Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen kasvisruokakeskus on Vaasankadulla – "ällöttää ajatuskin syödä jotain elänyttä"

Helsingissä viitisen prosenttia väestöstä ei syö lihaa. Ituhippi-imago on haihtunut.

Kaupunki
 
Vaasankadulla kasvisruoka on jo selättämässä liha-annokset
Vaasankadulla kasvisruoka on jo selättämässä liha-annokset
Helsingin Vaasankadulla on vieri vieressä kasvisruokaa tarjoilevia ravintoloita ja vegetuotteita myyviä liikkeitä. Kävimme kysymässä, onko kasvissyönti jo täysin arkipäiväistynyttä, vai liittyykö elämäntapaan vielä jotain mielikuvia. Toimittaja: Mark Autio, kuvaus: Leif Rosas, leikkaus: Kristiina Marttinen

Helsingin Vaasankadulla on mistä valita, sillä lähes kaikki ravintolat tarjoilevat kasvisannoksia ja useat keittiöt ovat keskittyneet pelkästään niihin.

Kasvisravintola Soi Soin terassilla kaksi raavasta miestä haukkaa tofuburgeria, joka on kuulemma oikein hyvää.

"Rupesin suosimaan kasvisruokaa saatuani tietää kohonneesta kolesterolista. Nyt olen seurannassa, ja sen perusteella vegeruoka on onnistunut pitämään arvot kurissa", kertoo Antti Vermas.

Leif Rosas
Antti Vermas ja Timo Isoviita söivät torstaina vegehampurilaisia ravintola Soi Soin terassilla. Vermas siirtyi suosimaan kasvisruokaa saatuaan tietää kohonneista kolesteroliarvoista.
Antti Vermas ja Timo Isoviita söivät torstaina vegehampurilaisia ravintola Soi Soin terassilla. Vermas siirtyi suosimaan kasvisruokaa saatuaan tietää kohonneista kolesteroliarvoista.

Luvutkin kertovat kasvissyönnin yleistymisestä. Tavallisinta kasvisruokavalion noudattaminen on pääkaupunkiseudulla.

Helsinginja Vantaan asukkaista viisi prosenttia on kasvissyöjiä, kun muualla maassa 3–4 prosenttia aikuisista ilmoittaa noudattavansa kasvisruokavaliota. Tiedot käyvät ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sairauksien riskitekijöitä kartoittavasta Finriski-tutkimuksesta.

Alueellisia eroja vieläkin merkitsevämpi on ero sukupuolten välillä. Nuorista naisista jopa 5–10 prosenttia noudattaa kasvisruokavaliota.

Kolme vuotta sitten kokonaan lihasta luopunut Susmita Meyer-Rochow nautti torstaina Vaasankadun Just Vege -ravintolassa meze lautasen ja pullollisen trendikästä Club-Mate -teejuomaa.

"Joskus ajattelin, että olisi paljon helpompaa syödä myös lihaa, kun tarjolla oli niin vähän kasvisvaihtoehtoja. Halusin tätä kuitenkin niin paljon, ihan eettisistäkin syistä. Nykyisin näillä kulmilla on riittävästi vaihtoehtoja, joten kasvisruokavalion pitäminen on ihan arkinen juttu. Näin tuntuu paljon paremmalta, ällöttää ajatuskin syödä jotain joskus elänyttä", Meyer-Rochow sanoo.

Just Vege -ravintolassa mezejä syönyt Susmita Meyer-Rochow arvioi kasvissyönnin yleistyneen parin viime vuoden aikana. "Todella harvoin kukaan enää yllättyy siitä, että syön pelkkää vegeruokaa", Meyer-Rochow sanoo.
Just Vege -ravintolassa mezejä syönyt Susmita Meyer-Rochow arvioi kasvissyönnin yleistyneen parin viime vuoden aikana. "Todella harvoin kukaan enää yllättyy siitä, että syön pelkkää vegeruokaa", Meyer-Rochow sanoo.

Isoistaravintolaketjuista esimerkiksi Restel on lisännyt kasvisruokatarjontaa ravintoloissaan vastauksena kasvaneeseen kysyntään. Suurinta kysynnän kasvu on pääkaupunkiseudulla. Pääsääntöisesti kasvisruoka-annoksen tilaaja on alle 40-vuotias nainen.

"Kasvisruokien ja salaattien kysyntä on kasvanut etenkin nuorten miesten keskuudessa. Voisi sanoa, että tuskin koskaan yli 40-vuotias mies tilaa puhdasta kasvisruoka-annosta, mutta yhä useammat heistä voivat tilata vaikkapa lämpimän kanasalaatin lounaaksi."

Kasvissyönnin suosion vahvistuminen ei ole silti päätynyt otsikoihin siinä missä karppaus tai superfood-ilmiö.

Suomalaistamakua tutkiva sosiologi Riie Heikkilä Helsingin yliopistolta toteaa, että suomalaiset jakaantuvat ruokatottumuksissaan selkeästi toisistaan erottuviin syöjäprofiileihin. Omaksi ryhmäkseen tutkimuksessa erottautuvat kaupungissa asuvat, kasvisruokaa ja kevyempiä etnisiä vaihtoehtoja suosivat, korkeasti koulutetut naiset. Toinen selkeä syöjäprofiili ovat raskasta liharuokaa suosivat, maaseudulla asuvat, usein konservatiivisesti ajattelevat miehet.

"Ruokavalion valinnalla henkilö esittää elämäntyyliään, sitä ryhmää, johon hän tahtoo samastua", Heikkilä selittää.

Toisaaltatyypillinen kuva kasvissyöjästä vasemmistolaisesti ajattelevana ituhippinä on Tampereen yliopiston tutkijan Markus Vinnarin mielestä aikansa elänyt. Vinnarin mukaan lihan kulutuksen vähentämisen kannalta on tärkeää, että mukana muutoksessa ovat myös tasokkaissa ravintoloissa asioivat, yhteiskunnan parempiosaiset, ja että myös parhaat kokit kehittelevät uusia kasvisperäisiä ruoka-annoksia.

Vinnari ei itse halua näyttää stereotyyppiseltä kasvissyöjältä:

"Jotkut sanovat, että muistutan pukeutumiseltani Alexander Stubbia. Kai se on otettava Suomessa kohteliaisuutena."

Ituhipeistä ollaan kaukana myös Vegekauppa-ketjun myymälässä – niin ikään Vaasankadulla. Tunnelma on hyvin hoidettu, jopa kliininen. Hyllyillä pursuilee hamppujauhopussien rinnalla kasvispohjaisia proteiinijauheita, joilla voi kasvattaa lihasmassaa.

Ketjun omistajalla, turkulaisella Tuukka Simosella on vegaanisten myymälöidensä lisäksi oma miesten vaatekauppa. Timosen bisnesstrategiassa porvarillinen tyyli ja luksuspartahöylät liittyvät saumattomasti kasvisruokaan.

Vegekaupan toiminta Helsingissä on alkanut Timosen mukaan lupaavasti.

"Olemme ylittäneet myyntitavoitteen" hän sanoo.

Marketeissakin tyypillisten kasvissyöjien suosimien tuotteiden kuten kasvispohjaisten juustojen ja tofunakkien myynti kasvaa. Se on suurinta pääkaupunkiseudulla, mutta tilanne on tasaantumaan päin.

"Muu maa kirii. Kysynnän kasvuluvut ovat siellä jo nyt pääkaupunkiseutua voimakkaampia", valikoimapäällikkö Sari Miettunen S-ryhmän marketkaupasta kertoo.

 

Juttua varten on haastateltu myös Helsingin yliopistolla ruokakulttuuria tutkivaa Johanna Mäkelää ja Restelin ruokaravintoloiden ketjujohtajaa Riikka Hynnistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat