Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin ensimmäinen kasvisravintola perustettiin vuonna 1894

Kaupunki
 

Alun perin lihattoman ruokavalion noudattajia saatettiin nimittää kotimaisessa lehdistössä idunisteiksi tai pythagoralaisiksi. Jälkimmäinen nimitys perustui käsitykseen, että kuuluisa antiikin matemaatikko oli kasvissyöjä.

Suomalaisen kasvisruokakulttuurin historia paljastaa, että kasvissyönti herätti kiinnostusta helsinkiläisten keskuudessa jo 1800-luvun lopulla. Silloin innostuneet kaupunkilaiset keräsivät vaikutteita Lontooseen, Berliiniin, Tukholmaan ja Moskovaan suuntautuvilta terveysmatkoilta. Vuonna 1894 perustettiin Helsinkiin ensimmäinen kasvisravintola, ja samana vuonna julkaistiin maamme ensimmäinen kasviskeittokirja, Helene Seilingin Kortfattad Vegetariansk Kokbok.

Samana vuonna Hufvudstadsbladetin toimittaja arvioi kirjan ja totesi kasvissyönnin ottaneen ensiaskeleensa Suomessa.

Tiedot käyvät ilmi kasvisruokakulttuurin historiaa tutkivan Jukka Vornasen Turun yliopistoon tekemästä opinnäytetyöstä Kaswiruokaiset wegetariaanit, kasvissyönnin varhaisvaiheet Suomessa vuosina 1865–1910.

Vornasen mukaan omaan, vapaaehtoisen valintaan perustuva kasvissyönti on moderni marginaali-ilmiö, joka on yhteydessä kaupungistumiseen ja koulutustason kohoamiseen.

Vegetaristinen liike myös järjestäytyi. Lontoon Vegetarian Society perustettiin vuonna 1847, Suomen vegetaristinen yhdistys vastaavasti 1913.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat