Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin ravintoloitsijat punnitsevat uusiksi sunnuntaiaukiolojaan

Hallituksen leikkaukset ilahduttavat työnantajia Helsingissä

Kaupunki
 

Hallituksen ehdotus laskea sunnuntaityöstä maksettava lisä 75 prosenttiin on ilouutinen ravintoloitsijoille.

Nykyisin suuri osa ravintoloista pitää ovensa sunnuntaisin suljettuina, koska työntekijöille maksettavan kaksinkertaisen palkan jälkeen päivän tulos jää negatiiviseksi.

Vastedes voi olla toisin.

"Nyt rohkeimmat avaavat ravintolansa myös sunnuntaina. Meilläkin laskukoneet on jo laitettu pyörimään. Selvitetään mikä tämän taloudellinen merkitys on", 18 ravintolaa omistavan Ravintolakolmio-ryhmän hallituksen puheenjohtaja Heimo Keskinen sanoo.

"Olisi hienoa, jos Suomessakin päästäisiin eteläeurooppalaiseen tapaan, jossa perheet kokoontuvat sunnuntaisin viettämään aikaa ravintoloihin. Se säästäisi myös mielenterveyspuolen menoista", Olo-, Emo- ja Gösta-ravintoloiden ravintoloitsija Pekka Terävä sanoo.

Myös matkailu- ja ravintola-alan edunvalvojajärjestö Maran toimitusjohtaja Timo Lappi kiittelee hallituksen suunnitelmia.

"Ruokaravintoloiden henkilöstökustannukset ovat 30–40 prosenttia liikevaihdosta. Tämä tarkoittaa sitä, että Helsingissä ja muualla maassa aukenee varmasti lisää ravintoloita myös sunnuntaisin", Lappi sanoo.

Hänen mukaansa nykyisellä palkkatasolla ravintoloita on ollut hyvin vaikeaa saada sunnuntaisin kannattaviksi. Sama ilmiö näkyy Lapin mukaan myös hotelleissa, joissa ei tällä hetkellä monesti pystytä pitämään sunnuntaisin tarpeeksi henkilökuntaa.

"Tämä muutos on tärkeä myös ulkomailta tulevan matkailumme kannalta", Lappi sanoo.

Sunnuntaityöstä maksettavien korvausten pieneneminen ei Heimo Keskisen mukaan kuitenkaan pienennä samassa suhteessa ravintoloiden henkilöstökuluja. Euromäärä voi pysyä samana, mutta se vaan maksetaan yhä useammasta tunnista.

"Nyt ravintolat vain pystyvät pidentämään aukioloaikojaan ja antamaan työntekijöille enemmän sunnutaityötunteja. Tällä hetkellä sunnuntaityöajat on vedetty aivan minimiin", Keskinen sanoo.

Pekka Terävän ravintoloista Olo ja Emo ovat nykyään sunnuntaisin suljettuina, mutta Göstaa on pidetty auki. Jatkossa sunnuntaisin saattaa olla auki myös Olo tai Emo.

"Toivottavaa olisi, että löydettäisiin kaikkien kannalta järkiratkaisu. Kyllä me kaikki ollaan mukana näissä talkoissa", Terävä sanoo.

Korjaus 11.9.2015 klo 15.17: Alun perin tekstin alussa puhuttiin negatiivisesta liikevaihdosta. Kyseessä on negatiivinen tulos.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat