Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaisille tarjotaan Siemensin entistä pääkonttoria Leppävaarassa

Perheitä pääsee kurssikeskukseen Helsingin Laajasaloon

Kaupunki
 

Siemensin entistä pääkonttoria tarjotaan pakolaisten väliaikaiseksi hätämajoituspaikaksi Espoon Perkkaalla.

"Suuressa toimistotalossa on paljon työ- ja neuvotteluhuoneita. Neliöitä on yli 10 000 eli se vastaa noin 150 asuntoa", liiketoimintajohtaja Tuula Entelä asuntosijoitusyhtiö Satosta kertoo.

Majurinkadulla olevan rakennuksen omistavat tätä nykyä Saton kanssa yhdessä eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen ja rakennusyhtiö SRV. Yritykset ovat hankkineet alueen omistukseensa, ja sitä ollaan kaavoittamassa asunnoiksi.

Saton toimitusjohtaja Erkka Valkila sanoo, että yhtiö haluaa omalta osaltaan kantaa yhteiskuntavastuuta. Valkila on ollut myös yhteydessä Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelään.

Asiasta on keskusteltu myös Ilmarisessa ja SRV:ssä. "Olemme samalla kannalla", vahvistavat kiinteistöjohtaja Tomi Aimonen Ilmarisesta ja SRV:n varatoimitusjohtaja Timo Nieminen.

Pääkonttori rakennettiin 1980-luvun lopulla, ja sitä on Niemisen mukaan ylläpidetty hyvin. Rakennus jäi puolitoista vuotta sitten tyhjilleen, kun saksalaisyhtiö muutti toisaalle Leppävaarassa.

Hän korostaa, että paikka on kävelymatkan päässä Leppävaaran palveluista. "Näin pakolaisia ei eristetä, vaan heidät otetaan normaaliin elämään mukaan."

Toimistotalo voisi olla tilapäiskäytössä omistajien mukaan ehkä vuoden verran eli siihen asti kun alueen asukkaiden tekemä valitus asemakaavasta ratkeaa Helsingin hallinto-oikeudessa. Oikeuden päätöstä odotetaan ensi vuoden puolella.

Jos valitus hyväksytään, kaavoitussuunnitelmia on hiottava uudelleen. Jos taas oikeus hylkää valituksen, on mahdollista, että asukkaat saattavat hakea valituslupaa Korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Jos pakolaiset pääsevät tyhjään pääkonttoriin, siellä pystyy asumaan, sillä vedet ovat vielä päällä.

"Rakennus on yhteydessä kadun toisella puolella olevaan teollisuushalliin. Jos se puretaan, silloin vesi ja lämpö häviävät", Entelä kertoo.

Eläkeyhtiö Ilmarinen on käynyt läpi muitakin tyhjillään olevia toimistotalojaan. Aimosen mukaan Espoosta löytyi toinenkin hätämajoitukseen sopiva rakennus.

"Siitä keskustellaan parhaillaan kaupungin ja maahanmuuttoviraston kanssa", Aimonen kertoo.

Pääkaupunkiseudulla on tyhjillään yli miljoona neliömetriä toimitilaa.

Helsingin Laajasalossa noin 70 pakolaista pääsee hätämajoitukseen Vuorilahden kurssikeskukseen. Paikan omistaa Helsingin kaupunki.

"Uusi keskus polkaistiin käyntiin päivässä. Ensimmäiset lapsiperheet tulivat taloon iltapäivällä", Metsälän vastaanottokeskuksen johtaja Pekka Nuutinen kertoi perjantaina.

Uusi paikka toimii Metsälän vastaanottokeskuksen alaisuudessa.

Kurssikeskus on ollut aiemmin Helsingin nuorisotoimen käytössä, mutta siitä luovuttiin vajaa kolme vuotta sitten.

Tyhjillään olleet rakennukset on rakennettu 1980-luvulla. Toisessa rakennuksessa on 12 huonetta, toisessa taas yhteistiloja.

"Tilat ovat hyvässä kunnossa", kertoo vuokrauspäällikkö Risto Heikkinen kiinteistöviraston tilakeskuksesta.

Helsingin tilakeskus on käynyt läpi kaupungin omistamia kiinteistöjä, joita voitaisiin käyttää hätämajoitukseen.

Marja Salmela HS
Leppävaara/Laajasalo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat