varialle, pääsisimme avaamaan tien oppisopimuksiin ja pystyisimme kaatamaan työnteon ja opiskelun raja-aitoja."

Valanta pohtii, voitaisiinko Vehkalassa tarjota alkaville yrityksille muuntojoustavaa tilaa samaan tapaan kuin start up-yrityksille on tarjolla Otaniemessä.

Ensimmäiseksi Vantaa tarjoaa tontteja kehäradan itäpuolelta. "Joidenkin yritysten kanssa käydään jo neuvotteluja sinne asettumisesta."

Jos sopimuksia syntyy, rakentaminen voidaan aloittaa ensi keväänä.

Östmanin mukaan kasvuun tähdätään: uusien tuotteiden kehittämiseen panostetaan 10 prosenttia 150 miljoonan euron liikevaihdosta.

"Jos uutuuksista saadaan kilpailukykyisiä, myös ne valmistetaan täällä. Näin syntyy kymmeniä uusia työpaikkoja. Tilat tosin ovat jo nyt täynnä. Onneksi tontille voi tehdä laajennuksen", Östman kertoo.

Noin 5 000 laitetta syntyy vuodessa toimistotalon kolmessa kerroksessa. Vain muutamia niistä jää koti-Suomeen, 98 prosenttia menee vientiin.

Yksi lippulaivatuotteista on King Fisher, dna-näytteiden puhdistukseen kehitetty laite. Sen kokoaminen on käsityötä ja vie parisen päivää. Hintaluokka on Östmanin mukaan samaa tasoa kuin uudella laatuautolla.

Alakerroksessa on käynnissä paljon isompi ja arvokkaampi urakka. Saudiarabialainen sairaala on tilannut kokonaisen laboratorioautomaatiolinjan. Se pystyy käsittelemään ison määrän näyteputkia, analysoimaan näytteet ja siirtämään ne säilytykseen – eikä kukaan koskee näyteputkiin.

"Yhden hinnalla saisi monta Teslaa", operaatiojohtaja Eeva-Reetta Uitti vertaa sen arvoa sähköautoon.

Laboratoriolinjastoja on räätälöity jo parisen sataa eri puolille maailmaa. Eurooppaa etäämmälle menevien osat kuljetetaan lentorahtina tilaajalle.

Kymmenen minuutin junamatkan päässä lentoasemasta sijaitseva "Vantaan Piilaakso" sopii globaalille firmalle. "Amerikasta kokouksiin saapuvat majoittuvat lentokenttähotelliin, käväisevät kokouksissa ja lentävät takaisin", Uitti kertoo.

Sama kiittely jatkuu sään, ympäristön ja teollisuuden mittalaitteisiin erikoistuneessa Vaisala Oy:ssa, jonka asiakas Thermo Fisher Scientific on. "Teemme mittalaitteita keskoskaappeihin", kertoo toimitusjohtaja Kjell Forsén.

Tiivis yhteistyö firmojen välillä toimii niin kuin varsinaisessa Piilaaksossa Kaliforniassa. Siellä kukoistavat monet vanhoista yrityksistä irrotetut firmat.

Kimmo Räisänen
Vaisalan niin kutsutussa puhtaassa huoneessa valmistetaan antureita kosteuden, paineen ja hiilidioksidin mittaamiseen. Toimitiloissa työskentelee yhteensä 900 työntekijää.
Vaisalan niin kutsutussa puhtaassa huoneessa valmistetaan antureita kosteuden, paineen ja hiilidioksidin mittaamiseen. Toimitiloissa työskentelee yhteensä 900 työntekijää.

Samaa tapahtuu Vantaalla. "Entinen VTI, nykyisin osa japanilaista Murataa, on Vaisalan spin-off 1990-luvun alusta", Forsén kertoo.

Yli 800 työntekijän Murata valmistaa Vantaalla muun muassa antureita autojen turvatyynyihin.

Vaisalan toimitiloissa työskentelee 900 työntekijää, monet heistä ovat eri alojen tohtoreita ja insinöörejä. Ulkomailla talon väkeä on 700.

"Eri maiden ilmatieteen laitokset ovat yksi asiakasryhmä, mutta kun valtioilla on raha tiukassa, kilpailu kovenee", Forsén kuvaa.

Vaisala panostaa tutkimukseen ja tuotekehittelyyn, ja niihin keskittyy yli kaksi sataa huippuammattilaista. 300 miljoonan liikevaihdosta yli 11 prosenttia uppoaa tuotteiden kehittämiseen, joita myydään seuraavat kymmenen, jopa 20 vuotta.

Muutokset ilmastossa vauhdittavat Vaisalan menoa. Kun äärimmäiset sääilmiöt yleistyvät, kehittyvät maat ovat havahtuneet ennakoimaan hurrikaaneja ja taifuuneja paremmin. "Meidän laitteilla voi seurata sääilmiötä ja laskea tarkasti kelloaika, milloin ja mihin hirmumyrsky iskee."

Yhtiö on ryhtynyt itsekin kamppailemaan ilmastonmuutosta vastaan sitoutumalla käyttämään ainoastaan uusiutuvaa energiaa vuoteen 2020 mennessä. Aurinkokeräimet kohoavat katoilla, ja parkkipaikkojen alta otetaan maalämpöä.

"Kaukolämpöä ostamme tietysti Vantaan Energian uudesta jätevoimalasta", Forsén sanoo.

Kimmo Räisänen
Harri Martin kokoaa DNA-näytteiden puhdistukseen tarkoitettua laitetta Thermo Fisher Scientificin toimitalossa Vantaan piilaaksossa.
Harri Martin kokoaa DNA-näytteiden puhdistukseen tarkoitettua laitetta Thermo Fisher Scientificin toimitalossa Vantaan piilaaksossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat