Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suden epäillään tappaneen koiran Kirkkonummella

Omistaja: "Katsoin sutta 20 metrin päästä"

Kaupunki
 

Suden epäillään tappaneen metsästyskoiran Kirkkonummella torstaiaamuna. Koiran omistajan Ingmar Jaatinen oli noutamassa autolla karkeakarvaista mäyräkoiraansa maastosta kaksi tuntia kestäneen harjoituksen päätteeksi.

Koiran pannassa oleva jäljityspanta ohjasi hänet koiran luo kello yhdeksän aikaan. Jaatisen mukaan hän näki suden noin 60 metrin päässä avoimella aukiolla, ja alkoi lähestyä sitä.

"Susi käveli hiljaa sivuun vasta, kun olin 20 metrin päässä. En ajatellut mitään, halusin vain päästä koirani luo. Löysin sen paikasta, josta susi oli poistunut", Jaatinen kertoo.

Jaatinen vei koiran eläinlääkärille.

"Koiran ikenet ja kieli olivat valkoisina, ja se oli ihan jähmettynyt. Pakko minun oli se silti sinne viedä. Nyt se makaa eläinlääkärin pakastimessa. Olkoon siellä, jos joku haluaa jotain näytteitä ottaa. Mutta haluan sen vielä takaisin, minulla on paikka sille katsottuna."

Koiran tutkinut eläinlääkäri Laszlo Ignatisak vahvistaa, että kyseessä on todennäköisesti susi. Hampaanjälkien mukaan toinen mahdollisuus on iso koira.

"Koiralle tehtävä geenitutkimus paljastaa lopullisen syyllisen."

Ignatisakin mukaan koiralle ei ole aiheutunut luuvaurioita, mutta sen pehmytkudoksessa ja sisäelimissä oli vaurioita. Lopulta se kuoli useisiin sisäisiin verenvuotoihin.

"Koiraa on purtu useamman kerran, saatu hyvä ote ja ravisteltu muutaman kerran. Näin susi toimii."

Ignatisak toivoo, että suteen suhtauduttaisiin järkevästi. Hän ymmärtää, että tällaiset tapaukset herättävät huolta, mutta muistuttaa, että susi on saanut myös hyvää aikaan.

"Se on rajoittanut kettujen ja supikoirien lisääntymistä."

Suomen Riistakeskuksen Uudenmaan riistasuunnittelija Antti Piironen kertoo, että Kirkkonummella on tehty aiemmin havaintoja yksittäisistä susista, mutta laumoista ei ole havaintoa.

Koiran tappaneen suden käyttäytymistä varsinkin tapon jälkeen hän arvioi varovaisesti.

"Sanotaan, että kyseessä on ollut aika kesysti käyttäytynyt susi."

Kuvauksesta ei Piirosen mukaan voi kuitenkaan päätellä suoraan, että sillä olisi häiriökäyttäytymistä.

"Olemme kirjanneet ylös omistajan tekemän ilmoituksen, muuta emme ole tekemässä", sanoo komisario Nina Kangas Länsi-Uudenmaan poliisista.

Hän neuvoo kansalaisia soittamaan hätätapauksissa 112:teen.

"Eläimiä liikkuu metsässä. Jokainen tapahtuma arvioidaan erikseen. Jos uusia havaintoja tulee, laitamme tietoa riistanhoitoyhdistykseen."

Jorma Palovaara HS
Kirkkonummi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat